Фраза, която мразя - 2

• 16 672
  • 605
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Много мразя Привет.
И на живо, и в имейл.... страшно много ме дразни.

# 556
А как се различава дали човекът пита от куртоазия или наистина се интересува?
Според мен, когато сте непознати и по никакъв друг начин не комуникирате.
...Само споделих, че не ми е приятно на мен. Може би съм единствената...

# 557
Ами съжалявам, но това са общоприети изрази за поздрав, все едно като ви каже "добър ден" да се подразните какво му е доброто на деня. Няма как човекът да мълчи като темерут насреща.

# 558
  • София
Значи след като е общоприет израз не може да ме дразни, така ли?

# 559
Какво му е на привет? На мен ми харесва и го ползвам в писмена комуникация.

# 560
  • някъде другаде
Само една комшийка ме дразни , като ме попита "Как си?" и то защото го прави поне пет пъти на ден.

# 561
куртоазия - Израз на внимание и зачитане на някого; любезност, добър тон. Каниш ме от куртоазия.
Синоними
вежливост, уважение, учтивост, любезност, приличие, изтънченост

Аз не виждам нищо лошо да си вежлив, уважителен, учтив, любезен, изтънчен.
Разбирам, че някой може да се дразни на въпроса "Как си?". Но във формална употреба е по-скоро въпрос, на който не очакваш дълъг и подробен отговор.

Нещо като английските "How do you do?" (Как сте?, при първа среща с непознат човек и отговорът е същото изречение) и "How are you doing?" (Как си/сте? при среща с познат човек) и вече отговорът е Well/fine. rhank you, and you? (Добре, благодаря, а ти/Вие?).

Просто форма на вежливост.

И аз се дразнех много в магазини в чужбина, където все те посрещат с Добър ден! и те изпращат с Довиждане! Но осъзнах, че така човек свиква да се държи вежливо и се чувстваш някак по-леко и спокойно. А не да ме гледат с въпросителен поглед "Тая само гледа или ще купува?" Rage

# 562
Дразнещо,смешно и нелепо е когато американците се поздравяват със "Здравей" въпреки че само преди пет минути са се разделили и сега отново се виждат... Laughing

# 563
  • София
Аз поздравявам един човек веднъж на ден.

# 564
на "добър ден" може да отговориш с "добър ден"
на "как си?"....  ми не става да замени "добро утро", каквото и да си мисли единия ми шеф, като пита сутрин

# 565
  • Пловдив
"Приспиване" в смисъл убиване (евтаназия) ми е отвратително. Кажете евтаназия, бе, хора, дума като дума, с конкретно значение - да го правите, можете (може да бъде оправдано, не споря), да го кажете, не можете. Лицемерие не, ами... Като говорене с недомлъвки.
"Приспивам" си има значение, как ще ги различаваме!

Скрит текст:
Приятел на ММ се хвалеше как се измайтапил с жена си, като му казала "приспи детето" - вдигнал го и уж ще му блъска главата в стената - какво правиш, бе - ами нали каза да го приспя. Човекът пада малко простак по поведение, обаче не е глупав в никакъв случай - е, по-тъп майтап не се сещам да съм чувала от лице, навършило 15. На ММ му се видя смешно обаче. Като подчертавам - тъпотията на майтапа в моите очи идва не само от шегите със смърт, но преди всичко от приемането на неадекватно значение за значение на думата. Приспивам не значи убивам и никога не е значело, и според мен е тъпо да се приема, че значи.

# 566
Одеве М.Векилска коментираше нещо, което и мен ме дразни.
Използването на "балкан" като нарицателно за планина.
Балкан е единствено Ст.планина. Рила не е Балкан, Родопите не са Балкан, Пирин не е Балкан.
Казваш отивам в Пирин, не отивам на балкана.
Имам колежка от смолянско, тя така ме заблуди в началото, мислех, че е от старопланинско село, защото все казваше, че "отива на Балкана".

# 567
  • Пловдив
Второто значение на "балкан" е планина. Това възмущение от употребата на второто значение ми звучи като "леля/баба е само и единствено название на роднина", "доматът е плод, следователно не е зеленчук" и т.н. Двете значения са свързани, но отделни и съществуващи.
"Балканът" с главно Б е Стара планина, с малко е всяка планина. Wink

# 568
  • София
Значи след като е общоприет израз не може да ме дразни, така ли?

Може, ама често ще си раздразнена, защото масовката ще го ползва. Струва ли си да си разваляш кефа заради такива неща?

# 569
  • София
Joy Абсолютно всеки ден съм подразнена. По няколко пъти Grinning

Общи условия

Активация на акаунт