Отговори
# 15
Не заблуждавайте жената, че такива въпроси са незаконни, защото не е така. Неетични и непрофесионални са естествено, но тези понятия се дефинират различно в различните сектори.

# 16
Гадно е, определено. Както казва и как' Сийка, после реват, че няма работна ръка. Няма и да има, с такова гнусно отношение.. Единици са интервютата в България, на които съм била и да не са ме питали за семейно положение и планове - при все че сферата ми е специфична, високоспециализирана и хора с опит на практика няма. Навън никой не си е позволил подобен въпрос.
Наистина, късмет с намирането, и аз лично на следващото такова интервю бих влязла в настъпление. Или "да, имам дете, голямо и го гледа баба му", или "заради детето ли няма да ме наемете" (второто ако ме подразнят).

# 17
Как така те питат за дете и на колко години е?? Това е незаконно! Ще им кажеш, че нямат право да те питат такова нещо.

Незаконно и грозно.
Мен даже са ме питали първо дали имам деца и като кажа не, кога планирам.
Ама съм си устата и ги навирам там където не ги огрява. Логично не ми се обаждат.

Но има фирми не питат, интересуват се от това какво можеш.
Явно в сферата която търсите попадате на такива.
Ориентирайте се към бели фирми.

# 18
Гадно е, определено. Както казва и как' Сийка, после реват, че няма работна ръка. Няма и да има, с такова гнусно отношение.. Единици са интервютата в България, на които съм била и да не са ме питали за семейно положение и планове - при все че сферата ми е специфична, високоспециализирана и хора с опит на практика няма. Навън никой не си е позволил подобен въпрос.
Наистина, късмет с намирането, и аз лично на следващото такова интервю бих влязла в настъпление. Или "да, имам дете, голямо и го гледа баба му", или "заради детето ли няма да ме наемете" (второто ако ме подразнят).
Аз съм казвала нещо подобно защото вече не е реално това държание. На едно място ги чаках докато се разправят дали ще ме вземат  заради детето. Мъжът твърдеше ,че е вече поотраснало и няма проблем. Обаче жена му беше твърдо против. Можеше фъстъци да си отворя докато чакам да се разправят за това пред мен. Позицията беше офис служител при един адвокат.Кошмар.

# 19
Ами тогава, като Ви звъннат по телефона да Ви канят за интервю, директно ги питайте - тъй и тъй, имам дете, да си губя ли времето и нервите да се разхождам за интервю или това е проблем за вас? Изобщо не бих ги бавила, че и да ходя да им се надявам по интервютата... И се замислете за преквалификация/друга сфера. Все пак наистина е вярно, че няма работа ръка и не навсякъде са такива идиоти.

# 20
Имах такъв проблем преди време. Отидох на интервю за работа, за коята ме бяха поканили. Аз си имам основна работа, но ме помолиха да се явя, като работата е с неопределено работно време и можеше дори от вкъщи да се върши.
Явих се в уречения ден и час и моят съпруг отвън ме чакаше с детето. Всичко беше точно, докато интервюиращата ме видя кой ме чака и направи гримаса и до там.
И така ми стана ясно, колко тесногръди хора са, а аз имам помощ, който да гледа, да помага, нямаше да има никакъв проблем.
Господ ме е спасил да не си харча труда и уменията за глупави хора.
Ако на интервю те питат имаш ли дете - кажи да имам, баба му го гледа и толкова.
Но то си е така. Има си баба и дядо,които помагат.Аз от това не се притеснявам. И си го казвам . Даже съм питала какво ги притеснява от факта,че имам дете. Също така ,че това не проблем та предишната ми работа беше по 12 часа. Но....

# 21
Работа на смени, мърчандайзер и офис служител са позиции с опашка кандидати. А в Пловдив, въпреки че е голям град, нещата с работата са умрели. Не знам какво да те посъветвам, освен мантрата да се преквалифицираш. По-бързо решение е да криеш, че имаш дете, което също не знам как ще направиш 6 месеца, докато изтече изпитателният срок.

# 22
  • До хладилника, който обичам
Много е гадно, но 'тука е така'. А вариант ли е на въпроса "имате ли дете", вместо да обяснявате, само да казвате сухо, "имам, баба му го гледа през седмицата"? Нищо, че не е технически вярно.

# 23
Много е гадно, но 'тука е така'. А вариант ли е на въпроса "имате ли дете", вместо да обяснявате, само да казвате сухо, "имам, баба му го гледа през седмицата"? Нищо, че не е технически вярно.
[/quote
И това съм го минала. Аз дори не се обяснявам. Казвам да имам. И се започва със  хиляди филми.Ама на колко години е? Казвала съм нещо от рода на ,,Това какво значение има и каква връзка има.със позицията? Отговора е ,,Вие сега заяждате ми се?,,  Просто не виждам оправия. Незнам периода ли е такъв. Преди детето съм работила без проблем. Не си спомням да са ме питали по интервюта за деца даже. Незнам какво се случва ,честно.

# 24
Предполагам става въпрос за малки фирми. Там служителите са малко и честото отсъствие на дори един човек може да се окаже голям проблем. Да доведе до неизпълнение на договори в срок и до големи санкции за работодателя. В големите фирми този проблем го няма, защото имат много служители и винаги има кой да поеме работата на отсъстващия.

# 25
Предполагам става въпрос за малки фирми. Там служителите са малко и честото отсъствие на дори един човек може да се окаже голям проблем. Да доведе до неизпълнение на договори в срок и до големи санкции за работодателя. В големите фирми този проблем го няма, защото имат много служители и винаги има кой да поеме работата на отсъстващия.
В повечето случаи да. Но ми се случва и в големи фирми. Днес позицията за която кандидаствах беше в голяма фирма - принципно се стремя към такива. Като цяло в Jobs.bg се въртят едни и също фирми. Разбирам това, което казвате,но аз все пак до сега съм работила без проблем. Както писах по горе - преди не са ме питали за дете никъде. Незнам какво се случва сега. Затова исках да видя как е при други жени. Изпадали  ли да в такава ситуация и как са се справили.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 23:50 от Не се сърди, човече

# 26
  • По света и у нас
Кал да не е незаконно като е.

Знаеш ли какво ЛЪЖИ ги че нямаш.
Просто ги излъжи.

# 27
Точно. То не е незаконно да лъжеш Joy

# 28
  • По света и у нас
Ми като ще играят незаконно, и ти играй незаконно.
Изобщо не им влиза в работата дали имаш деца или не. Такаче можеш да си кажеш каквото си пожелаеш.

От къде накъде. Нека да те назначат и после да кажат - ма тя има дете искаме да се маха.
Да видим колко лесно ще е това.

# 29
От къде накъде. Нека да те назначат и после да кажат - ма тя има дете искаме да се маха.
Да видим колко лесно ще е това.

В изпитателния срок ще е съвсем лесно - могат да я освободят без да се налага да обясняват каквото и да било. Отделен въпрос е колко морално е да криеш съществуването на детето си, за да имаш съмнителното удоволствие да работиш за хора като описаните.

Общи условия

Активация на акаунт