Фраза, която мразя - 2

• 16 658
  • 605
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
И на мен ми се вижда малко смешно, обаче още повече ме дразни "конкубина", барабар с идиотското обяснение, че е термин от римското право. Намирам употребата му извън древния Рим за откровена простащина.
Адвокатът на 15-годишния от боя с полицейския шеф в Русе - Методи Лалов, който в момента е във вихъра на нещо приличащо на "предизборна" кампания, в която плюе неуморно съд и администрация и го раздава спасител от техния произвол на бял кон, та както и да е - излизат ми напоследък повече видеа с него, в едно от които спомена за "конкубината" на полицейския шеф, демек "жената до".

# 586
О, съгласна съм с теб. Използването на професионална лексика (термини) пред непрофесионална аудитория (народът да го наречем) е направо комично. Знам, че си юрист, но се сети за неюристите как звучат изказванията на прокурори пред журналисти от типа на "Ако (бъдат събрани доказателства), ще му/й бъде ангажирана наказателната отговорност за (това, което е направил/а). "
Знам, че се опитват да бъдат юридически прецизни, поради всякакви причини, но трябва да имат Отдел "Връзки с обществеността", който да превежда на разбираем за населението език това, което искат да му кажат. Примерно, "ако съберем достатъчно доказателства, ще им предявим обвинение за ....". Или като ми цитират членове и алинеи от Наказателния кодекс, все едно целокупният български народ трябва да знае, че чл. Х, ал. У е за "кражба на кола/МПС".

То това и за жената до/конкубината може лесно да се избегне с простото и до болка познато, и най-вече ясно "жената на.../мъжът на...". Пък дали са съпрузи (имат брак) или си живеят без брак - то си е тяхна работа.

# 587
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и да и не.
ако каже "жената", тя е жена пред бога и законите, а тук се държи да се покаже, че не е
ако каже "любовницата" може да го съдят за злепоставяне примерно.
виж, конкубината е намек, че има нещо нечистоплътно, но без да се дава основание за контраудар. Wink

адвокатите и съда нямат интерес от "ясно и точно" изказване. цялата им работа се базира на неясноти и предварително оставени "вратички" в законите.

# 588
  • Пловдив
Тя и професионална не е според мен, освен в древния Рим. Никъде нашето законодателство не използва подобна дума. На мен ми звучи демонстративно пренебрежително. Затова ако някой говори за конкубини - фактически съжителстващи с мъж на съпружески начала, аз бих почнала да му говоря за парясници - "термин" за бивши съпрузи от, да речем, българското обичайно право. Wink

Цитат
адвокатите и съда нямат интерес от "ясно и точно" изказване. цялата им работа се базира на неясноти и предварително оставени "вратички" в законите.
Няма да казвам "дрън-дрън, та пляс", както казваше учителката ни в началното училище, но обикновено неточни юридическоподобни изрази с неясно значение могат да се чуят от неюристи.

За говорителите - да. Често използват изразите, с които са свикнали, а не са пред аудитория, която е свикнала с тях. Но то всеки използва изразите, с които е свикнал - съзнателно или не. Един говори за предявяване на обвинение и извършване на процесуални действия, друг - за вдигане на кол (в тая тема ли беше?), трети - за оперативно-издирвателни действия и за "лицето", четвърти - "детето страда от бронхиална астма, която е кодирана по МКБ" - израз точно отпреди малко от свидетелка по дело за издръжка, роднина, но с медицинско образование.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 17:21 от Магдена

# 589
Ужас, "кодирана" Rage. На практика е същото като "входирам" (но все още не "изходирам"), и "анексирам" (договор).

# 590
Една от крайно дразнещите простотии: "А един мармот завива шоколада в станиол". Ако го каже някой в мое присъствие, направо ще го посъветвам да не се излага. Не знам за много забавни ли се мислят употребяващите го.

# 591
Да, много е изтъркано (от една реклама преди много години, ако някой не помни откъде се взе това "оригинално" нещо Trollface ).
За мен "ти да видиш" е също толкова банално и дразнещо - било от някакъв сериал, който не съм гледала.

# 592
Ти да видиш беше на мода преди 15-20г, после се позабрави и преди няколко години нещо пак го изровиха. Дразнещото е, че обиновено един човек се е закрастил с него и го повтаря по 5 пъти на ден с усещането, че е много забавен.

# 593
Много са ми противни и двата израза. Мармота е в писмената реч, другият е навсякъде. И не изчезва.

# 594
  • Пловдив
Също и "жива да не бях". Неприятно ми беше още като Рачков го казваше, звучеше нелепо мъж да говори в женски род. И постоянно го повтарят под път и над път. Дразнещо е.

# 595
"Жива да не бях" го чух от мой приятел и ми хареса. Иначе не съм фен на Рачков.

# 596
И аз я знам тази фраза отдавна, отпреди времената с Рачков, когото не гледам.
Но и наистина се прекалява с нея.

# 597
Аз не знаех, че е на Рачков даже.

# 598
Не е на Рачков. "Жива да не бях" е песен на Контрол от 1994 година.

# 599
  • Пловдив
Не е на Рачков. "Жива да не бях" е песен на Контрол от 1994 година.

Така е. Но Рачков често  използваше тази фраза в господарите.

Общи условия

Активация на акаунт