Забрана на мобилни телефони в училище

• 14 993
  • 460
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Естествено, че няма! Живеем в 21 век и затова и вървим напред и сме дигитализирани. Просто се чуди с какво да си изтрие ръцете.

# 31
  • София
По мои прогнози, около месец след като забранят телефоните, някое пишлеме ще се усети, че това всъщност е пробив в сигурността и ще направи някоя голяма глупост с фатални последици.

# 32
от позицията на родител и доскорошен учител, считам че ползите са много повече от недостатъците, като липса на телефон за Kahoot и други игри в час.

Изумена съм че използвате това за пример. Дигитализирането в час все пак трябва да има ограничения, иначе (извинете ме) учителите бързо ще се окажат безработни. И шоколадът е полезен за мозъка но всеки от нас ограничава яденето му при детето с ( понеже детето не може да се самоограничава, докато не порасне достатъчно, та да носи самоотговорност) . В случая, с мобилните устройства, детето очевидно няма как да се самоограничава и съответно - контролът става чрез отнемане.

По темата. Нямам нищо против. И моят син на 18 също. То, има доста поколения в Бг отгледани без мобилни телефони. Цяло чудо е че са оцелели.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 16:07 от _re_ge

# 33
Няма как да забранят със закон децата да не носят телефони по пътя за училище или вкъщи. Недай си боже стане нещо, как ще свържат с родител, ако ученикът няма документи? Или пък ако самото дете попадне в някаква ситуация и трябва да ви се обади? Нали се сещате, че после ще се съди държавата. Това няма как да се случи според мен.

# 34
  • София
Нали се сещате, че някой ще купи на детето си телефон за 2к и повече и при вземането на “входа” ще се случи нещо. Тогава кой държим отговорен охраната или министъра понеже не му идват други идеи как да направи реформи в образованието Simple Smile

# 35
  • Пловдив
Поради изброените по-рано в темата причини.

Чукча писател, чукча не читател JoyJoyJoy

Може би всеки трябва след като си каже мнението, да уточни дали има деца в училищна възраст.
Тоест дали пряко го касае това . Или смята, че без телефони в училище, защото ние навремето по бай Тошо не сме ходили с телефони на училище.
Аз имам първокласник и голяма дъщеря, която за 12 години в училище е загубила, откраднали са или е счупила 10 телефона. За всичките тези 12 години тя лично ми е звъняла няма и 20 пъти, а ние на нея дори по-малко. И не става въпрос за Бай Тошово време, аз завърших гимназия в края на 90-те. Изкарах цялото десетилетие без телефон. Ходих няколко пъти на лагери - без телефон. Ходих на училище и обикалях целия град - без телефон. Това все пак бяха годините на мутрите, Виденовата зима, режим на тока, стачки, протести и т.н. Сега е далеч по-безопасно в това отношение, камери на всеки ъгъл, в училищата, охрана, то психолози, то ресурсни учители, то  чудо.
В началото на учебната година ни искаха три телефона за връзка, адрес, месторабота, имейли на родителите. Дадоха ни телефоните на директора, медицинската сестра, на класната и на госпожата от занималнята. До трети клас децата задължително се водят и вземат от училище от предварително декларирани възрастни (родители, брат/сестра, баба/дядо). В четвърти клас с декларация от родителите може да се прибират сами и то само ако настоящият им адрес е на една от четирите улици около училището. Не знам за какво им е телефон в училище на децата всъщност!?

# 36
В моето детство се возехме и без столчета в колата. Но предпочитам да използвам всички възможни предимства на нашето време.
Нашият клас бяха снимали госпожата да спи в час.
Беше си заспала жената на бюрото и те я снимат.
Накрая ще излезе, че това е основната цел - да не документират нередности...

# 37
  • в очите на дъщеря ми
Видях, че министърът има дъщеря, която вероятно в момента е тийнейджър. Или е много смел, или е много безотговорен, щом е готов да не поддържа контакт с нея при нужда през деня.
Мнее, просто девойката има шофьор!

# 38
  • София
Нали се сещате, че някой ще купи на детето си телефон за 2к и повече и при вземането на “входа” ще се случи нещо. Тогава кой държим отговорен охраната или министъра понеже не му идват други идеи как да направи реформи в образованието Simple Smile
Точно това се чудех преди малко.
Ако синът ми си остави телефона някъде на входа, кой ще носи финансовата отговорност, ако телефонът изчезне? Сега в стаята е лесно - само един клас, познават се...

# 39
Кой ви кара да купувате телефони за 2к? Купете им обикновен 300-400 лв. Вкъщи компютър или таблет и това е. Нали телефона е само за разговори. Направо ми е чудно как родителите купуват последни модели iphone... После защото децата не учат. Май родителите са по виновни. То и айкоси им купуват. Вече масово са с такива пред училищата. Да санкционират родителите предлагам.

# 40
https://news.bg/education/sindikat-obrazovanie-iska-novi-program … uchilishtata.html
Това е позицията на синдикатите по въпроса.

# 41
  • София
Кой ви кара да купувате телефони за 2к? Купете им обикновен 300-400 лв. Вкъщи компютър или таблет и това е. Нали телефона е само за разговори. Направо ми е чудно как родителите купуват последни модели iphone... После защото децата не учат. Май родителите са по виновни. То и айкоси им купуват. Вече масово са с такива пред училищата. Да санкционират родителите предлагам.
Ми не може да държите сметка на хората какво да си купуват… Факт

# 42
Тоя синдикат споделя, че подкрепяме религията с 80%.... Някак си от другата тема останах с убеждение, че това е процента на не подкрепящи

Като не мога да държа сметка какво да купуват, да не мрънкат, че ще им счупят безценните...

# 43
  • София
Могат да мрънкат колко си поискат след като телефоните няма да са в деца им! След като някой друг ще отговаря за тях отговорността е една и съща за различните видове телефони Simple Smile

# 44
  • here and now
За някои телефон от 300-400 лв е колкото за друг, такъв от 2000.
Нелепо е да правим сравнение с миналото. Тогава е имало случаи на насилие и от страна на учители и между деца, за които родителят евентуално разбира прекалено късно.
И при нас телефоните се събират в класната стая.
На господин министъра, детето му е с друг статут. От неговата камбанария по друг начин изглеждат нещата.

Общи условия

Активация на акаунт