Фраза, която мразя - 2

• 22 928
  • 795
  •   1
Отговори
# 780
Георги ДимитрОв точно от руския език е наложено. Даже в онези, пионерските времена, се е случвало някой да се изтърве с Георги ДимИтров и винаги ни е звучало странно.

Точно си в грешка! Laughing Аз си спомням документалните филми по ТВ-то от времената на Георги Димитров, както и архивните документални прегледи, които ги даваха преди филмите по кината. Винаги е било ДимИтров. ДимитрОв вече беше 70-те и 80-те гг. на ХХ в.

И за да докажа, че си в грешка, ето ти от Уикипедия, където слагат и ударенията LaughingLaughingLaughing

Гео́ргий Миха́йлович Дими́тров (болг. Гео̀рги Миха̀йлов Димитро́в)...

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1% … D0%B2%D0%B8%D1%87

# 781
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Като по-антична да си кажа - вождът и учителят беше ДимитрОв, имаше и песен
 "... гордо знаме ни е Ботев,
пръв учител ДимитрОв..."

Имаше и Ге Ме ДимитрОв Wink но той е друг герой.

# 782
Когато бях пионерче (комсомолец не можах да стана😭🤭), много често името на Учителя и Вожда се произнасяше Димѝтров - това някак го отличаваше от всички останали Димитрòви - някак по-така звучи Другарят Димѝтров. Trollface

Ама в оная песен за трите слънца е Димитрòв - за благозвучие - Сталин, Тито, Димитрòв. 😆(дупка, дупка, Димитров)

Добри, и в цитираната от теб песен - също е за благозвучие. Нея я помня добре, зза онази - Баба ми ми е разправяла - как са си я пеели с дупките. 😆

# 783
E, то имаше и едни хора, които казваха "учЕн". Laughing

# 784
- ДимИтровски пионери, за делото на социализма, за щастието на нашата родина, бъдете готови!

Аз това си спомням.

# 785
Да, както и Димѝтровски комунистически младежки съюз.

По-интересно ми е било винаги в какво точно трябва да се изразява тази вечна готовност. Trollface

# 786
Къс от знамето на Ленина, Благоева,
Къс от знамето на ДимитрОв.
До 1956-7 в било
Къс от знамето на Ленина и Сталина, но след разкритикуването на култа към личността се променя.

# 787
Дано не прозвучи дребнаво, но много не дразни Пèтрохан. И преди съм го споменавала, мисля, но сега постоянно се чува по телевизията. Само Виктор Николаев каза веднъж Петрохáн, но сигурно е било случайно, защото си продължи с ударение на първата сричка.
Същото може да се каже за с. Български Извор. Нормалното ударение е Извор, но по шопски трябва да се каже извОр. Може би по инерция от Столичани в повече или не знам какво.

# 788
Селото се казва така, така се произнася името му. Какво общо имат шопите със село в община Тетевен? 😆

# 789
Има само една дума извор с ударение на И. Може би не знам, че има и друга извОр?

https://bg-mam.ma/p/1142766/45891475

# 790
Български извОр не в шопския край, нещо се бъркаш. В Ловешко е, близо до родното място на татко.

# 791
Български извОр не в шопския край, нещо се бъркаш. В Ловешко е, близо до родното място на татко.
Не се бъркам. Шопският изговор го чуваме по телевизията, а не от местните. Съдейки по линка, който цитирах изглежда местните му казват Извор.

# 792
  • Deutschland/HE
Майка ми има състудентка и съквартирантка от с. Български ИзвОр и го е казвала така и преди 65г. Така го изговарят местните.

П.С. Не съм от София, от Варна съм.

# 793
И аз така знам от татко. Никаква връзка с шоплука няма.

# 794
Не е същото, селото е Български извòр, независимо че думата е ѝзвор. Регионалното произношение е възприето за правилно. Мен пък ме дразни село Ореховица, понеже съм свикнала с Горна и Долна Оряховица. Знам, че вече се казва с е, нмо просто езикът мине сее обръща.

Общи условия

Активация на акаунт