"Селски" номера и пинизи - тема 3

• 58 954
  • 780
  •   1
Отговори
# 15
При теб поне предлагат плащане. На нас ни задигнаха имот в Лозенец, като бяха убедили възрастният човек да го дари преди смъртта си. После си мълчаха и изискваха от нас грижи за възрастният роднина.

# 16
При теб поне предлагат плащане. На нас ни задигнаха имот в Лозенец, като бяха убедили възрастният човек да го дари преди смъртта си. После си мълчаха и изискваха от нас грижи за възрастният роднина.
Дарение може да се оспорва.

# 17
Но до 5 години след смъртта

# 18
Не бях сигурна, че майка ми ще го оспорва, за нея роднинството беше свещена крава. За всеки случай направих консултация с адвокат, тя каза, че такива дела са много дълги и със съмнителен успех, особено предвид конкретните обстоятелства при нас.

# 19
В крайна сметка кой се грижи за възрастния роднина? Получателя на имота или вие?

п.п. Ужасно е че има такива хора, още по-ужасно е да ти са роднини.

# 20
  • Пловдив
Без да твърдя, че не е селски пиниз изпълнението с дарението - да се "оспори" дарение не значи нищо конкретно.
Може да се отмени поради недаване на издръжка на дарителя, ако има нужда приживе - но тук той е умрял.
Може да се намали за възстановяване на запазена част на дете или внук - роднините по съребрена линия нямат такава, дори братя и сестри.
И общо взето, това е. Ако не броим нищожност и унищожаване поради поток, които при нотариална сделка не че са невъзможни, но на практика са много малко вероятни, защото нотариус рядко ще допусне сделката да има такъв порок.
С две думи, направо няма какво да му се оспорва обикновено.
Скоро имах един случай по работа, отървах се вече от него, та малко по-свободно си позволявам да го опиша. Възрастен бездетен наследодател има жив брат и племенничка от починал брат или сестра. Живеят с брата в едно населено място, помагат си уж, общуват, племенничката в града. И с нея общуват сигурно, но все пак друга възраст и друго населено място. Накрая къщата се оказва завещана на племенничката. Ама нечестно, ама такова и онакова - това е положението. Живият брат се скъса да опитва да "оспори" завещанието - не било саморъчно, въздействано било противоправно на наследодателя, не можел да действа разумно при написването на завещанието, не знам кво било - ей толкова доказателства няма за нищо от това, запазена част искаше да му се възстановяла - няма право на такава. Упорит човек обаче, подал е сигнал в полицията за престъпление и ми искат копие от моята документация. Една колежка вика на майтап: "да не е подал сигнал срещу тебе?" - надявам се да не е срещу мене, ама и срещу племенничката или срещу когото и да е нищо не очаквам да излезе. Племенничката може да е правила мили очи, може да се е подмазала с цел да получи изгода накрая на живота на човека, не им знам отношенията и не мога да кажа, може и свястна и невинна да си е жената, но на стар самотен човек малко му трябва, няма данни да е бил с деменция, просто стар и самотен; и да - не е честно изобщо в общия случай, ама няма престъпление и няма начин да се "оспори". И да беше дарение, пак същото.

# 21
В крайна сметка кой се грижи за възрастния роднина? Получателя на имота или вие?

п.п. Ужасно е че има такива хора, още по-ужасно е да ти са роднини.

Те също се грижеха, но имаше и непрестанно натиск върху майка ми. Като цяло нашата страна е полагала доста повече грижи в годините, не ми се пишат подробности, защото искам някаква анонимност. Всички роднини бяха потресени, защото е имало солидна обработка, за да бъде взето такова решение. В крайна сметка си развалихме отношенията завинаги.

# 22
Poni69, съжалявам за случилото се. Ако можеш продължи напред.

# 23
Е, имам ли друг изход? Това беше преди няколко години, мина и замина, но горчивият привкус и развалените отношения с близки хора остават

# 24
Интересен казуз е за мен това за наплащането на държавна оценка, че е селски пиниз, е селски пиниз. Обаче и да се пънеш за пазарна цена за части от имот също е селски пиниз.
Как точно ги определяте колко е пазарната цена, на половината имот се чудя. Пазарната цена важи за цел имот и то в случай, че се стигне до продажба. Първо купувачът трябва да се съгласи да закупи имотът на определена цена, тогава сумата се разпредя на кой колкото се полага и така си е редно. За мен най- удачно е да се закупуват части за цена образувана от средното между държавната оценка и пазарната цена, когато става дума за части от имот. Няма как да отвориш просто обявите и да видиш колко струма подобен на въпросния имот според продавача, защото за да изискваш такава сума първо някой трябва да се съгласи да ти я плати точно същата. Това обикновено обаче не е така, има си пазарлъци за цената докато се срещнат посредата двете страни. Щом не можете да се разберете по средата, едната от двете страни да пусне дело за делба. Външен оценител ще определи за каква сума става дума и тя не е държаввата оценка, но не е и прекомерно завишената пазарна цена. Мои близки го павиха това миналата година и точно така протече.
Ако пък хората си държат на пазарната цена и нито стотинка по малко, трябва да се пусне целият имот на пазара и според зависи за колко се продаде да се дели сумата.

# 25
Хаха, средното между пазарната оценка и данъчната. Много ясно, че се изплаща по пазарни цени. И цената се определя не от двамата собственици, а от оценител. А как съм аз лично определила, че имам половин апартамент - така е наследен, няма да влизам в подробности. И изобщо не ме е страх от съдебна делба, ако се наложи - и това ще направя.

# 26
Ами направете го и готово. Ще си получите полагаемото според оценителя. При мойте близки не беше пазарната цена. Но тово не е важно, щом оценителят така е определил би следвало всички да са доволни. А колко точно е дялът ви от аратрамента пък изобщо не съм коментирала. Коментирах само, че е селско сам да му опредяш цената. Нещата стуват точно толкова колкото купувачът е готов да даде да тях. Основен принцип в икономиката. Пуснете си частите на свободния пазар и вижте дали ще ги продадете и за колко. То за такива семейни казуси добре, че си има съд, иначе и избити ще има от алчност и чувства, че сругия е прецакан.
Противни са ми подобни свади между роднини, но са често срещани когато става дума за пари.
И не, не съм ответната страна, дори безвъзмездно съм дарила мои части от имот на роднинско семейство. Няма да си нося тухлите нося свят.

# 27
Ама съвсем резонно си определя цената Acid_Burn
Най-вероятно действа на принципа на събрани оферти за сходни имоти в съседство и се усреднява пазарна цена.
Та между другото не е споменала кой принцип за пазарна цена използва, така че няма нужда да се укорява и чак да се изкарва селски пиниз нейното. Селски номер е данъчната оценка, както тя каза.

# 28
Аха, значи опитът да бъда прецакана не е селско изпълнение, обаче моята информираност е селски пиниз?! Цената съм я определила след разговор с брокери, като изрично съм уточнила, че ще оставя крайната цена да се определи от оценител.
Да, тези свади са противни, но свадата не просто не е започната от мен, ами и досега семейството ми е направило куп компромиси, които в момента удобно се пренебрегват. Изрично съм споменала и че няма да дам още подробности, за да запазя анонимност. Ти обаче не знаеш почти нищо за случая, но веднага съдиш колко било селско да знам цената на нещо и колко противно било такова поведение.

# 29
  • София
По принцип не е ок тази разлика между данъчна оценка и пазарна цена. Такава не трябва да има. Като се прекрати тази практика, ще спрат и подобни номера.

Общи условия

Активация на акаунт