Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 152
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
Тя инфлацията няма да спре точно тази година.
Даже има тенденции на забързване. На политиците им харесва (да не му се вижда края). 3/4 от хората не знаят откъде обедняват. Привиждат им се спекуланти, кулаци, чорбаджии. Лявото е на мода.
Едно време имаше "Социализмът свършва, когато свършат парите на другите", а сега нямат свършване тия пари. Печатат се нови.

Малко вероятно е да има голяма инфлация защото трябва да отговаряме на някакви критерии за да ни приемат в еврото, а след това лихвите ще се диктуват от ЕЦБ. Отделно икономиката в Европа си беше зле даже преди Тръмп да сложи митата. Германия май е в рецесия, постоянно чета за фалити и съкращения там, а те май са едни от най големите търговски партньори на Бг и доста българи ходят да работят там.

# 586
Тя инфлацията няма да спре точно тази година.
Даже има тенденции на забързване. На политиците им харесва (да не му се вижда края). 3/4 от хората не знаят откъде обедняват. Привиждат им се спекуланти, кулаци, чорбаджии. Лявото е на мода.
Едно време имаше "Социализмът свършва, когато свършат парите на другите", а сега нямат свършване тия пари. Печатат се нови.

Малко вероятно е да има голяма инфлация защото трябва да отговаряме на някакви критерии за да ни приемат в еврото, а след това лихвите ще се диктуват от ЕЦБ. Отделно икономиката в Европа си беше зле даже преди Тръмп да сложи митата. Германия май е в рецесия, постоянно чета за фалити и съкращения там, а те май са едни от най големите търговски партньори на Бг и доста българи ходят да работят там.
Току що измислих нов термин.
Стъкфлация.

Всеки може да се сети сам какво означава. Стъкмяват инфлацията да показва 3% годишно, а тя всъщност е 30%.

# 587
Днес говорих с моя колежка, пита ме чула ли съм за някаква британска туристическа фирма, която организирала почивки в България - била фалирала преди ден и нещо. 60г съществувание, явно от соц време още, 130,000 полета в пик годината на съществуването си, тази година - едва 26,000, но вече няма интерес явно…
https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/balkan-holi … -uk-b2739316.html

Между впрочем имах познати семейство преди малко по малко от 30г, три пъти ходиха на бригада през лятото семейно, и след всяко връщане си купуваха по апартамент в Пловдив. Не знам сега къде може да се работи от двама за апартамент във втория по големина град на държавата на година, може би някъде в Африка?

# 588
То не е тъпо да се дават пари за НИ. Тъпо е да се купува скъпо. Най- интересното е че всички проповедници на вечния ръст тука са купили когато апартаментите са стрували колкото десет кокошки и три чувала с ябълки и никой не купува сега и даже си признават че не биха могли да си позволят да купят сега, обаче не могат да приемат обосновани аргументи против тезата за вечния растеж. Може би трябва да си създадете отделна тема където да се надлъгвате колко ще скачат имотите всяка година.
По повод за ваканциите, няколко авиолинии току що имаха earnings calls и казаха че пазара на ваканциите в щатите е в рецесия. Отделно заетостта на ваканционни имоти дето се отдават за нощувки на места е паднала с над 20% и съответно цените на нощувките падат.

# 589
Никога не е било лесно и евтино да си купиш жилище, никога не са ги давали и две на цената на едно. Според мен, това е и причината заедно с липсата на достатъчно жилища в градовете през соца, българина да е така привързан, да не кажа вкопчен, в НИ.
Не коментирам цени и видове имоти в София и големите градове, защото не живея там и не ме интересуват.

# 590
когато апартаментите са стрували колкото десет кокошки и три чувала с ябълки

Хора купили преди 25 години когато един апартамент е струвал колкото едно прасе и два чувала с картофи

Къде са били тези имоти на цената на 1 прасе или 10 кокошки?
Моите спомени за градове от типа на София и Варна са, че когато имотите струваха по 10-20 000 долара, бяха далеч недостъпни за еталона на темата продавачка+шофьор в ГТ.

Може би имаш предвид селските имоти, за които говори колегата Сейко. Хубаво е да уточниш.
Но и там има значение в кое село, променило ли се е разнообразието там, сега на воден режим ли е, близкият град западнал ли е или просперира и т.н.

# 591
Ако ще раздавате имоти, раздавайте и на тримата тенори. Grinning
Дани, термин има, нарича се стагфлация, не стъкфлация. При него хем си в рецесия, разбирай безработица и сговняване на икономиката, хем инфлацията е висока. Това е най-лошия сценарий за хората, а и за централните банки. Трудно се влиза в него, но вашите любими централни банки с голям зор ни докараха до тук. Ще вземе да си помисли човек, че нямат за цел да помагат на народа. Лудост, нали Simple Smile

Стагфлацията е икономическо състояние, при което се наблюдават едновременно висока инфлация, бавен или отрицателен икономически растеж и висока безработица. Терминът произлиза от съчетанието на думите “стагнация” и “инфлация” и описва ситуация, в която цените на стоките и услугите нарастват, докато икономическата активност се забавя или намалява, а безработицата се увеличава.  

🧭 Основни характеристики на стагфлацията
   •   Висока инфлация: Постоянно нарастване на цените на стоките и услугите, което намалява покупателната способност на населението.
   •   Икономическа стагнация или спад: Забавяне или намаление на икономическия растеж, измерван чрез брутния вътрешен продукт (БВП). 
   •   Висока безработица: Увеличение на броя на безработните лица, което допълнително намалява потреблението и икономическата активност. 

⚠ Причини за възникване на стагфлация
   1.   Ценови шокове: Рязко покачване на цените на основни суровини, като например петрол, което увеличава производствените разходи и води до повишение на цените на крайните продукти.  
   2.   Неподходяща икономическа политика: Политики, които стимулират търсенето чрез увеличаване на паричното предлагане, без съответстващо увеличение на производството, могат да доведат до инфлация без икономически растеж.
   3.   Монополна структура на пазара: Наличие на монополи или олигополи, които поддържат високи цени, независимо от икономическата ситуация, може да допринесе за стагфлация.  

📚 Исторически пример

През 1970-те години много развити икономики, включително Съединените щати, преживяват период на стагфлация. Това е предизвикано от няколко фактора, сред които значителни увеличения на цените на петрола поради петролни ембарга, което води до рязко покачване на енергийните разходи. В същото време икономическият растеж се забавя, а безработицата нараства, създавайки предизвикателна икономическа среда.  

🧩 Защо стагфлацията е проблематична?

Стагфлацията представлява предизвикателство за икономическата политика, тъй като традиционните инструменти за борба с инфлацията (като повишаване на лихвените проценти) могат да задълбочат икономическия спад, а мерките за стимулиране на растежа (като намаляване на лихвите или увеличаване на държавните разходи) могат да ускорят инфлацията.

По време на стагфлация – икономическа ситуация, характеризираща се с висока инфлация, нисък или отрицателен икономически растеж и висока безработица – цените на имотите обикновено са подложени на натиск. Въпреки това, дали ще спаднат номинално (в абсолютна стойност) зависи от множество фактори.

📉 Какво се случва с цените на имотите при стагфлация?
   1.   Намалено търсене: Високите лихвени проценти и несигурността относно заетостта водят до отлагане на покупките на жилища от страна на потребителите. Това намалено търсене оказва натиск върху цените.
   2.   Високи разходи за финансиране: Повишените лихви увеличават разходите по ипотечните кредити, което прави покупката на имот по-малко достъпна и намалява броя на потенциалните купувачи.
   3.   Инфлационен натиск върху строителството: Увеличените цени на строителните материали и труд могат да повишат разходите за ново строителство, което може да задържи или дори повиши цените на новите имоти, въпреки намаленото търсене.
   4.   Номинални спрямо реални цени: В условията на инфлация, номиналните цени на имотите може да останат стабилни или дори да нарастват, но реалната им стойност (коригирана спрямо инфлацията) може да намалява. Това означава, че въпреки че цената в лева или евро не се променя значително, покупателната стойност на имота намалява.

📊 Примери от реалността
   •   България: През 2025 г. се наблюдава спад в броя на сделките с имоти, особено в София, където през първото тримесечие е отчетен спад от 17% спрямо предходното тримесечие. Въпреки това, цените на имотите остават относително стабилни, като в някои райони дори се наблюдава леко повишение. Това сочи към пазарна аномалия, при която цените се задържат въпреки намаленото търсене.   
   •   САЩ: Прогнозите сочат, че цените на жилищата могат да спаднат с около 2% до края на 2025 г., като това се дължи на увеличеното предлагане и високите ипотечни лихви.  

🧭 Заключение

При стагфлация цените на имотите са подложени на противоположни сили: инфлацията може да ги поддържа или повишава номинално, докато намаленото търсене и високите лихви оказват натиск за спад. В резултат, в някои случаи цените могат да останат стабилни или дори да нарастват номинално, но реалната им стойност намалява. В други случаи, особено при продължителна икономическа несигурност, може да се наблюдава и номинален спад в цените.

# 592
Жилищата в България бяха евтини до към 2004г. През 2003г. ние си купихме в областен град гарсониера за $6500. С пари спестени много бързо от работа на Запад. Днес за същата тази гарсониера трябва да работим и спестяваме на Запад много години наред...

# 593
Знам стагфлация какво е, но стЪКфлация е друго. Вече обясних какво Simple Smile

Стандартът беше много различен между нас и Запада. Сега не е.
Просто преди бяхме много бедни, а сега не.

Аз затова и продължавам да се чудя, каква е тая мания да следваш и да се преселиш след това на Запад, като в масовия случай бай Ханс е по-беден, по-смотан и тн от бай Ганьо.
Но толкова поколения промиване на мозъци, хората не мислят, не гледат. А сляпо следват заръките на мами и баби. И след 10-15г. "Що така стана".

Колкото за "скъпо и евтино" да си позволиш жилище, в различните периоди различни хора са можели лесно да си позволят. В 90те работещи в чужбина, включително кораби, моряци, капитани, също и разни бизнеси, които са били успешни. 2005-2010-2015 програмисти. Съберат няколко заплати и купят. Преди няколко години засилиха другите професии изкуствено, сега пак се засилват конкретни групи. Ту полицаите, ту ГТ.

# 594
  • Бургас
Gogo, чатGPT и ние го ползваме. Ако знаеш и как подвежда, винаги го проверявам.

То не е тъпо да се дават пари за НИ. Тъпо е да се купува скъпо. Най- интересното е че всички проповедници на вечния ръст тука са купили когато апартаментите са стрували колкото десет кокошки и три чувала с ябълки и никой не купува сега и даже си признават че не биха могли да си позволят да купят сега...

Ми не сме. Имам още две сделки, започнати м.г.  на зелено. Както и други хора в темата.
И ще продължа да купувам, ако ми попадне нещо интересно.

Ето и още едно, днешно мнение:

https://nova.bg/news/view/2025/04/25/495615/%D1%81%D0%BB%D0%B5%D … 0%B2%D0%B0%D1%82/

# 595
  • София, Bulgaria
Хорааа... нали знаете, че след 5г. ще разберем дали са били скъпи имотите днес.
Няма смисъл от спорове. Никой не знае, какво стане. Аз когато купих през 2019г.,  мии скъпо ми беше и не само на мен на много хора, то си личи и по брой сделки за годината. Аз платих 115 000 евро за 3-ст. 94 кв.м. ЗП, с общи части 105 кв. , заедно с двоен гараж в тази цена и бонус покривна тераса пред целия ап. , която ми е "летен хол" от май до октомври.  Сега оценявам, че си много добра сделка към днешна дата.

# 596
Стига с тоя чат гпт.
От една седмица го тормозя за едни перални, два пъти едно и също не каза.
Като гледачка на кристална топка е малко.

# 597
Дами, да Ви запитам аз, замисляли сте се, защо така яростно скачате в denial.

В смисъл, аз просто си пиша моите наблюдения на пазара и моите изводи, защо това толкова много Ви дразни?

# 598
  • София
Заформя се голяма битка - адвокати vs брокери

Нека залаганията започнат сега...

# 599
  • в пералнята
Аз купувам сега. Бих и продала, ако знам, че после ще намеря нещо адекватно, за да заменя един от имотите, който не харесвам.
Преди 5 години като купувах, отново същото ми се пилеше - ти си луда, много е скъпо, те цените ще паднат.
Като си купувахме къщата преди 10 години - също - цените са много надути - балонът ще се спука, по-добре изчакайте. Ако бяхме изчакали, щяхме да си живеем под наем и да си чакаме.
Подходящ момент има само в миналото (ей, ако бях купила..). Аз така с паркоместата - ей, ако тогава бях дала още 12к за гараж. Е да, ама не, неоправдано много ми се струваха.

Общи условия

Активация на акаунт