Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 471
  • 581
  •   1
Отговори
# 135
В тази връзка, когато някои от вас коментират, не е зле да включат малко и мозъците си, защото онази по- горе, която ми обясняваше, че не иска даже домашен любимец да ми е, дали е наясно със здравословното състояние на детето ми? И изобщо, когато се нахвърлите върху някого, помислете, че зад думите му, може да се крие нещо по- сериозно от просто мнение, хвърлено във въздуха.
"Тази по-горе"  има пораснали деца без да се наркоманизират и да бъдат под постоянен уродлив контрол на майка си. Така че съм +1. Замислите се по-добре за средата в която живеете, защото вие нямате един нормален пример да  цитирате  от обкръжение и приятели и това доста изопачава виждането ви за реалността. +2

Децата ми живеят в семейна среда, които малко родители могат да осигурят във всяко едно отношение.
Представете си че не сте единствената в България. Вероятно мнозина от нас могат да ви конкурират ( и аз в това число)  , но всички ние все още дружим с мозъка си.+3

# 136
Ами, да, определено ще си го заведа на училище, защото е на осем години. Както бях писала по- горе, по закон до 12 години не можеш да го оставиш вкъщи само.
Имала съм подобен случай с приятелка, чието дете беше на 11г. и един ненормалник почти нахълта в тях. Чист късмет, че в този момент баща й се прибрал. Въпросният човрк беше болен от шизофрения. Така и не се стигна до полиция, жалби и т.н., защото щеше да има сериозни проблеми със социалните, че си е оставила сина сам. И в кола само не може да се остави дете, камо ли да обикаля улиците. Това е родителска безотговорност.
Моето дете ходи без пари. Зарибяването започва по- нататък, не във втори клас. Той отсега не приема нищо от никой. Обяснила съм му за наркотиците, къде се слагат, под каква форма могат да му ги предложат и т.н. Освен това е на медикамент за епилепсия, така че в съчетание с дрога, може да умре. И това съм му обяснила. Знае много добре и какво е смърт. Като порасне повече, ще намеря начин да го предпазя, доколкото мога. Моите начини ще са радикални, защото се касае за живота му. Както писах, на силно лекарство е. Другото ще зависи от него.
В тази връзка, когато някои от вас коментират, не е зле да включат малко и мозъците си, защото онази по- горе, която ми обясняваше, че не иска даже домашен любимец да ми е, дали е наясно със здравословното състояние на детето ми? И изобщо, когато се нахвърлите върху някого, помислете, че зад думите му, може да се крие нещо по- сериозно от просто мнение, хвърлено във въздуха.
През цялото време точно това се опитвам да обясня - едно време зарибяването с наркотици започваше от първи клас, а сега не е така. Току-що го потвърдихте. Толкова за новото "по-опасно" време. Епилепсията вече е съвсем друга тема, която няма връзка с епохата.

# 137
За епилепсията споменах в съвсем друга връзка. Има родители, които поради дадена причина се налага да треперим и контролираме повече децата си. И тъй като никой не знае кой какви проблеми има и защо реагира по даден начин, не е редно така да му се нахвърлят.
Визирам онази по- горе с големите деца.
Затова много внимавам какво пиша и никога не съдя, освен ако някой не се заяде с мен.

# 138
Аз като ученичка винаги съм била супер отговорна, излизах си и въпреки това във вайбър ми беше включено споделянето на локацията с майка ми и съм й казвала къде отивам. Майка ми не ме е следяла да не ме пуска някъде. Точно защото сама осъзнавах, че колкото и да съм отговорна винаги може да стане нещо, което не зависи от мен и майка ми беше човекът, който исках да знае къде съм. Отделно ми се е случвало да припадна в училище в 10 клас, после все си имах едно наум, че може да ми се случи навсякъде. Нито майка ми ме е контролирала, нито преследвала къде какво правя, доброволно си беше, по моя идея, защото най-много имах доверие на нея, че ако нещо се случи с мен, ще ме потърси. Въобще не ми е било драма, но тук много си зависи и от връзката родител-дете.

# 139
Абе хора, телефоните няма да предпазят децата ви от дрогата. Телефоните само по себе си също са дрога, освен това улесняват купуването, звънят по телефона и дилърът идва. Вие знаете ли с кого си чатят децата ви. Ами не знаете

# 140
  • Mediterraneo
Точно така е и според мен. Единственият възможен начин е да вървим ръка за ръка с тях, докато се оженят. Тогава да ги гледа партньорът им.

# 141
Няма един единствен начин. Начини има много, нито един не работи на сто процента. Човек трябва да е гъвкав, диалогичен и упорит в днешно време. И голям к ъ с м е т л и я.
Телефонът е стока, джаджа, може да носи вреда, може и полза
 Няма как да следиш някого, който си е изключил проследяването. Няма как да ти се обади, ако не иска. Ако иска и няма телефон, ще ти се обади от чужд такъв. Ако иска може да потъне в електронните игри и да стане екранно зависим, това води и до психични изменения.
Всичко е в главата на човека, и истината, и заблудата.

# 142
  • пустинята Гоби
Децата от 5 клас се прибират сами от училище и си седят сами вкъщи, какъв закон, че не могат да седят сами вкъщи до 12 години, какви 5 лева. Слезте на земята.

Бих се радвала да забранят телефоните в училище, но едва ли. Като гледам колко против има.

# 143
Законът (закон за закрила на детето) го постановява много уклончиво, но така че да си "вързва гащите".

В чл. 8, ал. 8 се посочва, че: „Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие".

Сега нека се сетим че и с родител в съседната стая и на една ръка разстояние могат да се случат неща създаващи опасност. То на 12 голяма част от момичетата имат цикъл, вече са почнали периода на" бойните краски", има доста деца които пушат, та тази мярка малко е смешна.

# 144
Сега ми е смешно, но едно време хич не ми беше. Та, като бях младо майче с дете на две, се събрахме три съседски мами с деца в подобна възраст на разпивка и по цигарка в апартамента на едната. Излязохме трите грации на балкона да пушим и едното хлапе, вече ходеше, врътна ключа на балконската врата, и съвсем успешно ни заключи, при което всички отговорни лица бяха изолирани на балкона, а децата свободни да правят каквото си искат в апартамента. Ние не се решихме да разбием вратата, остана ни да викаме по хората долу, с молба да се обадят на някой от благоверните ни съпрузи, тогава нямахме още смартфони, толкова съм древна, а мобилните ни бяха при децата. Само един дядко се отзова, обади се човекът, съпругът добръмча като линейка от работа да ни отърве от неудобното положение, хвърлихме му ключа от апартамента през терасата, добре че е бил в джоба при цигарите, та да влезе и да ни отключи.
Това ако беше се случило в държава с развити социални служби, щяхме дълго да даваме обяснения на някоя кисела леля от социалните, че и винце си имахме на балкона.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 21:16 от Априлски душ

# 145
  • Варна
Петиция ПРОТИВ промяна на датата за начало на учебната година или нейното удължаване!

https://www.peticiq.com/protiv2024

# 146
  • София
И кога предлагат да е, че не се разбира от петицията?

# 147
Аз съм за забрана използването на телефони в училище. В повечето частни училища има организация за събиране на телефоните в началото на учебния ден и връщането им в края. Няма никаква драма от страна на ученици и родители. Това се постига с поставянето на ясни правила и създаване на организация за спазването им.

По отношение на аргумента, че учителите трябва да направят уроците достатъчно интерени, така че телефона да не е такова изкушение.. винаги ще има учители, които преподават по по-интересен начин или дисциплини, които са по-интересни на някого и такива, които са по-скучни. И телефона в чантата или под чина ще е изкушение за повечето деца. 

Отделно, съм против все по-честата практика на учители да изпращат по вайбър снимки на страници от учебник или сборник , за да работят децата в къщи за домашно или пък в час. Първо, като родител може да съм въвела забрана за ползване на вайбър, второ може да не искам детето ми да се взира в екрана на телефона, за да изпълнява задачи в учебния процес.

# 148
И аз съм за забраната. Да се събират в началото и да се връщат в края на часовете.

Да оставим часовете, там има учител, той би трябвало да следи, да заинтересова... макар че никоя математика не е по-интересна от клюка в Инстаграм или игра.

Обаче! В междучасията децата не почиват, не излизат, не се подготвят за следващия час, не общуват помежду си. Те се зомбират и изморяват и не са адекватни за следващия час. Дори родителят да се опитва да намали екранното време вкъщи, той няма контрол над междучасията.

Имам две зомбита вкъщи, при всичките ми огромни усилия да намаля времето пред екрана. И не, не използват технологиите, за да се развиват, както децата еднорози обикновенио правят. Цъкат Инстаграм и игрички. Вече не са им интересни нито уроците, нито книгите, нито дори нормалните филми.

Единствените причини да съм малко против забраната са:
1) Знам, че няма да се спазва, а това ще учи децата да заобикалят правилата.
2) Ще е трудно за организиране, ще има и разходи.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 12:44 от aaa73

# 149
  • София
И аз съм за забраната. Да се събират в началото и да се връщат в края на часовете.

Това вече го има.

Общи условия

Активация на акаунт