Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 32 672
  • 749
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте! Някой знае ли дали може да се купи още едно мазе в панелен блок?

# 46
  • в пералнята
...Нямам друго обяснение за големия брой сделки при тия цени.
Аз имам, само за първите 2 месеца кредитите са с 13% повече от миналата година. Ще видим и за март колко са в края на месеца Confused

Нормално, цените също са с по 15% по-високи.
Отделно първото тримесечие е винаги много силно.

# 47
  • София
Нормално, цените също са с по 15% по-високи.
Отделно първото тримесечие е винаги много силно.
В грешка сте, първото винаги е най-слабо. Вижте таблицата от предната страница. Цените къде видяхте, че са 15% нагоре? Ааа, сетих се - Благодаря, че ползвате имотния оракул  Blush

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 15:11 от Exter

# 48
  • в пералнята
От първото тримесечие на 2024, със сигурност.
Лихвеният процент също е по-нисък Wink

# 49
  • Бургас

Ако е самостоятелен обект и се продава, защо да не може.
Но масово при СС в НА пише: "еди си какво жилище ведно с мазе...". Така че силно ме съмнява да ги водят като самостоятелни обекти, по-скоро са прилежащи части към жилищата.

# 50
Да, сега видях, че в нашия НА пише "заедно с избено помещение N"...

Чудехме се за вариант наемане дългосрочно, примерно 20 години и да предплатим всичко накуп. Но ако след някоя година апартаментът се продаде, новият собственик ще си вземе мазето...

А дали може да ги разменим? Smiley

# 51
Здравейте Simple Smile

Обмисляме да закупим жилище от въпросния инвеститор https://www.teambuild.bg/ и много бих се радвал да чуя мнението на хора, които са закупили жилища от него Simple Smile

# 52
Мисля, че го бях споменала... Обаче някои се съмняваха...

# 53
Всеки път когато някой тук във форума говори за продажба, го питат, какви планове има да намести парите от продажбата иначе “щели да стоят и да се обезценяват”. Как пък не светва лампичката, че от тея 31 хил сделки, тези които са с кеш или частично с кеш, вероятно хората там са продавач и след това купувач. Голям е шанса над 60% от сделките да са във вътрешен кръг хора, които си препродават един на друг.

# 54
И аз съм една бройка взела кредит през първото тримесечие. Живот и здраве като мине ремонтът и се преместя, ще продавам старото. Предполагам доста хора са така. Около мен също няколко приятели продадоха в провинцията, за да купят в София.
Някои има ли наблюдения как върви пазарът на панелки, търсят ли се такива имоти? Гледам обявите на панелни гарсониери в Люлин гонят 120к в по-хубавите микро-райони, но дали се сключват сделки на такива цени?

# 55
Приятели сега си купуват 3-стаен преходен панел в Дружба. Чист, поддържан, става да се нанесеш веднага, каквато е идеята им, но си личи, че е ремонт на 10-15 години. С малки деца са и нямат възможност тепърва да правят грандиозни ремонти. Цената е 180 000 евро. Преди 5 години, 3-стаен за ремонт, без преходни стаи, в по-поддържан блок, струваше 83 000 евро. С ремонта стъпи на 104 000 евро.

# 56
Съгласна съм с Gogo1979.
И ние продадохме в края на февруари и закупихме имот през март.
Нашите купувачи бяха с ипотека, а ние при втора сделка използвахме кеша от продажбата.

# 57
  • Пловдив
Кризата 2008 бе пренесена от хедж фондовете в Щатите. Дали сега няма да дойде от митата на Тръмп пак от Щатите. Общо взето изторията почти се повтаря.

# 58
  • София
Може, ако имате собственост в сградата.

# 59
Аз не съм специалист по пране на пари като този "експерт, пожелал анонимност" и не разбирам как работи тази схема. Някой ако разбира, може да я обясни.

Имаш примерно 300 хил.лв. под дюшека. Търсиш продавач, склонен да ти продаде на данъчна оценка 100 хил. и да получи торба 200 хил. кеш? И какво ще ги прави после - нали трябва той да търси обяснение за произхода им?
Ако просто отидеш в чейндж-бюрото, до 10 хил. лева (или колко беше?) не ти искат никакъв документ. До 1.1.2026 можеш да направиш няколко курса до мола и да си обмениш мръсните левове в евро - не е ли по-лесно?

Също така, ако тези хора движат пазара и покачването на цените, какво ще правим след 1.1.2026 - тогава като не са фактор на пазара, кой ще го бута да се качва още - или трябва да се върне до предишните нива, тоест на цени, които могат да си позволят нормалните хора, които си търсят жилище и го изплащат с ипотека и трудови доходи?

Общи условия

Активация на акаунт