Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 318
  • 581
  •   1
Отговори
# 270
  • София
След 5 години сладките ви, пухкави първолаци ще се превърнат в бесни тийнейджъри, с които не може да се спори и ви пускат покрай ушите.
Не сте ли купили вие телефона на детето или?
Съмнявам се хората да не знаят “какво ги чака”

# 271
  • София
Притежаването на телефон от децата на родителите, които имат проблем с това, не е задължително.

# 272
  • София
След 5 години сладките ви, пухкави първолаци ще се превърнат в бесни тийнейджъри, с които не може да се спори и ви пускат покрай ушите.

Отгледах 1 и съм напът да приключа втори тийнейджър.
И с телефон и без - о, изненада - пак пропускат всичко покрай ушите. Защото се забравя нещо много важно - тийнейджърските години и изобщо пубертета са време на бунт и отричане на авторитети, особено родители и учители. Да, знам, че вашите деца са невероятно изключение от правилото, но масата не са.

Ако за деца 1-4 клас мога да приема, че телефон не им трябва, то именно за децата в пубертета те са нужни.
След 5 клас децата стават малко по-независими и връзка с тях е нужна. Оставете ги пухкавите първокласници, там учителката бди като квачка и те са малки, най-сериозни проблеми са загубена линия и забравен учебник, рядко се бият или нараняват. (макар че де дадоха и такива примери).

Децата ми имат телефони от 6-годишни. Докато бяха малки, родителски контрол и максимум общо 45 мин на ден. Телефонът се носеше на училище само при намалени часове или програма без ясен график, както и извънкласни дейности. След 5 клас аз държа те да са в тях. 6 и 7 клас мъжа ми чакаше голямата след училище, заради съученици, които се бяха опитали да я събличат. Последните заплаших лично с оплакване в полицията и се обадих на родителите им. Малката, в 7 клас я преследваше луд съученик. До ден днешен се чуди как да се крие, ако го забележи от далече. На този, последния, мъжът ми ясно обясни, че ако се повтори, ще се оплачен директно в полицията, излишно е да казвам, че гаменчето беше пред изключване. И двете ми дъщери се  прибират след 20 часа, зимата от 17 е тъмно. Случвало се е да ми звънят от училище с молби за помощ. Да, зная, че децата на ССФ са супермени, на тях ищо лошо не може да се случи и те не ползват нищо прекомерно. но реалността показва друго.
Между другото, описаните случки са в столично училище с огромни претенции да е елитно.

Категорично не съм съгласна някой, който си седи на топло в кабинета на МОН, ученик е виждал само на снимка, а в българско училище влиза само на 15-ти септември, за да открие учебната година, да определя нуждите на моите деца. А за дефицит на внимание, четене на книги, разбиране и т.н. - нека да не мисли, това е моя грижа като родител и аз съм взела нужните мерки. Всеки родител, който смята, че децата нямат нужда от телефон, е свободен да не купува такъв на детето си, а да очаква, че учители и директори ще му звъннат. Лошото е, че после всеки обвинява държавата, а не вижда, че когато нещо не работи, то вината е на всички.

# 273
  • София
А, и аз съм с тийнейджър, но карай.
Другите са виновни. Другите трябва да възпитават нашите деца.

# 274
Цитирай.
Редовно хвърляш някакви манипулации. Не знам защо се връзвам.

За последно:
Не искам някой да ми възпитава децата. Смятам, че телефоните не са нещо добро за тях. И ако бъда подпомогната от училищните власти в неравната борба, ще съм доволна.
Смятам, че не само аз водя неравна борба. А още повече родители изобщо не водят никаква борба и са пуснали нещата по нанадолнището. И в крайна сметка всички дружно ще сърбаме попарата.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 13:44 от aaa73

# 275
Няма никакъв начин да спреш 14+ годишен да цъка, ако той иска и всички около него го правят.
За да може един 14 +г да не си цъка на телефона, ако съучениците му  го правят , трябва много свършена работа от страна на родителите за тези 14 + години. Те, другите, около този 14+  може да пушат, да се дрогират, да крадат, но това не значи че са пример за подражание. Т. Е тук
говорим за зрялост на възпитанието. Не да се заплашва, да не се ограничава механично, да се учи детето на мислене, разбиране, самоограничаване. И за деца на  14+  това е напълно възможно и постижимо ако родителите не са "спали" и/или не са демонстрирали подобно поведение ( Т. Е принципа "practice what you preach").

# 276
  • пустинята Гоби
E кой е казал, че другите са виновни? Човек не може ли да има принципно мнение, което не е провокирано от частния случай вкъщи? Кой го интересува чие дете кой набор и е откога има телефон, мен лично малко ми влиза в работата кой как си устройва живота и си възпитава децата. Личното ми мнение, което няма да се промени от нищо е че телефоните в училище са излишни. То е ясно, че с подобна нагласа няма никога да ги забранят, което не ми пречи да имам мнение и да си го казвам. Децата ми в училище не злоупотребяват с телефони, за 10 път да го напиша, безким някой го прочете - едното не носи, другото е изпълнително. Училището в което учат за момента също ги ограничава. Освен това в нашето училище забележките не са ограничени, напротив. Така, че сърцераздирателни истории как учителите са с вързани ръце, аз лично не приемам.

# 277
  • София
Е, щом във вашето са така, значи навсякъде са така, разбира се.
В това на сина ми телефоните бяха напълно забранени 1-4 клас, следователно във всички училища е така.

# 278
  • София
След като са излишни, просто не ползвате и готово.
Защо е необходимо да забраним на всички?
В нашето семейство смятаме, че телевизорите са излишни. Нямаме телевизори, нямаме кабелна телевизия. Когато искаме да гледаме нещо конкретно или да получим информация, ползваме други средства.
Не желая обаче телевизията да бъде забранена със закон във всички домове.

# 279
  • пустинята Гоби
И това, че ти си толкова демократично настроена към телевизията, какво общо има с моето мнение за употребата на телефони в училище? Не ми пречат телефоните по принцип, че да се прави паралел, просто изказвам лична позиция, че нямат място в учебни заведения. Това какво общо има с това кой какво има вкъщи и какво няма, как се облича, какво яде и прочие. Темата е ясна, аз в теми за телевизия и телевизиори не влизам, както и в теми за широкостроени души, които нямат проблеми с това и онова.

# 280
  • София
Защото в темата не говорим по принцип дали е ок или да се носят телефони в училище, а коментираме идеята да бъде напълно забранено на учениците да носят такива, да им се събират от охраната, да се преджобват и подобни.
Който не иска, не ползва и съответно детето му не носи в учебното заведение или докъдето стига родителското решение.
За останалите има правила - не се ползват в час. Просто и ясно.
За желаещите да ползват - не може да има всеобща забрана за свободното време, понеже някой не може да обясни на детето си кое е редно и кое не е. Т.е. как ползват вече си зависи от даденото у дома възпитание.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 16:00 от Fever Ray

# 281
  • Пловдив
Няма никакъв начин да спреш 14+ годишен да цъка, ако той иска и всички около него го правят.
Ако децата ви са в 1-4 клас, не ми обяснявайте как можем да ги ограничим. Обадете ми се след 5 години.
С удоволствие бих оставила децата си без телефони. И така беше - моите бяха последните, които тръгнаха с телефони в 4 клас. Но няма как дълго да бъдат единствено изключение.
Няма начин да забранят на 14 годишно телефон!?
Забранявам и още как, като започне да се издържа сам да си "цъка" колкото си иска. Телефон срещу заслуги - няма много добър или отличен успех -  няма телефон. Държи се неуважително вкъщи или извън къщи с хората - няма телефон. Стаята му е кочина - няма телефон и още много други ей такива.
Да ходи да се оплаква на социалните ако ще.
Имам дете на 24 и друго на 8 г. и един куп племенници.

# 282
Какво значение има колко пъти звънят телефоните на учениците в междучасието? В час им ги събират.
Струва ми се, че ги събират веднъж при отиване на училище. Или след всеки час се раздават обратно (при вас)?

# 283
  • София
Не се раздават, а си ги взимат сами от кутията, където са оставени. В нея има малки кутиики за всеки номер.

# 284
  • София
Да, децата се учат на отговорността сами да оставят телефоните си и така получават правото да си ги взимат сами при нужда.

Общи условия

Активация на акаунт