Фраза, която мразя - 2

• 17 454
  • 631
  •   1
Отговори
# 615
Повечето от последните споменати изрази се употребяват не толкова от незнание, колкото от необходимост за използване на синоним, с цел избягване на повторенията в журналистическите публикации.
В този връзка  много ме дразни, когато в репортажите от Варна варненските журналисти (основно те) започнат да си самотитулуват града "морската столица". Кой ги е избирал за столица и наистина ли все още се смятат за такава?!!
Скрит текст:
Шегувам се, разбира се, много ги обичам варненци Wink

Е, то всички журналисти, не само варненските, така редуват Варна с "морската столица", точно поради посочените причини. А аз се сещам за приятели от Шумен, които много категорично наричат Варна "пристанище на Шумен". Местен шовинизъм си е това.

# 616
  • София
За първи път попадам на това нещо и ми е много (неприятно) странно:

"след като видях хотела, в който бяха отседнали героите, ми падна стотинката, от къде е копиран хотел К."

# 617
За първи път попадам на това нещо и ми е много (неприятно) странно:

"след като видях хотела, в който бяха отседнали героите, ми падна стотинката, от къде е копиран хотел К."
“Падна ми стотинката” не съм го чувала, но ми звучи нещо като завист, последната надежда, за която се държиш. Правя някаква аналогия с вица за габровците, които се надпреварвали кой ще дари по-малко пари в църквата. Единият пуснал 1 стотинка, а другият се провикнал победоносно “това е за двама ни!”

# 618
  • Пловдив
"Да ти падне стотинката" означава да схванеш изведнъж, да ти блесне. Навремето на уличните телефони с монети горе се слагаше монета ("стотинка"), която падаше, ако се свържеш с другия номер, в противен случай можеше да си я вземеш обратно.
Израз от младостта на днешните дъртаци.

# 619
За първи път чувам този израз, а съм от дъртаците. Sunglasses

# 620
Аз също съм от дъртаците и също за първи път чувам израза.

# 621
И аз. Но така обяснен е много логичен и нищо чудно някъде да е циркулирал.

# 622
  • Пловдив
"Да ти падне стотинката" означава да схванеш изведнъж, да ти блесне. Навремето на уличните телефони с монети горе се слагаше монета ("стотинка"), която падаше, ако се свържеш с другия номер, в противен случай можеше да си я вземеш обратно.
Израз от младостта на днешните дъртаци.

За тези телефони ми е разказвала баба.Heart
Обаче за първи път чувам "падна ми стотинката" - много забавно и мило  ми звучи и даже май ще го поизползвам понякога с и без повод. Blush

# 623
Аз даже съм ги ползвала 🤣
Първото, което правиш е да провериш дали някой не си е забравил стотинките и чак тогава говориш.

# 624
  • Пловдив
И аз съм ги ползвала. А някои ги знаят от бабите си, не от родителите даже. Sunglasses
По едно време телефонът в квартала ми беше дори така развален, че свързваше, без да ти взема стотинката. Ще рече, нямаше нужда да си ровиш из портмонето, за да се обадите групата скучаещи хлапета на произволен номер и да кажете: "Обажда се дон Кихот, да сте виждали коня ми?".

# 625
За по-младите поколения асоциацията е по-скоро с вендинг машините. И там често ти "пада стотинката" или като се развалят - може и без пари да ти пусне нещо.

# 626
Аз помня даже и автоматите с карта на Мобиком, на които можеше да се звъни на мобилен.
Ние пък звъняхме на приятели или съученици и питахме
- Ало, Иван ли е на телефона?
- да
- Какво правиш на телефона?! Бързо слез от там!

# 627
Така сме свикнали вече близо 30 години с мобилните телефони, че... сме станали и зависими от тях - ако си забравиш телефона, малеее - ужас. 😆
Помня много добре телефоните със стотинки, но израза със стотинката не го бях чувала, харесва ми. 🥰
Скрит текст:
А Само преди някакви си 30-тина години трябваше да търся уличен телефон - да звънна на нашите, ако ще закъснея след училище, щото голям скандал имахме веднъж - била съм им изкарала акъла, щото се прибрах към 21:00 ч. след втора смяна... 🤭
И вече знаех - да им се обадя, че със съученици ще се помотаем някъде (киснехме в "Бурканите" до НДК - имаше телефонни кабинки наблизо, та вече не съм ги стряскала така) Сега ми се връща - Детето като си сложи телефона на безшумен и не ми вдига - умирам от ужас, много се караме за това - голям е вече, но пак ги прави такива чат-пат.

# 628
  • Пловдив
А, Магдена, със сигурност и те ги знаят и са ги ползвали, просто баба споменаваше често тези телефони, затова за нея се сетих. Казваше, че все е гледала да държи в портмонето си стотинки за телефон.
Тези с картите и аз ги помня, имаше ги на всеки ъгъл. Самите карти май се казваха "фонокарти".

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 13:13 от marzeliva

# 629
  • Пловдив
Фонокарти, да. Имаха различни картинки и дори някои ги колекционираха като марки или картички.

Общи условия

Активация на акаунт