Фраза, която мразя - 2

• 21 472
  • 742
  •   1
Отговори
# 735
  • Пловдив
Чубричка, каймичка, яйчица,  и всички подобни умалителни.

ПП Да не се бърка с "яйчице" на Ран Босилек (Косе Босе)
Темата за йони-яйчицето ли е повод? Grinning

_____

И аз не обичам умалителни. Сещам се като често срещано за "майчица"/"майчици". В общия случай на употреба - извън литературни произведения - ми идва лигаво.

# 736
  • SF
Правя ремонт и майсторът, за да изглежда по-мил и по-интелигентен, говори по този начин. Ще ти кажа ценичката за таванчето, първо ще грундираме стеничката. - И аз се чудя тоя с кого ме е объркал, какво таванче имам аз? Ние правим ремонт на апартамент и таванът е в най-голямата стая. Стеничката.... и се чудя коя стеничка има предвид - те са еднакво големи. А ценичките съвсем не са ценички, а ценитища...

# 737
Ако се заслушате, почти всички готвещи по ТВ (професионално или не) използват умалителни за продуктите. Винаги съм се чудела, особено за големи мъже, как се умиляват на солчица, пиперче, яйчица и т.н. Smiley

# 738
Правя ремонт и майсторът, за да изглежда по-мил и по-интелигентен, говори по този начин. Ще ти кажа ценичката за таванчето, първо ще грундираме стеничката. - И аз се чудя тоя с кого ме е объркал, какво таванче имам аз? Ние правим ремонт на апартамент и таванът е в най-голямата стая. Стеничката.... и се чудя коя стеничка има предвид - те са еднакво големи. А ценичките съвсем не са ценички, а ценитища...
Ох от всичко най-омразни са ми ПАРИЧКИТЕ когато не говорим за 1-5 Евро.
Ма какви париЧКИ, бе! Ние с кръв и пот ги изкарваме 😂

# 739
Направо от друга тема:

"Горе ме замислиха дали нещо-си не е проблем". По същата "словообразувателна" логика като "усмихна ме", да речем.

Децата пък, които са напреднали с английския, често казват "направи ме тъжен". И аз само поправям на "натъжи ме".

# 740
  • Пловдив
А ценичките съвсем не са ценички, а ценитища...
За който плаща - ценище, за който взема - ценичка.

# 741
  • София
Направо от друга тема:

"Горе ме замислиха дали нещо-си не е проблем". По същата "словообразувателна" логика като "усмихна ме", да речем.

Децата пък, които са напреднали с английския, често казват "направи ме тъжен". И аз само поправям на "натъжи ме".

Нещо в същия дух, на което попаднах току що:

Цитат
Съгласи ме

(вече съм съгласна с теб)

# 742
Чубричка, каймичка, яйчица,  и всички подобни умалителни.
Това казано в домашна обстановка не е толкова зле. Но "картофки" по заведенията е отврат. Или вместо "пилешко филе със зелена салата" да се разтегне до "пилешко филе поднесено със зелена салата". Това поднасяне е изсмукано от пръстите колкото да има повече думи.

Общи условия

Активация на акаунт