Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 379
  • 581
  •   1
Отговори
# 210
  • Mediterraneo
В Испания, вярвам навсякъде, телефоните са забранени. Носят си ги, но са изключени/ без звук в часовете, ако някой си позволи да го извади, телефонът се прибира и се връща на родител. В междучасията ги ползват. Това от 6 клас нагоре, в началното училище е абсурд, никой не носи телефон в раницата.

# 211
  • София
Т.е. в Испания е като е тук сега.
Защо тогава да го усложняваме?

# 212
  • Mediterraneo
Не вярвам да е същото. Наистина ли се спазва всичко това в Бг?! Някак не ми се вярва след всичко, прочетено в темата.

# 213
В училището на дъщеря ми стоят в кутии в часовете до дъската, не са у тях, дори и без звук. Междучасията си ги вземат. В началното училище стояха в кутии цялата сутрин, връщаха им ги следобяд на занималнята. И ги ползват и за училище, например този петък часовете са били намалени, заради Пизата и някои деца не са успели в часа по география да запишат всичко в тетрадките. И госпожата е казала на децата, да снимат с телефоните материалите, които не са успели и да си ги препишат в къщи. Дъщеря ми преди малко, точно с това се занимаваше.

# 214
  • София
Да, спазва се. В час са забранени. В междучасията са позволени.
Вече от учителя зависи дали няма да си затваря очите - я от безхаберие, я от мързел. Но такъв учител и при пълна забрана ще си затваря очите. И това не е проблем на цялото общество, за да се наказват и спазващите правилата, а е редно родителите на деца с такива учители да сигнализират и изискват отговорност към образованието на децата им.
Целта сега е И в междучасията, И на територията на училището да е забранено.
В училището на моите деца винаги е било като описаното от Лятно време. В началото на съответния час децата оставят телефоните в кутии с номерата им. Задължително са с изключен звук. Ползват ги по изключение с учебни цели, вкл. учителите им изпращат домашните или някои електронни учебни помагала в електронния дневник.
Интересно ми е как ще се процедира с пълнолетните ученици. Те все пак са негови граждани по закон, а не деца.

# 215
  • Mediterraneo
И от първи до пети клас не носят изобщо телефони? Понеже тук аз друго чета, майки на първолаци да се възмущават, че не може да ги пратят без телефон в училище.
В училището на моите правеха спонтанни проверки, поне веднъж седмично, на случаен принцип отварят раниците на 1-2 деца от всеки клас. Не съм чула някога да са намерили телефон.
Тук между непълнолетни и пълнолетни единствената разлика е, че ги пускат в междучасието да излизат извън пределите на училището, за да пушат Simple Smile Изискванията за телефоните са за всички.
Дъщеря ми е на 20, учи горна степен, вече 2 години не е в гимназия. При тях телефоните са без ограничение, там вече няма как да се въздейства, възрастни хора са, не говорим за 1-2 месеца от навършването на 18, докато завършат гимназия.

# 216
  • София
Зависи, в нашато училище сега е забранено дори смарт часовник да имат първокласници.

# 217
Нашите носеха телефони в началното училище, даже аз първия смарт телефон й взех, заради училището. Учеха ги на търсене в Гугъл и само моята не могла да го направи с нокията с фенерче. Малък град сме, някои деца от първи клас си ходят сами, не мисля, че има как да са въобще без телефони да е и в началното училище.

# 218
  • София
В училището на сина ми бяха забранени 1-4 клас. Сега по време на час ги оставят в една кутия. В междучасията са при тях.

# 219
  • София
В училището на моите деца телефоните са забранени до 4-ти клас.
След това ги оставят в кутии по време на часовете.
Пълнолетните ги прибират в чантите си без звук.
Смарт часовник е забранен в 1-ви клас. После може, но изключен в час, иначе се взема и се предава на родител.
Единият ми син е в 3-ти клас и носи часовник, откакто на учителката им ѝ се наложи да си тръгне рано и той стоя няколко часа да чака училищния автобус, понеже аз не видях съобщението в родителската група.
Спазват се правилата, вкл. за дрескод, ненапускане на училищния двор (само пълнолетните имат това право).
Ако някой пребърква чантата н мое дете - сигурно ще вдигна училището на Ура. Децата ми не са престъпници, за да ги джобят.

# 220
  • пустинята Гоби
И в нашето училище от 1 до 4 клас не носят телефони, но мисля че има училища, в които носят. Забраната не е централна, което не е ок. От 5 до 11 клас телефоните са забранени в час, но пак има изключения, демек пак е по усмотрение на учител/ директор, което пак не е ок, защото това създава предпоставки да не се спазва. Като се вземе решение на централно ниво, да има тотална забрана на телефоните в час и ако някой я наруши, телефона се взема и се дава на родител, тогава със сигурност ще е по-поносима обстановката.

Моят син е дисциплиниран и телефона му е винаги изключен в час.  Да го кажа, че да не гракне пак някоя, че родителите не могат да си усмирят отрочетата. В интерес на истината в техния клас децата спазват правилата, разбира се в междучасията наваксват с блеенето в мониторите.

Обаче съм говорила с познати, че в някои училища децата от 1 до 4 клас носят телефони. Даже и в нашето се пробваха -  на първата родителска среща някои родители бяха възмутени, че няма да имат връзка с отрочетата си, сякаш в градината са имали и сякаш кой знае какво имат да си дрънкат през деня, ама учителката бързо ги усмири.

# 221
  • София
Е, щом за теб родителите "дрънкат" с децата си, а не разговарят, положението е ясно.

# 222
  • София
Въпрос на възпитание е да знаеш на кое кога му е мястото.
Законът няма да направи по-възпитани безотговорните родители.
Училището е важно да се подбира и да се изисква от отговорните родители училището така да регулира нещата, че да не се пречи от невъзпитаните на другите.
Чл.259, ал.1 и чл.258, ал.1 във връзка с чл.28, ал.1, т.4 от Закона за предучилищното и училищното образование дават достатъчно правомощия на директорите, а директорите обикновено координират решенията си с учителския съвет и с родителския комитет.

# 223
  • Пловдив
Какво ще имат да разговарят толкова родителите, които уж работят с децата си, които уж учат?
Отглежда се едно разглезено, нефелно поколение, което няма дисциплина и не може да спазва правила.

# 224
  • София
Те не разговарят, а дрънчат явно, но никога не съм дрънчала със сина ми и не мога да коментирам тази дейност.

Относно разговарящите, предполагам каквото разговарят през деня всички родители с децата си. Освен ако някой не е спуснал списък с разрешени/забранени теми, за който не знам.

Общи условия

Активация на акаунт