Фраза, която мразя - 2

• 16 893
  • 613
  •   1
Отговори
# 570
  • SF
Здрасти/здравей, как си? - за мене си някакъв поздрав. Питам и тези, с които не съм се виждала от много време, и тези, с които си се знаем, че сме добре, и тези, които знам, че преминават през нещо по-трудно. Правя го от възпитание.
Ще се дразня, ако по 5 пъти на ден един и същи човек ме пита как съм, но чак към петия път ще се усетя, че нещо ми идва в повече това как съм.
Аз съм живяла в чужбина и тези маниери там са не само приети, но и задължителни. Толкова се свиква с тях, че ако някой те подмине без поздрав и small talk, чак е странно.
И да, има го това да влизат и излизат от стаята и всеки път да казват Hi! Французите си имат едно coucou, с което се поздравяват всеки следващ път, след като поне 2 пъти вече сте се поздравили с как си.

# 571
Дразнещо,смешно и нелепо е когато американците се поздравяват със "Здравей" въпреки че само преди пет минути са се разделили и сега отново се виждат... Laughing
Един колега имаше вредния навик да казва Здрасти почти при всяко разминаване по коридора. Станало следобед, казал е поне 3 пъти здрасти, но трябва пак при поредното засичане.

# 572
  • Пловдив
Неприятна ми е честата употреба на "рязко" за всичко, буквално за всичко. От сорта на " рязко ще започна да ...", " рязко ще спра да..." В повече идва това рязко почване и рязко спиране. Grinning

# 573
Какво му е на привет? На мен ми харесва и го ползвам в писмена комуникация.
И на мен ми харесва.

Дразни ме "Е, какво толкова", "Кво толкоз" и подобните им.

# 574
  • Пловдив
Драазни ме употребата на "в смисъл" за щяло и нещяло.

# 575
Мен ме дразни "смисъл", вместо "в смисъл".

# 576
Ей сега осъзнах колко изрази ме дразнят. Например, вместо- "Ще се чуем", да казваш-"Чуваме се". Сега има едни "модерни" изрази- пиян НА куче, гладен НА вълк....Ужасно просто!

# 577
  • София
Може би вече е споменато назад в темата - "Да вдигнем кол". Като се има предвид да се чуем в онлайн среща.
Какъв кол ще вдигаме? Напомня ми на село - да вдигнем (приготвим) коловете за доматите и боба....

# 578
Или "влизам в кол".

# 579
  • Пловдив
Аз бой с кол си представих. "Като вдигна едно дърво..." един вид. На подпората за доматите какво да и вдигаш.

# 580
И моята асоциация е същата.😆

Даже съвсем конкретно:

# 581
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ще мине и това.
преди беше "митинг" - всички отиваха на митинг, влизаха, излизаха и имаха митинги целодневно и ежедневно.

# 582
По повод на "кол-а", моята асоциация винаги е била с баба Илиица.Laughing

В една от темите за имотите, беше спомената думата "анексирам" - подписвам анекс/анексирам договор. Слава Богу, имаше реакция в темата. Но се оказа, за съжаление, че тази употреба е масова, от юристи (изкушавах се да сложа кавички на юристи). Дори имаше учудване какво наистина означава думата "анексирам" и пълно незнание на думата "анексия".

# 583
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Преди години исках да направя превод на едно от децата, на касата ме попитаха за основание и аз се пошегувах "репарации".
За мой ужас, момичето се опита да въеде основание "репарации" и отегчено обяви, че има някакъв проблем и превода не минава. Сменихме го на "захранване на сметка" и мина.
Очевидно някой по-умен е правил софтуера.

# 584
Сетих се тази седмица (покрай волейболистите) и пак се отнесох.

"жената до (предполага се известен мъж)". Просто много ме дразни. "Жената до" Алекс Николов е младо 20 и малко годишно момиче. Ясно е, че нямат брак, ама не може ли журналистите да измислят нещо по-добро - приятелка, партньорка в живота.
Това "жената до...." ми звучи толкова обезличаващо и унизително за съответната жена, все едно е някаква слугинка на великия мъж.
За съжаление и това младо момиче се държеше в интервютата точно така - как се стараела да не го занимава с нам-си-какво и подобни.

Общи условия

Активация на акаунт