Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 133
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
Ами ето - и демографията оправихме. Даже наскоро виждах, че сме първенци в някаква класация по раждаемост. Какво искате повече - раждат се деца, ниска инфлация, достъпни имоти спрямо цените в Лондон.

# 676
Дори и цялата България да стане бяло петно - в София, Пловдив, Варна и Бургас ще има население...

# 677
  • Бургас
Бях я споделяла тази информация.
"За първи път от 1985 г. се отчита почти нулево намаляване на населението у нас... През 2023 г.  в страната са се заселили около 164 500 мигранти, а за чужбина са заминали 123 000. Най-много нови жители има в областите Кърджали, Варна и Бургас. Най-голям брой хора сред променилите настоящия си адрес с български са пристигналите от Турция – 14000 души. Следват идващите от Украйна – 9700, Русия – 5700, и 12200 от други държави, в това число и  български граждани, които се завръщат от ЕС, САЩ или Канада".
https://bnr.bg/radiobulgaria/post/102063007/za-parvi-pat-ot-1985 … naselenieto-u-nas

Между другото, забелязвам сериозен инвестиционен интерес в Бургас от страна на турци. Купуват в новите квартали, които никнат край града. Тези, които нямат българско гражданство казват, че при наличие на собственост много по-лесно вадят виза и разрешения за постоянно пребиваване.

В Кърджали, впрочем, кипи истински строителен бум. Не мога да позная града в сравнение с преди 10 години.

# 678
Дори и цялата България да стане бяло петно - в София, Пловдив, Варна и Бургас ще има население...
От 35 години вече - откак няма жителство - все в тия 4 града прииждат от останалите. Даже и по соц-а прииждаха, въпреки жителството. И не се ли свършиха вече там хората, и ако са на път да се свършат - откъде тогава ще прииждат в София, че да продължи да "расте, но не старее"?
Между другото, и там цените не падат, а растат - въпреки че някои градове са намалели наполовина. Русе 1989 200,000 сега 100,000 ; Видин 1989 г. 60,000 сега 30,000; Шумен по соца 90,000 сега 60,000 - и така нататък. Половината жилища в града заключени и празни, но не се продават, а стоят - да има, нека си стоят, нали се качват, някой ден ще ги продадем още по-скъпо Simple Smile

# 679
Много от жилищата по малките градове са на няколко собственика, единият иска да продава, другият не иска, и си седят така.

# 680
Така е. Докато продам една наследствена къща, чаках родата от Испания, юар, Америка, София, Италия Simple Smile 15 години ги чаках - буквално.

# 681
Отделно ако спадне строителството, това означава доста загубени работни места в сектора и загубени доходи за бизнеси където работниците си харчат парите, включително отлив на наематели.
Не знам дали ще има отлив на наематели. Те сега живеят по 10 човека в един апартамент.

Обхвата е доста по- голям и не спира с майстори дето живеят по 10 в една стая. Има доста повече дейности дето са директно и индиректно свързани с недвижимите имоти - брокери, агенти, кредитни консултанти, архитекти, нотариуси, застраховки, майстори, материали, мебели, климатици (сигурно пропускам доста ама за 10 секунди това се сещам). Връзката не спира дотук обаче, защото гореизброените хора си харчат парите в магазини, ресторанти, кафенета, публични домове, почивки, дрехи, коли и тн. и ако се харчат по- малко пари тези съпътстващи бизнеси и тяхните служители ще го усетят.
За положителния приток на хора според мен е изолиран случай заради войната и има вероятност някаква част от тези хора да се приберат като спре войната.
За щатите съм давал примери и с прилични апартаменти на достъпни цени в центъра на големи градове от типа на Атланта, Далас, Финикс ама хората тук продължават да си нагаждат някакви примери дето даже не са реални.

# 682
Каква е причината в сграда да плащат промишлен ток?

# 683
Каква е причината в сграда да плащат промишлен ток?
Няма акт 16

# 684
А щом се обитава от 2016, значи има някакъв проблем, за да не е издаден акт 16, така ли да разбирам?

# 685
Да.

Не знам колко е достоверен сайта, сега ми попадна за сделките 1 тримесечие.
https://www.dunavmost.com/novini/balgarite-prodalzhavat-da-kupuv … 4lefxay4vkbcakjxt

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 20:54 от second

# 686
Интересно ми е каква част от тези сделки са сгради продадени преди 2-3 години дето сега ги завършват.

# 687
DW  пак ни "хвалят", то една добра дума  за Бг не са казали. Този път е за прането на пари чрез имоти.
[https://www.dw.com/bg/brzo-da-se-izperat-parite-blgaria-predi-evroto/a-72385400

# 688
Това е завършена система - едните перат като строят, другите като купуват...
А за номера с ипотеките...
"Добри ютро..."  Както казва Мишел от съпротивата....

# 689
Интересно ми е каква част от тези сделки са сгради продадени преди 2-3 години дето сега ги завършват.
Предполагам голям процент.
 Ако се сметнат колко апартамента са взели Акт 16 за дадено тримесечие и се извади броят на сделки ще може да има някаква груба идея.
Не мисля ,че много строители чакат Акт 16 да пуснат последни апартаменти. Отделно статистиката леко се изкривява от флипъри, които капарират на тъмно зелено , но по някаква причина не продават преди Акт 16 ,а след. Дефакто един имот се продава два пъти в рамките на тримесечие.

Общи условия

Активация на акаунт