Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 32 657
  • 749
  •   1
Отговори
# 30
Расте броя насделките .  Пораства цените. Нали има икономически цикли;След всеки голям възход има и падане.
Кога ще настъпи за имотите в Бг е въпроса?

На един съществен тригер сме от това да стане. Цените са все по-недостъпни, има много свободни имоти и още толкова тепърва ще се завършат.

Тригер може да бъде - спекулантите и перачите на пари да започнат да кешират, лихвите да се вдигнат, финансовия крах на борсите да върне ситуацията, в която кеша е цар.

Кога - не мога да кажа. Дали - почти със сигурност.

# 31
На Земята със сигурност ще падне метеорит....Кога?
Не мога да кажа....
Нека се има предвид...

# 32
Това го написахте, понеже имате известно количество имоти и психологически не Ви кефи мисълта, че цената им ще падне. Нищо, че реално не продавате.

# 33
Около нас има 3 празни апартамента, сега двата ще ги пускат под наем, а третия го снимат от агенция, или за под наем или за продан, още не знам. Значи има някакво раздвижване.

# 34
  • София
Мда, меко казано раздвижване Confused

# 35
Щом има такъв пик, невиждан от никога, не чакайте скоро охлаждане.

# 36
Навярно Крис и Гого стоят зад това.....IllIllIll

Защо да стоя зад такава простотия? Чудя се да се обиждам ли или да се мая от повърхностното разбиране на нашите (моята и на Крис) виждания. Тази реклама предполага, че имотите само и винаги вървят нагоре, без значение какво се случва и не е нужно да си врачка, за да го знаеш. Ние заемаме противоположна позиция и прилагаме критично мислене. Та тази реклама не би могла да бъде по-далеч от нас. Именно заради това се мая на разбирането ти, но няма да се обиждам. Не си заслужава.

Днес имаше тригер, метеорит както искате му викайте, ама вие пак не сте разбрали. То трябва метеорите да падне върху вашия блок, че да го усетите.

# 37
Пак опираме на факта , че всеки чете както си иска данните.
Този месец изповядват апартаментите в блока , който капарирахме преди три години( около 300 апартамента) . В съседство ще стане друг готов с 150-200 също започнат преди години. Отделно вече има 3-4 апартамента пуснати от входа с Акт 16 . Те ще влязат два пъти в статистиката.
За статистиката ще купя сега, но реално преди три години съм го взел. От тогава до сега цените са скочили с 50% ,  сега не бих купил.

# 38
Абе не знам, ама вижте в цял свят какво става последните седмици - търговски войни, задава се рецесия, акциите на всички фирми спаднаха с по 10-15% - на Апъл, Найк, автомобилните, технологичните... абе всички. Пазарът смята, че тези фирми ще печелят по-малко, защото хората в цял свят ще имат по-малко пари за харчене за телефони, за маратонки, за коли и за всичко.
Но само България ще е остров на разцвета и стабилността, и хората ще имат все повече пари за наем и купуване на жилища... може, ама доста ще се учудя, ако наистина стане така.

# 39
Тази реклама предполага, че имотите само и винаги вървят нагоре, без значение какво се случва и не е нужно да си врачка, за да го знаеш.

Ама то това си е съвсем вярно - пазарът е винаги нагоре. Просто за да е вярно трябва да се гледа дългосрочно. Иначе локални спадове е сигурно, че ще има, ама не се знае кога. Но няма начин в дългосрочен план кривата да тръгне надолу. Още повече, че новата криза ще доведе до нова инфлация. Тоест ако един имот е струвал 100 000, а после стане 110 000 това изобщо няма да значи, че реално е поскъпнал, а само, че си е запазил стойността.
Също така са възможни и локални сривове по региони - дадена географска област да опустее (прочутият Детройт) . Но тогава хората ще отидат другаде и там ще има ръст. С други думи пазарът като цяло няма да е надолу.
Като цяло за мен рискът е основно за спекулиращите и инвестиращите в много имоти, ако временният спад дойде когато не могат да си плащат ипотеките или ако нацелят да купят на място, където ще има локален спад. Такова място би могло да бъде и София, не съм врачка да кажа, но не е изключено. Но всеки си носи риска.

# 40
Като цяло за мен рискът е основно за спекулиращите и инвестиращите в много имоти, ако временният спад дойде когато не могат да си плащат ипотеките или ако нацелят да купят на място, където ще има локален спад. Такова място би могло да бъде и София, не съм врачка да кажа, но не е изключено. Но всеки си носи риска.
Ами именно де - ето прочети няколко поста нагоре данни, че вече 60% от сделките в София са с кредит.
Ако купуваш имот за 200к с 20к кеш и 180 кредит и стане скромен спад 10%, цената му е вече 180к и кешът, който си дал е изгорял, остава ти само да плащаш на банката. Отделно дето си дал още 10к за разходи по сделката.
А ако спадът не е скромен, а е 20-30% - не е нечувано? Не говоря за апокалипсис и "ще ги дават по 2 за лев", а за нормални пазарни движения - например просто цените да се върнат на нивата си отпреди 2-3 години. Тогава всеки, който е купил последните години има да чака 10 години да се възстанови стойността (както стана 2008-2009).
Иначе в дълго-дълго-срочен план сигурно е вярно, че винаги всичко се качва, ама ние няма да живеем дотогава.

# 41
  • Пловдив
 Наистина големия брой сделки за първото тримесечие на 2025г. може да  е  от изповядването на апартаменти купени преди 2-3 години. Нямам друго обяснение за големия брой сделки при тия цени.

# 42
Със почти 99 процента сигурност Крис& Гого цени (1000 евро м2) в София не очаквам....За страната не знам ...

# 43
  • София
...Нямам друго обяснение за големия брой сделки при тия цени.
Аз имам, само за първите 2 месеца кредитите са с 13% повече от миналата година. Ще видим и за март колко са в края на месеца Confused

# 44
да, така е - сега се прехвърлят. Ама то ВИНАГИ Е ТАКА. Явно реалният пик е бил преди 2-3 години, а се отразява сега. Сега колко точно се строи и продава, явно ще видим след 2-3 години. Няма да е отрицателно число, де.

Общи условия

Активация на акаунт