Козунаци 2025

• 29 426
  • 462
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
G. D., благодаря. Точно това ми трябваше.
Ама ти с квас ли работиш?!  Понеже с мая, това няма как да стане.
И е важно "неотоплената" стая колко Т има все пак, защото моите такива стаи са 21-22 градуса в момента и това си е топло за нощ/ден престой.  И квасът трябва да е по малко разбира се, не е само брашното.

# 76
Морена, може ли твоята рецепта за козунак с квас, или линк, ако някъде вече си я давала?

# 77
  • Sofia
Морена, може ли твоята рецепта за козунак с квас, или линк, ако някъде вече си я давала?
Заповядай - https://morrennaa.blogspot.com/2023/04/blog-post_16.html

# 78
G. D., благодаря. Точно това ми трябваше.
Ама ти с квас ли работиш?!  Понеже с мая, това няма как да стане.
И е важно "неотоплената" стая колко Т има все пак, защото моите такива стаи са 21-22 градуса в момента и това си е топло за нощ/ден престой.  И квасът трябва да е по малко разбира се, не е само брашното.
Толкова е и при мен. Квасът е 200 гр. Съвсем добре е тестото сутринта.

# 79
Минавам само да кажа, че Капуто-то е намалено във Фантастико. И аз си купих от него 😃 ама Класик. Правих със СМ за баница и егати резила стана- буквално изсипах една каша да се пече. Ама пък се опече чудесно в инстант пот- а и си го хапнахме, но невярвах, че така може да ме издъни едно брашно…. И аз се интересувам от тези хартиените форми- дайте моля съвети за тях. Колко грама тесто за коя форма е ок

# 80
Може да е било от партида на брашното.Аз ползвам само него и до сега не съм случвала на лошо.

# 81
Да уточним за нас, все още новаците в козунака: белтъчините колко трябва да са? Защото от миналогодишната тема останах с впечатлението че колкото повече, толкова по-добре. За пица на София мел е 13.4 гр а за баница е 13.2. Но в тази тема разбирам, че всъщност трябва да се разрежда с по-ниско белтъчно до към 11 и нещо? 😊 Конците не се ли дължат на повечето белтъчини?
Тук в провинцията най-високо белтъчното до което мога да се добера е на София мел. А да поръчвам по куриер другите споменати ще ми излезе златен козунака😅

# 82
Със София мел за баница стават много добре козунаците. Правила съм само с него или само с лидълското тип 650.

# 83
  • Sofia
Да уточним за нас, все още новаците в козунака: белтъчините колко трябва да са? Защото от миналогодишната тема останах с впечатлението че колкото повече, толкова по-добре. За пица на София мел е 13.4 гр а за баница е 13.2. Но в тази тема разбирам, че всъщност трябва да се разрежда с по-ниско белтъчно до към 11 и нещо? 😊 Конците не се ли дължат на повечето белтъчини?
Тук в провинцията най-високо белтъчното до което мога да се добера е на София мел. А да поръчвам по куриер другите споменати ще ми излезе златен козунака😅
Конците се дължат на добро измесване и втасване, не на протеина в брашното.
С високия протеин по трудно се обработва тестото от начинаещи.
Ползвай София мел Екстра или тип 650 на Лидл например.
 А София мел пица или баница +  30% Съединение от Била или тип 500 на Лидл.
Ето ти и рецепта за начинаещи, ако не си избрала още - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html Там също съм препоръчала подходящото брашно.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 15:59 от Morena

# 84
  • Mostly in my mind
Високият протеин в такъв случай за какво помага? Аз също си мислех,че е за конците...

# 85
  • Sofia
Високият протеин в такъв случай за какво помага? Аз също си мислех,че е за конците...
Високият протеин е подходящ за квасно тесто, което втасва по-бавно. Например с Манитобата на Капуто съм втасвала квасен хляб 70часа, 11 на топло и след това  59часа  в хладилника на 4 градуса.  Или за маяно тесто, но  с много малко мая, като неаполитанската пица например, което също втасва бавно/дълго.  
За маяно тесто с кратко втасване не необходим.   Иначе конците стават по жилави с такъв протеин. Което започнах да не харесвам, затова вече ползвам по малко протеин, дори с квасен козунак.
Който ги харесва по-жилави  и има опит,  нека си ползва високопротеиново брашно. Simple Smile
Но конците са само от оптимално измесване и втасване.

Въпросният хляб с много дълго втасване.

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 16:30 от Morena

# 86
  • софия
В Лидл има италиански лимони с нетренирани кори (0.800 кг/4.89 лв.)

Докато ги използвам, ще ми красят:

# 87
  • Sofia
И аз взех лимоните, но го държа на студено.  Оглеждайте добре, че в една от кутиите един беше тръгнал да мухлясва.

# 88
Нахлувам в темата с въпрос. Заинтригува ме козунакът с квас, но досега никога не съм виждала как изглежда квас и не знам как се прави. Може ли рецепта за него или къде продават?

# 89
  • Sofia
Нахлувам в темата с въпрос. Заинтригува ме козунакът с квас, но досега никога не съм виждала как изглежда квас и не знам как се прави. Може ли рецепта за него или къде продават?
Дай
Скрит текст:
адрес на ЛС и ще ти пратя квас (по Еконт), само куриерските разходи ще са за теб.

Или ето рецепта за захващане на квас - https://morrennaa.blogspot.com/2024/12/blog-post.html

И заповядай в квасната тема, по квасните въпроси - https://www.bg-mamma.com/?topic=1627595

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 09:14 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт