Фраза, която мразя - 2

• 10 313
  • 429
  •   1
Отговори
# 15
„Горе-долу“, „Долу-горе“, „Криво-ляво“... Все отговори на учтиви въпроси от бегли познати.
Нито познатите ги интересува особено как сте, нито пък вие сте длъжни да им обяснявате. Учтиви реплики, нищо повече.

# 16
  • Пловдив
Чувала съм и "бивам". Simple Smile
Иначе "бива" не ме дразни, но има емоционален момент тук. Напомня ми за възрастни близки, които вече ги няма, от тях съм чувала тази дума в детството ми.

# 17
„Шавам/мърдам/щъкам (още)“. Laughing

# 18
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз пък съм "неприлично добре"!
Simple Smile Парира любопитковците.

# 19
Горе-долу е не само отговор на "Как си?".
Как се представи на изпита? Горе-долу. Т.е. бива.Stuck Out Tongue Winking Eye
Не е блестящо, но не е и провал.

# 20
Добри, много ми хареса това, ще го ползвам! Hug

# 21
Леко ме дразни това "чао те". Май из Хасково/Димитровград го ползват и го чувам от тамошни хора.

# 22
Ама то "горе-долу" си е съвсем легален израз със смисъл нещо, което е средна работа - нито зле, нито добре. И на английски го има идентично - "so-so".
Та ако на въпроса "как си?" кажеш "горе-долу" ще рече, че нито има за хвалене, нито за оплакване.  Аз не виждам проблем с израза.

# 23
  • Пловдив
Леко ме дразни това "чао те". Май из Хасково/Димитровград го ползват и го чувам от тамошни хора.

А, да, това и мен ме дразни, добре че много рядко се случва да го чуя, "чао ти". Също и "тихо ти" съм чувала, това пък е супер смешно.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 08:25 от marzeliva

# 24
Чао те? 🤣 Не съм го чувала. 🤣
Една леличка в детската градина ни викаше "Тихо те!" - не знам как се пише - слято ли, разделно ли, разсмиваше ме всеки път. 🤣

# 25
Какво означава чао те и тихо те?

# 26
Аз пък съм "неприлично добре"!
Simple Smile Парира любопитковците.

Аз отговарям "Всичко ми е наред". Мислех да почвам с "Казано честно...", но малко прекалено.

# 27
Чао те е хасковско. Означава чао на много хора, не на един. Защо - не знам.
Тихо те, от Смолянско съм чувала. Пак така, тихо, към много хора.

П.П.
Сега се замислих, че чао те е като здравей/ те. Grinning

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 21:30 от DeVa®

# 28
Да, опит за глаголизиране 🤭 на наречие - тихо - тихоте (верно, къде ще се мòри да казва "пазете тишина"), възможно само във второ лице, мн.ч.
Значи се пише слято. 🤣 Поне да знам, да не се излагам така. 🤭

# 29
П.П.
Сега се замислих, че чао те е като здравей/ те. Grinning
LaughingLaughingLaughing Има резон. Дали едно време са викали "Довижданете", хаха.
Всъщност на места и до днес чувам "айдете", като се подканва пак множество.

А за "тихо ти" или както се пише - едно време, като гледах "Д-р Куин Лечителката" и имаше една героиня "Дороти", но понеже имаме име Дора и си мислех, че специално се обръщат към нея - Доро, ти....! Grinning

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 21:46 от lowkeyyy

Общи условия

Активация на акаунт