Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 079
  • 749
  •   2
Отговори
# 720
Към март 2025 г. общата стойност на българските банкноти и монети в обращение възлиза на приблизително 27,5 милиарда лева. От тях, банкнотите представляват около 97,7% от общата стойност, докато разменните монети съставляват около 2,3%.  
Източник: БНБ

Дениса, питай професора дали перат и монетите?
Дани, според мен най-често се влиза точно в твоя най-невероятен сценарий. Дребни риби перат дребни пари. Пазара е ужасно чувствителен и цените скачат и от малък брой транзакции. Ето 30к сделки за София на фона на 800 хил жилища е нищо, но чувствителността на пазара е огромна поради редица фактори. И това движи цените доста. Нещо като треска за злато ни е обзела.
Иначе, да каже професора как се перат левове без фа съществуват. И докато има такива като дениса, които да му вярват и да разпространяват лъжи, цените ще са нелогични. Междъ другото Дениса, ти защо припираш да купуваш на тази “територия”. Няма логика.
Да, де, дребни риби, ама колко е моят кеш. жълти стотинки, на фона на сегашните цени.
Ако един апартамент е вече 1 млн, колко ще съм скътал, че да ми трябва да купувам за 1 млн ипотека, че да пълня ипотеката. Това бих го направил само, ако така или иначе вярвам, че това е цената и имам изгода да си купя, извън "прането".
Че аз колкото малко кешец имах, мина и замина още като част от капарото. А отделно ми липсват едни стотици хиляди, дето се чудя как да финансирам. И то за покупка на няколко келяви апартамента. И такива суми могат да се финансират само по 2 начина. Ипотека или друга продажба. Какъв ти кеш.
Това са хора, ептен тьОретици, не са купили 1 имот през живота си, да знаят как се купува. Или как се прави бизнес.

Не мисля, че чак толкова е чувствителността на пазара и то такива като мене. Аз купя от дъжд на вятър. Тука яко се купува. И то на големи цени. Иначе съм съгласен, че пазарът е бутиков, ограничен, малки количества, съответно и СРАВНИТЕЛНО малък брой купувачи. Колко ги казахме 10-20к имота на година, ли. Може и малко отгоре. И според мен това дърпа цената нагоре. Локациите са ограничени, парцелите са ограничени, строи се бавно и скъпо и с много нерви и несигурности и връзки и подкупи и разправии с непослушни работници и кражби и загуби.

За мен това са политически раздухвания, като ония мантри с "чекмеджетата". И съм 1000% сигурен, прави се от нео-либералните партии, със скрита цел. (или от глупави хора, които повтарят като папагали).

И по тая логика, ако имаш под юргана едни 1 млн кеш, защо не си купиш злато, евро, земя.

И как банка дава 1 млн ипотека!?
Щот сега се занимаваме с банки, винаги е било мега трудно, сега е хипер трудно.
Значи имаме хипотеза, 100 хиляди чиляка, хем надиплили по 1 млн кеш, неизвестно от какво, хем всичките са програмисти в топ компания, за по 10к заплата чисто, че банките им дават по 1млн.
Пресен пример, 10к чисто ИТ доход не стигат за 1млн ипотека. Иска се съкредитоискател.
Тия пишмани-докторанти май и в банка не са влизали. Освен да си платят парното.

# 721
Ето, купуваме и в чужбина. Пари за пране много. Статистиката на БНБ е много далеко от парите, в обръщение, които постоянно се споменават.

„Ди Велт" разказва и за носещите се из София слухове за хора, които си купуват жилища във Виена, Берлин или Барселона, защото не могат да си позволят покупка в София. И всичко това се случва в най-бедната страна в ЕС, подчертава изданието.

80 милиарда лева под дюшеците
Паралелно процъфтява и бизнесът на обменните бюра в София, пише по-нататък германското издание. Персоналът вече има проблеми, защото постоянно идват граждани, които искат на малки траншове да превърнат левовете си в евро. "Ди Велт" цитира професора по икономика от УНСС Драгомир Стефанов, според когото към 80 милиарда лева трябва да бъдат легализирани преди въвеждането на еврото.

# 722
„Ди Велт" разказва и за носещите се из София слухове за хора, които си купуват жилища във Виена, Берлин или Барселона, защото не могат да си позволят покупка в София.

Коректно щеше да бъде, ако си бяха направили труда да публикуват някаква статистика или по-конкретна информация. Понеже така - "носят се слухове", на мен ми звучи като капацитетът по търговско право или пък професорът, който е доцент, да са прекарали час-два в някоя фейсбук група за скучаещи зевзеци и оттам да са попили съответната експертиза.

# 723
  • София
Ето, за това говоря. "Носят се слухове"=ЕЖК Grinning
Значи какво излиза - не е ЕПК Grinning

# 724
Все едно не живеете в тази страна,
и не знаете какво се случва тук...
При тази огромна корупция, източване на европейски фондове и т.н.
После се чудете на цените на всичко...

# 725
  • София
Добре де, да продължим анализа на Ди Велт:
"Експерти са на мнението, че прекомерното търсене се дължи и на определени хора, които се подготвят за приемането на еврото в страната. В част от населението има голямо количество пари в брой вкъщи, които трябва да бъдат изпрани преди влизането в еврозоната."
Щом зора за прането е до влизането в еврозоната, какво трябва да следва след това? Няма да има нужда от повече пране, и?

# 726
И... излизат няколко десетки хиляди празни апартамента едновременно на пазара.

Според логиката на доста хора тук... това най-вероятно би вдигнало цените.

# 727
На пазара има десетки, стотици хиляди банички, дюнери, сандвичи...
Само дето са три пъти по-скъпи от преди...
Има и десетки хиляди студиа и хотели за нощувки по морето...И те като баничките , дюнерите и сандвичите....

# 728
Ох... Просто сте за нобелова награда по икономика и това е.

Супер прост въпрос, като моля без банички, банани, сладоледи, мобифони, панталони и прочие.

Приемаме, че твърдението за "прането" на пари е правилно. Та какво ще стане с цените, ако сега излезнат на пазара няколко десетки хиляди имота, вече свършили своята цел - да осветлят едни пари. Като е важно да се отблежи, че въпросните жилища не са завършени и изискват допълнителна инвестиция за да станат годни за живеене:

- Цените ще се вдигнат.
- Цените ще паднат.
- Цените ще останат същите.

# 729
А Вие сигурно сте я получил вече...
Отговор А или С....
Няма големи шансове за В....

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 14:15 от denissa_72

# 730
Колежката Хипопотам явно е по-млада и няма личен опит с рецесии - нормално, последната беше преди 15 и кусур години. Но ние по-старите имаме. Обикновено на всеки човек се случва по 2-3 пъти в живота.
Аз например помня 2009 шефът ни събра и каза "взехме трудното решение да ви намалим заплатите с 10% - иначе трябваше да съкратим хора, така че това е по-добре за всички". Някои се обадиха - ама как тъй, ние деца гледаме, жилища изплащаме... И шефът вика "който не е съгласен, има право да напусне и да си търси друга работа. Тъкмо ще спести разходи на фирмата, защото и без това нямаме работа за всички ви в момента".
Естествено, никой не го направи, тъй като всички други фирми тогава не само не наемаха нови хора, ами и те съкращаваха разходи. Така става когато цялата икономика се свива.
Дали тези хора ще са 2-3-5 или повече проценти не знам (2009 г. мисля безработицата беше стигнала 12%), дано не е много.
Дани може би ще каже "да ама ченгетата и другите държавни служители са защитени от съкращения и техните заплати ги вдигнаха" - тъкмо да ни удари нас, работещите, повече, защото с по-нисък доход ще трябва да плащаме техните по-високи и несъкратими заплати, осигуровки, и премии.

Колежката Хипопотам преживя няколко кризи като дете покрай родителите си и после няколко в активния си живот. Последната беше покрай Ковид, когато останахме само на една заплата и плащахме наем + кредит и нямаш си представа как в такива ситуации човек започва да мисли и използва доста повече от мозъчния си капацитет и намира решения в неща, за които никога не си е помислял. Живеем в епоха, която се променя бързо, или си гъвкав или загиваш. Хубавото е, че светът е достъпен, супер лесно е да смениш град или държава, спрямо предишни години, лесно е да се преквалифицираш. Изнасянето ми от БГ се случи много по-бързо, лесно и организирано отколкото кое да е мое местене от един квартал в София в друг. Пак бих се преместила и започнала отначало, ако се наложи.

# 731
Не само, че може, но е супер масова практика.

Купува се на зелено, сделката се изповядва преди акт14, на много ниска данъчна оценка (примерно 100 хиляди лева), на строителя се доплаща кеш, самия той плаща с кеш на майстори и подизпълнители.

След акт15, жилището се продава на реална стойност (примерно 450 хиляди лева). И ето изпрани 350 хиляди лева с 0 разход. Да ги изпереш през фирма струва поне 10-15%...
Как преди акт 14,:то не е нанесено в кадастъра, няма нотариус който да изповяда такава сделка вече.

# 732
Моя грешка в изказа, сделката не се изповядва, а се подписва договор със строителя и се плаща капаро по банков път + на ръка.

# 733
Защо жилищата трябва за излизат на пазара?
Парите са стояли под дюшеците.
Апартаментите ще стоят празни и няма да излизат на пазара.
Просто парите кеш, стават тухли. Все така застопорени и без обращение.

# 734
Защото нямат друга цел освен да изперат едни пари. Никой няма да си държи вече изпраните пари още 10 години затворени, без да получава нищо срещу тях.

Общи условия

Активация на акаунт