Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 080
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
Колежката Хипопотам явно е по-млада и няма личен опит с рецесии - нормално, последната беше преди 15 и кусур години. Но ние по-старите имаме. Обикновено на всеки човек се случва по 2-3 пъти в живота.
Аз например помня 2009 шефът ни събра и каза "взехме трудното решение да ви намалим заплатите с 10% - иначе трябваше да съкратим хора, така че това е по-добре за всички". Някои се обадиха - ама как тъй, ние деца гледаме, жилища изплащаме... И шефът вика "който не е съгласен, има право да напусне и да си търси друга работа. Тъкмо ще спести разходи на фирмата, защото и без това нямаме работа за всички ви в момента".
Естествено, никой не го направи, тъй като всички други фирми тогава не само не наемаха нови хора, ами и те съкращаваха разходи. Така става когато цялата икономика се свива.
Дали тези хора ще са 2-3-5 или повече проценти не знам (2009 г. мисля безработицата беше стигнала 12%), дано не е много.
Дани може би ще каже "да ама ченгетата и другите държавни служители са защитени от съкращения и техните заплати ги вдигнаха" - тъкмо да ни удари нас, работещите, повече, защото с по-нисък доход ще трябва да плащаме техните по-високи и несъкратими заплати, осигуровки, и премии.

# 706
  • Пловдив
Аз пък си мисля че голяма част от тези ипотечни кредити са с цел изпиране на пари.
80 милиарда лева трябва да бъдат легализирани преди въвеждането на еврото.
Юристът Калдамуков обяснява пред германското издание как функционира схемата: За покупката на недвижим имот се взима ипотека, която в следващите години се изплаща в брой. Всеки месец в банката се внасят не повече от 5000 евро - за да не пита банката за произхода им."

# 707
ЕПК....
Един професор каза....

# 708
Уф, адски ми писна да го чета и да го слушам това за прането на стотиците милиарди.
Кой опрал, опрал.
И някой със 100 млн кеш щял да ходи с по 5 к на месец да внася в банката. Алуууу!

Аз ако съм имал кеш под юргана, да съм накупил имоти преди 5 години. Не да чакам 2025та и да купувам на 2000 Е на квадрат.

Тия са анти-професори и анти-специалисти. Пази Боже.
И ни веят измислени кирливи ризи из цяла Европа.

Каква е изобщо хипотезата тука!?
Че 1000 човека държат по 100 милиона?
Че 10 000 човека държат по 10 милиона?
Че 100 000 човека държат по 1 милион?
Че 1 МЛН човека държат по 100 к за пране!?

Последното е меко казано абсурдно.
Предпоследното и то натам отива.
за 10 000 души по 10 млн кеш, дето чакат 2025та да го оползотворят...

Тези работи се приказват от хора, дето нямат елементарна математическа грамотност на ниво 3ти клас.

# 709
Тези с многото мръсни пари строят като полудели....
За да има за другите с по -малкото...

# 710
Тези с многото мръсни пари строят като полудели....
За да има за другите с по -малкото...
Не може да се строи с мръсни пари,понеже лимитът е 5000лв....

# 711
Строй се с вече изпрани мръсни пари....
То и за това се краде от всичко в тази територия.....
Но, това все пак не е политическа тема,а за НИ...
Иначе -Черепи,Маджовци и сие....
Ако се интересувате от темата, в мрежата бъка от информация...

# 712
Не само, че може, но е супер масова практика.

Купува се на зелено, сделката се изповядва преди акт14, на много ниска данъчна оценка (примерно 100 хиляди лева), на строителя се доплаща кеш, самия той плаща с кеш на майстори и подизпълнители.

След акт15, жилището се продава на реална стойност (примерно 450 хиляди лева). И ето изпрани 350 хиляди лева с 0 разход. Да ги изпереш през фирма струва поне 10-15%...

# 713
Към март 2025 г. общата стойност на българските банкноти и монети в обращение възлиза на приблизително 27,5 милиарда лева. От тях, банкнотите представляват около 97,7% от общата стойност, докато разменните монети съставляват около 2,3%.  
Източник: БНБ

Дениса, питай професора дали перат и монетите?
Дани, според мен най-често се влиза точно в твоя най-невероятен сценарий. Дребни риби перат дребни пари. Пазара е ужасно чувствителен и цените скачат и от малък брой транзакции. Ето 30к сделки за София на фона на 800 хил жилища е нищо, но чувствителността на пазара е огромна поради редица фактори. И това движи цените доста. Нещо като треска за злато ни е обзела.
Иначе, да каже професора как се перат левове без фа съществуват. И докато има такива като дениса, които да му вярват и да разпространяват лъжи, цените ще са нелогични. Междъ другото Дениса, ти защо припираш да купуваш на тази “територия”. Няма логика.

# 714
1)При всички случаи, бих повярвала на професор, отколкото на Гого от форум Бг мама....
2) Във България НЕ КУПУВАМ нищо повече... Евентуално зад граница -в град по-уреден във всяко отношение от София....
3) И не защото е скъпо, просто не ми харесва пътя по който пое София и като цяло България....

# 715
Ама как така няма да купите?! Нали цените са достъпни, качеството добро за цената и се очаква гарантиран ръст от поне 10% годишно?

# 716
В София от преди 20 години - с удоволствие...
В София в наши дни- не, благодаря...
Цените не са проблем....
В София останаха само сградите и улиците - всичко останало е различно...

# 717
  • София
Ейй, само се нападате, без да си проверите информацията. Първо, тоя професор не е професор, а е доц. д-р, второ проверете ресора, в който е капацитет и си направете правилните изводи  Blush
Ако една информация е предварително изкривена, означава, че нататък изкривяването и ще продължи още повече Blush

# 718
Предполагам, че Гого и доцент в ресорът не е..Wink

# 719
  • София
А аз предполагам, че ей сега ще те замери с една професоратура Grinning

Общи условия

Активация на акаунт