Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 139
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
Аха, хич не пътувам… тук пак са трили избирателно.
Щом еърбнб процъфтява последното десетилетие, всеки може да си направи извода, как планират хората пътуванията си.
Дани, говоря за човекопоток, такъв е бил периода. То и сега не привличаме платежоспособни туристи. Няма кой знае какво да видят у нас. А каквото видят не е кой знае колко поддържано или реставрирано, за разлика от много други дестинации. Ама какво знам аз от интернета Grinning

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 08:47 от Gogo1979

# 631
  • Бургас
Ох, не мога Joy
"Един син от "Артекс".
Отдавна не бях чела толкова добра статия.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/arh-plamen-miryanov-v-stra … NTDpQ2G3xM145WjDw

# 632
  • София
По Ревизия одеве беше Ралица  ... /СEO на брокерска агенция/... каза че ако имаш възможност (предполагам и със заем) и/или капитал  - да купуваш сега (преди еврозоната),
- а какво ако имаш И да продаваш имот/и (и в провинцията) - пазиш или продаваш за да вложиш в новия?

# 633
  • София
Промяна в имотния сектор. Ето го спада – засега с 1%, но е спад!
Плащаш ли по-малко? Плащаш! Значи спада е налице! Преди със 100% финансиране никой не се пазареше, сега вече ти предлагат пълно финансиране, че и с отстъпка!  Да не съм чул вече, че няма спад Grinning

# 634
  • София, Bulgaria
Промяна в имотния сектор. Ето го спада – засега с 1%, но е спад!
Плащаш ли по-малко? Плащаш! Значи спада е налице! Преди със 100% финансиране никой не се пазареше, сега вече ти предлагат пълно финансиране, че и с отстъпка!  Да не съм чул вече, че няма спад Grinning

Неграмотни! Даже не знаят как се пише най-милото им: комисиННа

# 635
  • София
Ааа, не така! Неграмотността не е колективно качество, а лично.
Това като да саботираш в събота Grinning

...А брокерите са недоволни, че адвокатите понякога съботират сделките...

# 636
Ох, не мога Joy
"Един син от "Артекс".
Отдавна не бях чела толкова добра статия.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/arh-plamen-miryanov-v-stra … NTDpQ2G3xM145WjDw

Той сега беше и в общественото обсъждане на религията в училищата. Като експерт🫢 там е избухнал с “хлебчетата”

# 637
  • София, Bulgaria
Ааа, не така! Неграмотността не е колективно качество, а лично.
Това като да саботираш в събота Grinning

...А брокерите са недоволни, че адвокатите понякога съботират сделките...

Така е. Гледах бая грешки напоследък правя. Ама, като сме свиканали с коректора и в момета, в който го няма става ... бау.

# 638
  • Бургас
Да, точно по този повод ми попадна статията.
По Ревизия одеве
- а какво ако имаш И да продаваш имот/и (и в провинцията) - пазиш или продаваш за да вложиш в новия?

Бих използвала сегашното раздвижване и бих продала, ако този имот така или иначе е нарочен за продажба, а няма да го пазите с друга цел - за вас, за под наем...
Масовата психология в момента е "дай да купуваме сега, щото след еврото цените ще скочат". Продадох два дълго непродаваеми имота точно заради тази истерия.
Особено ако имам имот, в който искам да вложа, изобщо не бих се колебала.

# 639
Току що измислих нов термин.
Стъкфлация.
Всеки може да се сети сам какво означава. Стъкмяват инфлацията да показва 3% годишно, а тя всъщност е 30%.
Добре, ама тогава като идеш при шефа да искаш да ти индексира заплатата поне с инфлацията, той ще ти я вдигне с 3% - и как ще си купиш жилище, ако то е поскъпнало с 30%?
Не за теб говоря, а за средния гражданин.
Най- интересното е че всички проповедници на вечния ръст тука са купили когато апартаментите са стрували колкото десет кокошки и три чувала с ябълки и никой не купува сега и даже си признават че не биха могли да си позволят да купят сега, обаче не могат да приемат обосновани аргументи против тезата за вечния растеж. Може би трябва да си създадете отделна тема където да се надлъгвате колко ще скачат имотите всяка година.
Забравих коя потребителка тук беше, която ми каза - ами ти как водиш децата си на ски, пък се оплакваш, че имотите били скъпи? Щом имаш пари да ги водиш на ски, ще имаш и за имот. Аз, вика, моите деца на ски не мога да ги заведа ако не продам единия от апартаментите, които давам под наем.
Така че точно както ти казваш: някои хора дори на тези цени нищо не могат да купят (може и на предишните по-ниски да не са могли, а имотите да са им от наследство) - обаче силно тръбят, че ще стават още по-скъпи, тоест че сега са евтини.
Аз когато купих през 2019г.,  мии скъпо ми беше и не само на мен на много хора, то си личи и по брой сделки за годината. Аз платих 115 000 евро за 3-ст. 94 кв.м. ЗП, с общи части 105 кв. , заедно с двоен гараж в тази цена и бонус покривна тераса пред целия ап.
Кой е казал, че това е скъпо за тогава? Ако беше питала мен, бих казал, че 1000 евро/кв. с безплатен гараж и безплатна тераса си е евтино за 2019. Сега ще ти е 3000, а доходите да не са се качили 3 пъти оттогава. Тоест, жилищата са поскъпнали доста спрямо доходите.
Като си купувахме къщата преди 10 години - също - цените са много надути - балонът ще се спука, по-добре изчакайте. Ако бяхме изчакали, щяхме да си живеем под наем и да си чакаме.
Същата работа - преди 10 години т.е. 2015 г. балонът от 2008 вече се беше спукал и жилищата бяха с 30% по-евтини отпреди. Някои и с 50%. Тогава имаше в София НС по 600-800 и готови стари жилища по 5-600. Евтино си беше. И достъпно спрямо доходите - ако имаш доходи, защото с всяка рецесия идва и по-голям % безработица.

# 640
За мене 2015 не само жилищата бяха недостъпни, ами и почти всичко. Сега ми е много по-добре, и явно не само на мен, щом хората купуват какво ли не.

# 641
За теб лично дали са били достъпни какво значение има?
Ти може тогава да си била на 20 години бедна студентка. Може да си била безработна тогава. Друг човек пък може тогава да е бил в пика на кариерата си и с добър доход, а сега пенсионер.
Дали е достъпно се гледа според съотношението (медианна цена на жилище)/(медианен доход за града/държавата).

А че хората купуват - те може да купуват и на високи цени с идеята да го напомпят до още по-високи цени.
Напомня ми например на опита на братя Хънт да завладеят пазара на сребро през 1980 г.
Среброто си е индустриална суровина - ползва се в електрониката, някои уреди, за огледала, сега в наши дни и за соларни панели (по онова време още ги е нямало). Има си някаква "справедлива" цена, формирана на пазара според търсенето от потребителите и предлагането от производителите.
Братя Хънт обаче, окуражени от забелязаното покачване на среброто, решават да опитат да изкупят много сребро и като няма предлагане купувачите ще трябва да им плащат каквато цена им поискат - нищо че е много над историческата.
Естествено, при тази висока цена всички сребърни мини почват да копаят на макс, а всякакви хора вадят от килерите стари сребърни съдове и прибори за да ги продадат и да се възползват. Съответно високата цена не успява да се задържи дълго време. Братя Хънт, които са взели кредит, за да изкупят почти 1/3 от цялото сребро на пазара, губят милиарди. Ето и цената на среброто през този период:

Как е при нас сега - жилищата скъпи, хората с нужда от жилища едвам смогват да си позволят, обаче някои хора купуват по 5-10 още на тъмнозелено и викат - така е при капитализма, скъпо е, ама който не може да си позволи няма да си купува и ще плаща наем (на нас). Предприемачите пък отговарят със засилено строителство на нови жилища, които продават скъпо и с добра печалба, за да се възползват от ситуацията.
Как ще завърши, не знам. Ако е злато, биткойни, или друг актив, който не може да се произвежда или добива лесно, камо ли да се прави от въздуха - балон може да се надува непредсказуемо. Но жилища, които - макар да отнема 2-3 години - могат да се произвеждат на практика неизчерпаемо, и не е като да изискват "ракетни технологии" - според мен няма как да се надува безкрайно дълго време.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:03 от chris78

# 642
Току що измислих нов термин.
Стъкфлация.
Всеки може да се сети сам какво означава. Стъкмяват инфлацията да показва 3% годишно, а тя всъщност е 30%.
Добре, ама тогава като идеш при шефа да искаш да ти индексира заплатата поне с инфлацията, той ще ти я вдигне с 3% - и как ще си купиш жилище, ако то е поскъпнало с 30%?
Не за теб говоря, а за средния гражданин.

Мчи, аз отде да знам.
Аз само съм измислил термина, а не самия похват.
Който го е въвел и прилага, него питай.

Гледам, че някои професии си искат по 30-50%. Кой както свари.

За 100ен път. И аз искам да са евтини имотите, защото купувам бая. Ама никой не ме пита.

2015-2019 пък на мен ми беше супер евтино. А сега не. Програмистките заплати и наемите не са мръднали много от тогава (почти).

# 643
Е щом за програмистите е скъпо, тогава кой ще купува? Това се пробва да Ви обясни Крис с всички точни примери и графика, а насреща почти сектантско нежелание да се приемат фактите.

# 644
Маникюристки , фризьорки, ботокс майстори.... Другите майстори...
Държавната администрация с 20 та заплата.    И т.н.

Общи условия

Активация на акаунт