Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 134
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
Там мащабите са други- но столица е столица независимо къде е, дори и Ниамар. Притегателната сила е еднакво силна на месно ниво.

# 661
Там мащабите са други- но столица е столица независимо къде е, дори и Ниамар. Притегателната сила е еднакво силна на месно ниво.

Аз бих оспорил това специално за щатите. Там единствено е притегателна сила за компании които правят бизнес с правителството. Иначе във Вашингтон (добре е да отбележим правилната столица за болшинството от форума) няма кой знае какви работодатели освен бюрократи които работят в правителствения сектор.

# 662
Ако приемат еврото и ако това ни направи подвластни за европейската банка, и тя почне да диктува нашите лихви. Допускам, че е възможно да затегнат даването на кредити, за да ни направят ... нещастни по особен начин, и зависими. Възможно е бизнесите да пострадат, особено които се крепят основно на кредити. Това би включили и строителния сегмент, много ясно. Но това са големите мастодонти. Някак мисля, че по-малките ще оцелеят - защото не са толкова зависими от банковото кредитиране. И те ще работят с по-забавено темпо, "бутиково" дето се вика. И цените НЯМА да паднат, понеже - нали тук някои реват, че искат да се намали строенето. Ми - ето една възможност това да стане. При намалено строене, намалени гигантски блокове и комплекси, а само с малки и по-компактни сгради: Мислите ли, че цените ще паднат?
Сега цените са ниски в тези, които предстои да станат "гето" - комплексите /за мен/ които са стотици и хиляди апартаменти на нищожна площ.
Тези като спрат бурното си развитие и останат малките .. няма да има кой да дърпа цените надолу.

# 663
Ако приемат еврото и ако това ни направи подвластни за европейската банка, и тя почне да диктува нашите лихви. Допускам, че е възможно да затегнат даването на кредити, за да ни направят ... нещастни по особен начин, и зависими. Възможно е бизнесите да пострадат, особено които се крепят основно на кредити. Това би включили и строителния сегмент, много ясно. Но това са големите мастодонти. Някак мисля, че по-малките ще оцелеят - защото не са толкова зависими от банковото кредитиране. И те ще работят с по-забавено темпо, "бутиково" дето се вика. И цените НЯМА да паднат, понеже - нали тук някои реват, че искат да се намали строенето. Ми - ето една възможност това да стане. При намалено строене, намалени гигантски блокове и комплекси, а само с малки и по-компактни сгради: Мислите ли, че цените ще паднат?
Сега цените са ниски в тези, които предстои да станат "гето" - комплексите /за мен/ които са стотици и хиляди апартаменти на нищожна площ.
Тези като спрат бурното си развитие и останат малките .. няма да има кой да дърпа цените надолу.

Не знам дали има по- директна връзка от цени-лихви. Като се вдигнат лихвите очаквам да паднат цените. Ако ти се всигне хипотетично вноската с 300 лева заради по- високи лихви, ще трябва да покажеш 1000 лева по- висок доход да те одобрят за кредит. Банките би трябвало да затегнат заради по- високия риск. Отделно ако спадне строителството, това означава доста загубени работни места в сектора и загубени доходи за бизнеси където работниците си харчат парите, включително отлив на наематели.

# 664
Със сигурност ще приемат еврото.Уговорено е, нагласиха цифрите, после ще усетим последствията.Не съм оптимист.Нямам предвид конкретно имотите.Аз отдавна се чудя какво ще става с демографска криза и много празни имоти, но може да ни готвят някоя изненада.Неприятна, както са я подкарали, не очаквам нещо добро от политиците. Smirk

# 665
С еврото лихвите ще паднат още малко.  Изискванията няма да са толкова строги защото банките няма да са принудени да държат резерв от 10% в бнб, дори от студентската скамейка ще могат да теглят ( образно казано), но нищо безплатно няма в този живот. Ако има огромни дефицити в бюджета и се теглят постоянно заеми ( Гърция) в един момент ЕЦБ ще каже, айде стига толкова трябва да връщате. И първо режем социални плащания и пенсии ( последния ни дълг беше именно за това), това повлича потребителските кредити на гражданите и после ипотеките (;вдигане на такси, ниска покупателната активност, замразяване за заплати, липса на възможност за рефинансиране) и имотите излизат на пазара.

# 666
Отделно ако спадне строителството, това означава доста загубени работни места в сектора и загубени доходи за бизнеси където работниците си харчат парите, включително отлив на наематели.
Не знам дали ще има отлив на наематели. Те сега живеят по 10 човека в един апартамент.

# 667
Отделно ако спадне строителството, това означава доста загубени работни места в сектора и загубени доходи за бизнеси където работниците си харчат парите, включително отлив на наематели.
Не знам дали ще има отлив на наематели. Те сега живеят по 10 човека в един апартамент.
Също и пътуват с коли, микробуси и автобуси по селата, близки и далечни.
Имам пряк досег с майстори, 1 на 100 сигурно живее в София, и това са по довършителните работи.
При строителните работници не съм срещал нито 1, живеещ в София.

Лихвите ме съмнява да се вдигнат в близките години, с евро или без.
Разбира се, винаги има доза несигурност.

В САЩ традиционно имотите са евтини извън мегаполисите. А и е супер развита икономика, може би най-развитата. Нормално да се вадят добри пари, ако работиш. Там е по-добре и от Франция и от Германия и Англия.

Не мисля, обаче, че е сравнимо талашитена къща от картон насред полето с железобетонна сграда във вътрешната част на София. Ябълки с круши. Експлоатационният период е друг, количеството и нуждата от ремонти, изобщо всякакви разходи за поддръжка, озеленяване, драйвуеи, комутването (времето за пътуване ежедневно).

Сглобяеми къщи на 20-30км от центъра и тук има. И са евтини. Защо не сравняваме тях? Ще излязат 5 пъти по-евтини от американските. (100-150хил лв сигурно, заедно със земята). Говорим за НОВИ къщи. У нас все още няма масово за продажба стари, сглобяеми. Ама дупки имало, ама снегопочистване нямало. Е, а това защо го включваме в сметката. По-слаба и малка държава, нормално е не всичко да е 100% еднакво. Но къщите са сравними. Времето за пътуване е еднакво.

# 668
Румка, по колко стотици хиляди апартамента има в един мастодонт Simple Smile и по колко десетки работници живеят в един апартамент. Ти май оправи демографската криза на държавата Simple Smile

Еха, как избирателно си сравняваме градове, държави и видове строителство само да е в наша полза и хоп.

# 669
Ако приемат еврото и ако това ни направи подвластни за европейската банка, и тя почне да диктува нашите лихви.
ЕЦБ не диктува никакви лихви - като искаш кредит от търговска банка, тя сама решава колко лихва да ти иска в зависимост от:
- дохода ти и възможността да обслужваш месечните вноски
- кредитния ти рейнинг и история
- пазарната стойност на обезпечението
- какви други банкови пакети могат да те вържат да ползваш, колко време си им клиент и т.н.

ЕЦБ "диктува" единствено основния лихвен процент - на колко % рефинансира търговските банки, когато им се наложи да поискат ликвидност; и колко % им дава, когато имат излишна ликвидност и си държат свръх-резервите при нея.
Свръх-резерви са тези над минималните задължителни резерви, която всяка банка трябва да държи в централната. МЗР сега са 10% от депозитите й, но могат да внасят и колкото си искат допълнително.
В момента БНБ плаща на търговските банки 0% за тези резерви, а ЕЦБ плаща 2.25%
Намалиха го значително напоследък, защото се задава рецесия и искат да стимулират икономиката. Преди година и нещо беше 4%. Но и 2.25% все пак е нещо, в сравнение с 0% от БНБ.
Така че аз не виждам защо лихвите биха паднали само защото сме влезли в ЕЗ. Те няма и накъде да падат от това ниво - могат само да се качват. Ако например хорицата, които си държат парите на депозит в български банки срещу 0.1% лихва се усетят, че това не им е изгодно и почнат да ги местят другаде - тогава банките ще трябва да им предложат по-висока лихва, за да спрат отлива на депозити, без които не могат да отпускат кредити.

# 670
Прогнозите са, че ОЛП на ЕЦБ ще продължи да пада. Още лятото ще стане 2%. И оттам не се знае още колко.

Наистина, по-малко от 2% лихви за физически лица не виждам как ще стане. Все пак, има и рискове, има и работа на служители. Това струва пари.

# 671
Средната лихва на ипотечните кредите за последните 20 години е ~5.6%.

В момента нивата са 2.5-2.8%. Аз не бих си правил сметката дългосрочно да паднат и дори да останат на текущите нива.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 09:44 от Анонимен

# 672
Прогнозите са, че ОЛП на ЕЦБ ще продължи да пада. Още лятото ще стане 2%. И оттам не се знае още колко.
Ако още го намаляват, значи рецесията (която отдавна започна официално в Германия и се разпростира сега из цялата ЕЗ) ще се задълбочава. И как ще има ръст на цените тогава - стагфлация викаш?

Отделно дето на тези прогнози може да се вярва колкото и на прогнозите им за инфлацията. Ако вярваш на тях, те са за под 2% - и отново, как всичко друго ще се качва с 2%, само имотите с 20%? Или прогнозата им за инфлацията е грешна, но за лихвения процент - вярна?

По принцип централните банки имат ясен мандат да борят инфлацията, и един от основните им инструменти е да вдигат ОЛП когато инфлацията се качва. Дали ще го правят не се наемам да гадая. В съвременната политическа обстановка нямам никакво доверие ни на политици, ни на прогнози, затова и съм намалил инвестициите до минимум и предимно защитни. Но който има ясно доверие в някаква определена посока е свободен да залага с парите си на това, на което се надява.

# 673
Каква инфлация? Вие не видяхте ли статиите, че от ЕС са впечатлени от нашето развитие и ниската инфлация - 2%? Дори не знам как го направиха, честно, като в магазина само да се завъртиш и си оставил 100 лв. Но инфлация няма.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:58 от Ambrosia

# 674
Ето нещо и за демографията:

2 пъти повече хора са умрели, отколкото са се родили - но все пак населението намалява само с малко, защото повече хора се заселили в България през 2024, отколкото са емигрирали. Не знам разбивка по народности има ли.
На хотел или ресторант като отидеш, гледаш служителите бангладешци, казахстанци... може пък това да са новите клиенти за недвижими имоти.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 13:27 от chris78

Общи условия

Активация на акаунт