Шумни съседски деца

• 2 423
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
Миленака, как да няма право децата да бъдат извеждани на въздух и социализирани? Че те по описанието живеят 24/7 в апартамента, което значи, че максимум излизат на въздух на балкона, ако имат открит такъв. Значи и, че не се срещат с други деца, щом не излизат навън и не посещават детско заведение. Между впрочем, посещаването на детско заведение е задължително от четиригодишна възраст и не случайно. На тези родители не им ли е цъфнала още една комисия да провери защо голямото дете не е записано в градина или предучилищна група към училище, или в някакъв лицензиран кооператив?

# 16
  • София
Миленака, как да няма право децата да бъдат извеждани на въздух и социализирани?
Скрит текст:
Че те по описанието живеят 24/7 в апартамента, което значи, че максимум излизат на въздух на балкона, ако имат открит такъв. Значи и, че не се срещат с други деца, щом не излизат навън и не посещават детско заведение. Между впрочем, посещаването на детско заведение е задължително от четиригодишна възраст и не случайно. На тези родители не им ли е цъфнала още една комисия да провери защо голямото дете не е записано в градина или предучилищна група към училище, или в някакъв лицензиран кооператив?
Къде съм писала такова нещо?
Точната възраст на децата не е написана. Може нито едното да няма навършени 4.

# 17
Виж си мнението на предната страница - #12. Пишеш, че родителите не са задължени да ги извеждат. По същество е същото, ако родителите не са длъжни да си извеждат децата навън, значи или им нарушават правата или децата нямат право и родителите не са в нарушение. Родителят не е ли длъжен да осигури спазването на правата на детето си?

# 18
  • София
Това:
Няма как да бъдат задължени да излизат.
Скрит текст:
Това им е проблемът на хоум офисите. Намират се в жилищни сгради, в които живеят и деца, и няма как да се очакват порядки като в офис сграда. И аз работя от нас, но това е положението.
Е различно от:
Миленака, как да няма право децата да бъдат извеждани на въздух и социализирани?
Скрит текст:
Че те по описанието живеят 24/7 в апартамента, което значи, че максимум излизат на въздух на балкона, ако имат открит такъв. Значи и, че не се срещат с други деца, щом не излизат навън и не посещават детско заведение. Между впрочем, посещаването на детско заведение е задължително от четиригодишна възраст и не случайно. На тези родители не им ли е цъфнала още една комисия да провери защо голямото дете не е записано в градина или предучилищна група към училище, или в някакъв лицензиран кооператив?
Не ми вкарвай думи, които не съм написала.

Не съм попадала на закон/наредба, в която конкретно извеждането на децата от родителите да е регулирано. Може ли линк?

# 19
Миленака, ако правата на децата включват социализация и извеждане извън стените на дома, то кой и как да ги осъществи тези права, когато става въпрос за 2-3-4 годишни деца? И как изобщо ги гледат тези деца, ако са оставени на самотек по цял ден между четири стени? Ако майката работи хоум офис, кога точно си гледа децата, занимава се с тях, учи ги на нещо?

# 20
  • София
Пак да помоля за линк към конкретности? Иначе може да си философстваме до утре с "ако"-та. Което нямам намерение да правя, всъщност.

# 21
  • Sofia
Ако майката работи хоум офис, кога точно си гледа децата, занимава се с тях, учи ги на нещо?
Много зависи от хоум офиса. И се грижа за малкото и съм учила/писала домашни с големите. Просто моята работа го позволява. Да, лудвам и съм изцедена в края на деня, но аз съм си го избрала.

И milenaka е много права - който работи хоум офис, си преценява дали може да работи на шум. Има всякакви дразнители в жилищен блок, това не е офис сграда. Не случайно, преди да те пуснат хоум офис, питат дали имаш условия за такъв. На нас ни казват, ако условията се променят/влошат и не ни позволяват да работим пълноценно, да се връщаме в офиса. А и аз доколкото разбирам часовете за почивка се спазват. През останалото време - ами да, деца са. Други пък са маниаци на ремонтите и нищо не им забранява да бръмчат по цял ден. На мен ми е чудно колко пък да са шумни тез' деца, че чак две приказки да не могат да си кажат съседите и дори да не могат да слушат телевизия?
Ние бяхме в къща близнак. Съседите имаха 4 деца с неголяма разлика. Къщата има двор, семейство е с добро финансово положение. Майката не спираше да крещи по цял ден по децата, те викат, търчат, тропат. Всеки път когато слизаха и се качваха по стълбите ги чувахме, защото техните стълби бяха до стената на хола ни. Станаха тийнове - направиха си рок група и започнаха да "свирят" кой на каквото намери. Брат ми беше барабанистът и репетираха в мазетата на двете къщи. Лудница! А не е да не са извеждани деца, да са неглижирани и несоциализирани, имат си и двор и пак шум до небето. Е ми, това е положението. Период, израства се.

А колкото до извеждането навън - както писах, в лошо време не е за всеки. Не е и задължително по закон. Аз например до магазина не ходя, че да ги взема с мен - когато нещо ми трябва, поръчвам онлайн. До час и половина поръчката е вкъщи. Детската кухня също - доставят ми я до вратата на апартамента. Само мъжа ми пазарува във физическия магазин вечер като се прибира от работа. Но естествено няма смисъл да се прибира и да взима децата, защото тогава ще стане много късно. Пък и колко енергия ще изразходят децата до магазина и обратно, а социализацията с касиерките дори не я споменавам.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 00:01 от Brin de muguet

# 22
Така като чета,общо взето спазват часовите ограничения за шум и нямаш много полезни ходове, освен да разчиташ че ще се разбереш с родителите поне малко да ги контролират. Полиция няма да ти обърне внимание защото те вече не искат да се занимават дори и с пиянски гуляи и не случайно в страната вече имаше случаи на хора, които се стреляха заради шум, даже наскоро някаква жена беше наръгала с нож младежи, които гуляли, мъжът и отишъл да им се кара и те го набили. Навремето полиция се отзоваваше при шумни съседи, но сега държавата е абдикирала отвсякъде. Знам как се чувстваш защото съм минал през същото. Над нас има едни серсеми, чиито дъщери и двете се разведоха и бяха оставили на родителите си да им гледат децата, по две деца от всяка дъщеря с разлика от по 2-3 години между всяко и едно десетина години постоянно се търчеше и тропаше докато пораснат. Отделно е постоянния шум от ремонтна дейност, защото в един блок винаги ще се намери някой да прави ремонт, отделно и силна музика или силен звук на телевизор около и след полунощ.

# 23
Как се контролира едно пълно с енергия дете на около 3 години? Моя така и не успях. Тичаше, скачаше, пищеше, хвърля се по легла и дивани - пълна програма. Добре, че сме на първия етаж. Иначе навън излизаме колкото може повече и за мен е по лесно и приятно, но аз така или иначе го следя какви ги върши и дали ще е в къщи или навън все тая. Явно в случая са оставени да дивеят докато майката върши друго. Ако пък трябва да го водя до магазина, трябва да си отделя 1 час отгоре и 2-3 лв за снакс или сладко + 1000 уговорки, подканвания, увещания, заплахи, сделки и т.н. за да отидем и да се върнем успешно.

# 24
  • Sofia
miss_chichi, и това умножено по 2!
Ми те спрямо майката стават мнозинство.

Аз моите двамата на тази възраст не ги извеждах сама. Нямах смелост. Винаги бяхме двама - или с мъжа ми или с майка ми.
Откакто се роди малката ги извеждам и тримата сама, но двамата вече са големи и се водят.

Но пак - извеждането няма да промени шума вкъщи. Просто за час-два ще са шумни навън и като се приберат, пак ще са си шумни вкъщи.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 15:56 от Brin de muguet

# 25
Брин, права си. Ако трябва да съм с 2 деца като моя син, сигурно ще получа инфаркт на първата разходка. Но пък има и места, където е оградено и безопасно да се заведат.  Не знам, за мен е по трудно да сме в къщи, до е отегчен и да ми вряка на главата.

# 26
Нищо не можете да направите!

Само пъклени планове ...
- Купувайте им сладки - дебелите деца не бягат много.
- Подарете им таблети - децата с таблети са мнооого тихи.
Wink

П.П. Помислете и направете консултация за вашата шумоизолация. Тях не можете да им казвате какво да правят. Особено с деца.

# 27
  • София

Само пъклени планове ...
Wink

😁😁😁😁😁😁😁🤣🤣🤣🤣🤣😁
Добро, много добро 😁

# 28

Само пъклени планове ...
Wink

П.П. Помислете и направете консултация за вашата шумоизолация. Тях не можете да им казвате какво да правят. Особено с деца.

1. Децата, подхранени с шоколад, са като спортисти с допинг - нямат спиране.
2. Ако гледат 2 различни неща - започва увеличение на звука на макс - надцаквяне кой да си чува неговото си детско.

Демек, полезен ход няма.

И над нас има шумно дете. Дразнещо е понякога, но е дете. Няма как да е с навиците на възрастен.

Моите и те са шумни. Доколкото мога - успокоявам, укротявам, но не се получава винаги. Едното или не мърда, или тича, или подскача. Друг начин на съществуване - няма. Вървенето е непознат начин за придвижване.

А за неизвеждането - няма как да да знаете дали биват извеждани или не. Когато даден звук е дразнещ, на човек му се струва, че го чува постоянно.

Има и нещо друго - децата са различни, не всички обичат да са навън. Едното ми дете, например, предпочита да си е вкъщи и да си рисува, да твори... (това - когато не скача).

# 29
Някой ако може да ми обясни как можеш да накраш живо, енергично дете да стои мирно вкъщи, като в същото време не се облъчва с телевизия и интернет, ще му бъда искрено благодарна. Ние, за щастие, нямаме съседи под нас, но детето ни, дори и извеждано, дори и ходейки на ДГ, вечерно време тича из нас и вдига шум ( е, поне докъм 22 ч е в легнал да спи). Забележки правим, понякога чува, понякога -не, но няма да тръгна да си наказвам детето заради съседите.
Това с обобщението за всички хиперактивни деца, които не стоят като кукли, където ги сложиш, ще го подмина с ирония.

Общи условия

Активация на акаунт