Хеликобактер пилори - трета тема

• 5 767
  • 176
  •   1
Отговори
# 135
Горгонзола
На мен на няколко години ми правят гастроскопия макар да съм излекувана от ХБ преди 30 и повече години. Всеки път ми вземат материал и пробата за ХБ е - отрицателна. Гастроскопия не се прави само за ХБ. Аз също имам ГЕРБ  и хроничен гастрит. При мен излекуването на ХБ не донесе подобрение, но поне бактерията не е намесенна в картината. На ММ също правят гастроскопии. Той също е лекуван и излекуван от ХБ преди 30г. Но имаше язва на младини и това си дава отражение.

От рефлукса - прополис, мед, дразни ми всичко. Особено сутрин на гладно, което обезсмисля мерките.

# 136
  • София
Попитах защото не ми се прави нова гастроскопия година по-късно.
Аз писах и преди, гастрото го правих профилактично, защото така и така правих профилактична колоноскопия (поне като ме приспиват, да отмятам и двете). И понеже не усещам при мен да има някаква драстична промяна след "излекуването" затова се замислих.
Вероятно бих могла да пусна дихателен тест, но имам толкова други по-належащи неща за лекуване и изследване, че не знам дали си струва като нямам някакви фрапиращи проблеми. Алтернативата е след 4 години  при следващата профилактика да се види какво - що.

# 137
Дихателният тест знам че е също доста точен, ако се спазят условията за него. Иначе може периодично да се пуска фецес.

Ако става дума за вагинална кандидоза, нистатин за пиене не е подходящ. Той убива гъбичките там откъдето минава и затова го изписват при гъбички в хранопровода и червата.

# 138
  • Sofia
Момичета резултат 0,12 в Цибалаб как трябва да бъде разчетен? Референтни стойности 0,90 - 1.10. Става дума за малкото ми дете и много съм се притеснила. Сивата зона опасна ли е. Дали е важно да се направят и изследвания на кръвта?

# 139
Момичета резултат 0,12 в Цибалаб как трябва да бъде разчетен? Референтни стойности 0,90 - 1.10. Става дума за малкото ми дете и много съм се притеснила. Сивата зона опасна ли е. Дали е важно да се направят и изследвания на кръвта?

0,12 е приблизително 8 пъти по-малко от 0,9 което е гранична стойност.  Което означава че детето няма ХБ.

# 140
  • Sofia
Много, много Ви благодаря!

# 141
  • In the land of Never Never
Здравейте,

кръвните тестове са най-ненадеждните. След тях се нарежда фецес, дихателен, биопсия. При отрицателен кръвен и фецес на мен сущо ми откриха хеликобактер миналата година с биопсия по време на гастроскопия. Първият протокол обаче не сработи в достатъчна степен въпрвки уж отрицателния тест месец след лечението, но имах подобрение.

Февруари месец с нпва гастроскопия се потвърди отново хеликобактер. Лекарят ми настоя да отложим лечението, за да излекувам първо вагинална кандида от по-специфичен вид, което отчитам като грешка, защото пет месеца по-късно не можах да я излекувам, и просто реших че в крайно време да започна антибиотиците, като получих и бактериялна вагиноза. Известна неадекватност от страна на лекуващия ме лекар и моята собствена ми докара доста голямо мъчение и психически се чувствам също вече доста зле. Определено от двата проблема трябваше да приоритизираме хеликобактер, а гъбичката, бога ми не ми носи на тоя етап системни проблеми и не ми влошавя качеството на живота кой знае колко. Наложи се да излъжа въпросния лекар, че вече съм излекувала гъбата, за да ми изпише изобщо протокола.

Не пестете усилия да намерите няй-добрия гастроентеролог и се рядвайте на предимството си, че сега са ви открили проблема и имате всички шнаове да се отървете бързо без големи последствия. Намерете гастроентеролог, който е доказял се, който ви проследява и има план кога да се видите пак и с когото можете да се свържете някак при въпроси.

В момента съм на схемата с тетрациклин и метронидазол. Страничните ефекти са ужасни, но съм в отпуск. Влияе ми доста на психиката, като аз така или иначе си имам лека депресия, която само се усили. Заради рефлукса не ми понасят никакви антидепресанти.

Интересно е че някой споменава за хеликобактер в плаката. Аз имам известни проблеми с венците (лекостепенно възпаление при наличие ня малко плака и изрядна хигиена), съвпадащи с началото на рефлукса. Отдавах го основно на рефлукса, но сегя вижеам и тази логика. Чудех се дали да не аи правя почистване тези дни и сега наклонихте везните.

Почти убедена съм, че имам и хистаминовя непоносимост след прочетеното, още повече че фамотидин най-ефективно повлиява рефлукса и едва намерих ИПП което дя ми действа (поръчах париет от Турция по препоръка на гастрото), а фамотидин влияе на хистаминовите рецептори.

Чета че взимате дъвка мастиха. Преди да почна антибиотиците, и аз взимах и макар и сляб - ефект имаше, но ползвах мастиха на прах в пакетчета (от ремедиум). Тази за дъвчене не ми е много ок.

Много добър ефект имах зимата като се лекувах с бяла ряпа, намалява сериозно хеликобактер, но с настъпване на пролетта изчезна и се оказах в изходна точка. Споменявям го като още нещо, което потиска хеликобактер и помага за рефлукс. Вечер се нарязва една бяла ряпа на кубчета (аз ползвах само от дългата) и се посолявя с хималайска сол и се оставя да се оцеди. На сутринта се измива от солта и се изяжда, аз не успявах цялата, но пак имаше ефект. Рецептата ми даде йога учител от Индия, който разбира от аюрведа.

Иначе като цяло ще се присъединя към останалите мнения и ще посъветвам наистина да не се заравяте като щраус в пясъка и да погледнете на проблема много сериозно. Аз смятам, че не успях да го направя в достатъчна степен, и отчитам че нещата само се усложниха. Дори са се лекувате алтернативно, го правете последователно и систематично. Моят гастроентеролог например твърди, че има не малко случаи на излекуван хеликобактер с тримесечен прием на прополис, така че аз не отричам такива опции, но трябва систематичност и сериозен подход. Ня мен лично прополисът ми дразни стомаха и бързо се отказах от опитите.
Имаше в старите теми публикация за излекуване с прополис. Беше помогнал на една потребителка, която не беше се излекувала с антибиотика. Не съм я пробвала. По принцип, понякога вземам прополис за укрепване на имунитета. Това е линк към поста й:
https://bg-mam.ma/p/894111/41210173[/url]
Това е линк за лечение с отвара от броколи:
https://bg-mam.ma/p/894111/39892344
Няма лошо, ако хапвате дирекно броколи, сулфоранът в броколите е едно от най-силните природни противоракови и антибактериални средства, и хеликобактерът не го харесва.
Д-р Майкъл Грегър има видеоклип за успехи в лечението на хеликобактер с кълнове от броколи, на английски е:
https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-h-pylori-naturally-with-diet/
Пускала съм в темата и линк към изследване на ирански учени за лечение на хеликобактер с масло от черен кимион и мед. На мен маслото ми е тежко, някак стомахът ми не го приема добре, получавам киселини. Но си меля зърна от черен кимион, и го ползвам като подправка. Нещо като чубрица, може да се наръси върху всичко.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5292131/?fbclid=IwAR0pn … GHVyL0lLVpDeWpKj4
Специалните пробиотици, като провиотик хеликобактер и прохелико, при някои хора постепенно може да елиминират бактерията.

За възстановяване на лигавицата и създаване на благоприятна среда на добрите бактерии, може да се направи курс с Л-глутамин, Цинк Карнозин, и Натриум бутират. Ползвала съм ги.

ИПП определено при проблеми с хистамина не действа добре. Аз вече не мога да ги приемам, усилват ми симптомите. 

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 23:21 от Glikoza

# 142
Здравейте!

И аз попаднах в групата с Хеликобактер. Утре съм на Гастро. Поизчетох темата и доста ме притесняват двата антибиотика. Задължително ли е да понесеш тези странични ефекти? Струва ми се много плашещо. Има ли някой с положителен опит от това лечение. Да, ясно ми е, че няма как без терапия и че е много упорита бактерията, но ако не издържиш на антибиотиците какво правиш?

# 143
Здравейте, може и да не ги усетите, много е индивидуално. Аз бях с влошен тонус и настроение от преди това. Зависи и как ще ве настроите, кяквя комбинация ще ви изпишят и т.н. От първата комбинация почти нищо не усетих. Въпрос е и на настройка. Ако все пак стр ефекти са много тежки, се спира и се сменя комбинацията. Може да е полезно да започнете терапията като сте в отпуска или в събота.

# 144
... доста ме притесняват двата антибиотика. Задължително ли е да понесеш тези странични ефекти?... Има ли някой с положителен опит от това лечение... ако не издържиш на антибиотиците какво правиш?

Четеш темата от началото, защото Има отговори на всички въпроси. И много от тях са на предната страница.

# 145
Здравейте,

С хеликобактер пилори съм пия два антибиотика вече 6 ден и нямам подобрениe пия и омепразол + пробиотик. През 2023 пих антибиотик и тогава почувствах веднага облекчение всичко се размина, до скоро когато се върна с пълна сила Disappointed. Имам и гастроезофагиален рефлукс и постоянни пориви за оригване (извинете ме )Усещам голяма тежест и то само от ляво като на моменти сякаш имам и сърцебиене. Имам камъни и в жлъчката. Инсулинова резистентност и Хашимото. Би ли могло тази бактерия да причини такова сърцебиене. През вечерта не можах да заспя, защото имам чувството че ще се задуша  и нещо ми тежи.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 10:44 от RaynaBY

# 146
Имайте предвид, че рефлуксът е състояние, което може да съществува и без инфекция с хеликобактер, а антибиотиците понякога влошават положението, тъй като дразнят стомаха и нарушават микробиома. Може да се окаже, че след терапията известно време ще сте по-зле откъм оплаквания, но това не бива да ви обезсърчава, колкото и да е неприятно. С подходящи пробиотици и търпение с диетата имате шанс да оправите нещата и да нямате хеликобактер. Ако сте имали рефлукс между двете лечения е възможно състоянието ви с времето да се е влошило.

# 147
Здравейте,

С хеликобактер пилори съм пия два антибиотика вече 6 ден и нямам подобрениe пия и омепразол + пробиотик. През 2023 пих антибиотик и тогава почувствах веднага облекчение всичко се размина, до скоро когато се върна с пълна сила Disappointed. Имам и гастроезофагиален рефлукс и постоянни пориви за оригване (извинете ме )Усещам голяма тежест и то само от ляво като на моменти сякаш имам и сърцебиене. Имам камъни и в жлъчката. Инсулинова резистентност и Хашимото. Би ли могло тази бактерия да причини такова сърцебиене. През вечерта не можах да заспя, защото имам чувството че ще се задуша  и нещо ми тежи.

14 дни ще ги пиете. Защо решихте, че трябва на втория ден да ви мине?
Странични ефекти до края ще си изпитвате.
Бактерията не причинява сърцебиене Grinning
Виж щитовидната може.
Ако не спите достатъчно и АБ може да ви го докарат.
Или пък имате паник атака. На мен ми се струва паник атака, ама тук как да ти кажем с точност. Не сме лекари, можем да си гадаем.
След спиране на аб постепенно ще се успокоят нещата.
Взимай нещо за стомаха.
Гастритол или иберогаст тинктура. Даже и двете са много хубави за стомаха.
След спиране на аб пробиотиците бая дълго ще трябва да ги пиеш.
Омепразола мисля също се пие още малко.
Но при хашимото да се приема омепразол е лошо, то и без това там има намалена киселинност.
Но се налага заради лечението.

# 148
Благодаря за отговора. Изписан ми е за 7 дни антибиотика. Аз със сигурност ще се свържа отново с лекуващия лекар. Просто исках да разбера дали друг е имал подобни симптоми.

# 149
7 дни аб не е никакво лечение.
Лекаря е тотален некадърник.
То даже вероятноста е голяма бактерията да стане резистентна след това малоумно лечение.
Ако има проблем след време как ще се лекува това не ми се мисли.

Общи условия

Активация на акаунт