Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 336
  • 778
  •   1
Отговори
# 525
Sisalber, аз нямам такива оплаквания. Понякога има дискомфорт или лека болка и в двете гърди (не едновременно), но не постоянно. Да не са на местата, където са били дренажите. На мен там ми се е случвало да имам някакви болки.
. По скоро са около гръдната стена ако така се казва.

# 526
Опосум, не е честно всяко идване и прегледи да са такъв стрес и ужас. Вярвам силно, че всичко ще бъде с добър край, но искрено съчувствам и стискам палци бързо и благоприятно да се реши и този казус.

# 527
b]Vinci[/b], а за колко време си в чужбина? Ако е само за кратко пътуване, няма смисъл да се набутваш с превод, за медицински документи излиза скъпо. Освен това не знам дали ще стане толкова бързо, на мен ми отказват, ако не е поне за след десет работни дни, защото било много трудно (на никого вече не му се работи Sad ).
Ако е само за пътуване и те е страх, че ще стане нещо и ще ти тпябва лекар, наименованията на лекарствата се разбират и без превод.
На мен последният път не ми се даваха пак няколкостотин лева за превод и на американската онколожка показах непреведени документи, казах и какво пише, тя си прочете каквото можа и нямаше проблем.
Иначе ако все пак решиш да превеждаш нещо - последната епикриза, в нея би трябвало да ти има цялата диагноза.
[/quote] Благодаря, Opossum,така ще направя, все пак лекарството си го пише на английски. Съжалявам за напрежението ти, дано ЛЛ да греши и всичко да е наред Heart

# 528
  • Варна
Здравейте! Опитвам се да наваксам с информацията, но съм и доста шокирана, така че ще оценя вашите насоки, докато през уикенда чета  повече материали.

Накратко - на 34г, на редовен преглед се забеляза фиброаденом в лявата гърда (и преди съм имала), лекарката (мамолог) имаше съмнение за някаква тъкан в дясната и назначи ЯМР. След ЯМР вчера се назначи биопсия, т.к. образуванието е с Kaiser score 8 (по скала от 1 до 11).

Разбирам, че следващата стъпка е консултация с хирург-мамолог, ще отида в Онкологията в София в понеделник, но всякакви насоки за лекари или очаквания ще ми помогнат много.

Разбирам, че това не е диагноза, необходими са още изследвания, но бях напълно неподготвена за подобен развой…

Отново благодаря предварително и изпращам виртуална подкрепа на всички тук!
Здравей Ra.Съжалявам,че пишеш тук.Изчакай първо биопсията,без нея нищо не е сигурно.След резултата,ако е злокачествено се ходи на онколог.После се минава комисия и тя решава,дали първо химио или операция.Какво пише в разчета на ЯМР,имали съмнения за лимфни възли.

# 529
Здравейте! Опитвам се да наваксам с информацията, но съм и доста шокирана, така че ще оценя вашите насоки, докато през уикенда чета  повече материали.

Накратко - на 34г, на редовен преглед се забеляза фиброаденом в лявата гърда (и преди съм имала), лекарката (мамолог) имаше съмнение за някаква тъкан в дясната и назначи ЯМР. След ЯМР вчера се назначи биопсия, т.к. образуванието е с Kaiser score 8 (по скала от 1 до 11).

Разбирам, че следващата стъпка е консултация с хирург-мамолог, ще отида в Онкологията в София в понеделник, но всякакви насоки за лекари или очаквания ще ми помогнат много.

Разбирам, че това не е диагноза, необходими са още изследвания, но бях напълно неподготвена за подобен развой…

Отново благодаря предварително и изпращам виртуална подкрепа на всички тук!
Здравей Ra.Съжалявам,че пишеш тук.Изчакай първо биопсията,без нея нищо не е сигурно.След резултата,ако е злокачествено се ходи на онколог.После се минава комисия и тя решава,дали първо химио или операция.Какво пише в разчета на ЯМР,имали съмнения за лимфни възли.

Много благодаря, Алатеа! Това е частта с лявата гърда :  “ Лява млечна жлеза:В задна трета на гордата, на 12:00 се установява добре отграничена овална лезия. Находката е изоинтензна на паренхима в Т1 и STIR. Налице е рестрикция на дифузията като
белег на хиперцелуларитет.Измерена е стойност на ADC-1050 около 1150х10-6 mm2/s.Находката се
контрастира интензивно /над 150 процента в първа фаза на динамичното изследване/, нехомогенно. Формира се крива на контрастиране тип 3 /отмиване/.Находката е с размер 8,7х7,3мм в аксиален план и 9,3×8,2м в сагитален план .Находката отстои от пекторалните мускули-12мм” и това е заключението “ Заключение: MR BI-RADS 4B .MP данни за находка вляво на 12ч. Изчислен е Kaiser score 8
.Уместна е хистологична верификация на находката.
Хиперпластична мастопатия.”.

Просто когато чета, че фиброаденом е Kaiser score oт 1 до 4, а тук е зададен 8 (от 11) доста се стресирах.

Отново благодаря за бързия отговор! ♥

# 530
  • София
Към момичетата с премахната превантивно здрава гърда и поставен имплант имате ли някакъв дискомфорт.Изпитвам болка под мишницата имам и няколко мънички топчета на различни места под мишницата.Това ме кара страшно да се притеснявам и се чудя лв.ли са или ..
Sisalber, пет години след операцията на здравата и шест години след операцията на болната гърда все още ми се случва да имам понякога дискомфорт, най-вече след претоварване (носене на тежко имам предвид).
При теб може да са сраствания, нагъвания на повърхността на импланта. Обсъди ли го с лекар? Предполагам, че ти е правена хистология на отстранената здрава гърда?

Vinci, ако не пътуваш с цел лечение/консултация, няма никакъв смисъл да превеждаш епикризата си. Излишни пари, и то не малко, особено ако е бърза поръчка, предвид това, че пътуваш следващата седмица.

Opossum, вярвам, че заключенията и на ендокринолога, и на кардиолога ще бъдат в посока към нещо тривиално (какво се случва с женските щитовидни жлези напоследък???), което ще се коригира с подходящата терапия. Че да можеш да си отдъхнеш... Стискам палци.

Аз не съм писала от 1000 години тук. За съжаление виждам нови момичета, но нека знаят, че са на правилното място. Пожелавам им да остареят Satisfied

# 531
  • Варна
Ра не мога нищо да разбера от разчета,изглежда и те не са сигурни.Поне не пише нищо за лимфни възли и е много малко.Нека и другите да кажат.От сърце ти желая да е фалшива тревога.

# 532
Към момичетата с премахната превантивно здрава гърда и поставен имплант имате ли някакъв дискомфорт.Изпитвам болка под мишницата имам и няколко мънички топчета на различни места под мишницата.Това ме кара страшно да се притеснявам и се чудя лв.ли са или ..
Sisalber, пет години след операцията на здравата и шест години след операцията на болната гърда все още ми се случва да имам понякога дискомфорт, най-вече след претоварване (носене на тежко имам предвид).
При теб може да са сраствания, нагъвания на повърхността на импланта. Обсъди ли го с лекар? Предполагам, че ти е правена хистология на отстранената здрава гърда?

Vinci, ако не пътуваш с цел лечение/консултация, няма никакъв смисъл да превеждаш епикризата си. Излишни пари, и то не малко, особено ако е бърза поръчка, предвид това, че пътуваш следващата седмица.

Opossum, вярвам, че заключенията и на ендокринолога, и на кардиолога ще бъдат в посока към нещо тривиално (какво се случва с женските щитовидни жлези напоследък???), което ще се коригира с подходящата терапия. Че да можеш да си отдъхнеш... Стискам палци.

Аз не съм писала от 1000 години тук. За съжаление виждам нови момичета, но нека знаят, че са на правилното място. Пожелавам им да остареят Satisfied
Да правена ми е хистология и имаше само доброкачествени изменения.Ходих и при хирурга и скенер минавах и нищо не се разбра.

# 533
Ра не мога нищо да разбера от разчета,изглежда и те не са сигурни.Поне не пише нищо за лимфни възли и е много малко.Нека и другите да кажат.От сърце ти желая да е фалшива тревога.

Отново благодаря за времето и вниманието, хвана ме малко неподготвена ситуацията, защото никога до сега не ми бяха казвали няколко лекари, преглеждащи с ехограф, че задължително трябва да ходя на 6 месеца (винаги съм го правила на година), структурата на гърдите ми не позволява добра видимост. Имаше и промяна в усещането им при допир напоследък, но реших, че е от годините….

Успях да си намеря час за понеделник при мамолога, който назначи ЯМР изследването, така че ще чакам за следващите стъпки.

Отново благодаря! Не исках да споделям на семейството преди да говоря с лекар, защото знам, че много ще се притеснят, така че наистина оценявам подкрепата тук!

Спокойна вечер!

# 534
  • Варна
Майка ми преди повече от 20г е оперирана от фиброаденом.Сега се появи нещо в другата гърда 2,3 см,,казаха пак фиброаденом.Обаче аз Тома неверни,веднага я изпратих при др.В.Иванов.Казал че и за него е фиброаденом,но че биопсията е най-сигурния метод и понякога в сърцевината е карцином ин сито.Тя веднага отказала и ще се следи на 6м.Аз се очудих, защо веднага биопсия и почнах да чета.Изглежда световната практика е дори при фиброаденом се прави кор биопсия.Така,че са те насочили правилно.Ние и трите сме с големи мастопатични гърди с висока плътност и на мамография нищо не се вижда.Решила съм за себе си да правя само ЯМР,като профилактика,но мама не можах да я обедя.

# 535
Здравейте, някой носил ли е материал за изследване при д-р Факирова. Какво ви е мнението? Как става? Иска ли предишния резултат, ако ще дава второ мнение, както ще бъде при мен? Изобщо дайте съвет къде да отида за второ мнение (тумор и сентинелен възел). Изследването е правено в Александровска.
Сестра ми изследването й беше при нея, понеже се оперира във ВМА. Проф. Тимчева беше възхитена колко подробно е направена и описана хистологията. В Една от 8 също съм чувала много добри отзиви за Факирова

# 536
Привет!Някой може ли да сподели опит или информация относно лазерно лечение на вагинална атрофия?Има ли опция за профилактика,детайли около процедурата, ефект и всичко което рекламите спестяват....

# 537
_Ra_, не бързай да си правиш заключения от образно изследване, те не са точни, все пак е само картинка, не е като да се пипне и изследва.
Виждам, че пише, че формата на образуванието е овална и е добре отграничено, обикновено доброкачествените образувания са такива. Злокачествените са "назъбени" така да се каже.
Каквото и да е, важното е, че е видяно, хванато навреме и ще бъде изследвано.
Ако четеш назад по темите, сигурно и сама си видяла, че трябва да направиш кор биопсия, не се съгласявай на нищо друго.
Също така, ако се окаже фиброаденом (за което има шанс, според мен), махни го, не го оставяй за следене. Макар и малък, има шанс да има някоя злокачествена клетка скрита зад него, която не е попаднала в пробата на кор биопсията.
Стискам палци биопсията да покаже нещо безобидно и да не оставаш в нашата тема. Не че гоним някого, но по-добре да не си тук. Heart

# 538
Опосумче,стискам палци всичко да е наред с теб и отново да е само лоша шега!Ще чакаме да пишеш!

# 539
  • София
Привет!Някой може ли да сподели опит или информация относно лазерно лечение на вагинална атрофия?Има ли опция за профилактика,детайли около процедурата, ефект и всичко което рекламите спестяват....

Неда, аз правих 3 процедури в клиника Надежда преди 2 години, принципно не е уау ефекта, но е по-добре отпреди определено, особено когато ползвам глобули млечна киселина /Вагизан/ - те подобряват флората. Каня се да повторя - тоест ефект има, по принцип е добре да се прави на определени периоди. Спомням си, че при Ели Дечкин /пишеше тук в темата, но май отдавна не е/ имаше много голям ефект. Аз бих го определила като среден спрямо очакванията.
В клиника Надежда първо правят микробиология и преглед, преди да започнат, може би и цитонамазка, не помня вече. Ако всичко е наред, правят процедурите, аз купих пакет от 3, също и някакви вагинални глобули с окситоцин и може би някакви витамини, които си приготвят на място. Ето тук може да прочетеш за лазерна терапия на влагалище, аз правих при д-р Станева, но точно към края излезе в майчинство, не знам дали се е върнала, ако да - много приятен млад лекар, тя води и част от лекциите в Надежда за рак на гърдата, мисля, че на първа стр. трябва да има линк:
https://nadezhdahospital.com/sektori/ginekologia/estetichna-ginekologia/

Не казвам добре дошли на новите момичета, но тук ще намерите информация и подкрепа. Hug

Опосум, стискам палци другата седмица, дано всичко е сравнително безобидно!

Общи условия

Активация на акаунт