Шумни съседски деца

• 2 415
  • 32
  •   1
Отговори
Здравейте. Включвам се със следния казус. С  мм винаги сме обичали децата. Наскоро преди месец два се нанесоха нови съседи в блока, в който живеем, над нас. И оттогава започнаха проблемите. Имат две деца, които не се извеждат навън по цял ден. Аз работя хоум офис, мъжът ми и той понякога. Целодневно се търчи, крещи, вика, тропа. Единствено спят от 2-4. Когато стане вечерно време тези деца полудяват и тичат с часове и вкъщи не можем да си кажем две приказки, камо ли да гледаме нещо по телевизията. Дори и най-спокойният човек би полудял в тази обстановка. Тичането продължава до 23:00-23:30.
Опитахме да говорим с тях, но промяна няма. Вината не е в децата, а в родителите, които дори не ги извеждат. Наясно сме, че тези деца не могат да бъдат вързани, нека играят, но за мен всичко си има граници и все пак трябва да се съобразяваме с живущите в блока. Това тичане може да бъде на детската площадка.
Моля ви дайте съвети как можем да постъпим? Някакви жалби?

# 1
  • София
Неприятно е, но щом спазват часовете за тишина, нищо не може да направите. Колко са големи децата?

# 2
На 3-4. Спазват само от 2-4. След 22:00 продължават с тичането

# 3
  • София
За шума вечер се обърнете към домоуправителя.
Вероятно по-голямото дете скоро ще тръгне на дг. А може и двете, всъщност.

# 4
  • Sofia
Може и майка им да работи хоум офис. Майчинството е до 2г., а децата явно са по-големи.
И моята щерка търчи по цял ден вкъщи. На 3г е, а аз съм хоум офис. Не мога да я извеждам, защото съм на работа по цял ден.

Да не говорим, че и времето до сега не беше много подходящо за площадки. Като се запролети, времето ще стане по-топло, дните по-дълги и най-вероятно ще ги извеждат.

# 5
  • Банско
Така е с децата и със съседи, които си мислят че са сами в блока. Аз въпреки че извеждам детето си, то всеки ден има поне 3,4 часа да прекара вкъщи. Моето не тича из апартамента, но просто е спокойно дете.
Повечето деца са хиперактивни и не получават допълнително възпитание и граници от родителите си. Няма оправия нито с такива деца, нито с родителите.
Уведомете домоуправителя, както са ви посъветвали, може пък нещо да направи.

# 6
И над нас някога имаше едни "кончета" но не сме се сърдили. А и пораснаха и спряха да тичат. Деца са все пак. Утре и вашите може да се случат такива.

# 7
Ако майката работи хоум офис с фиксирано работно време и не може да извежда децата, означава и, че не може да се занимава с тях през това време и те на практика се отглеждат сами. Дори и с по-големи деца понякога е доста трудно, играх този филм с дете трета-четвърта група и още едно онлайн, плюс и аз онлайн, но все в различни графици. Дори ядяха когато аз съм свободна, голямото пред екрана се е случвало да обядва. За малкото изобщо не оставаше време, да не говорим как го пращахме от едната стая в другата, защото пречеше те на единия, ту на другия. Вярно, моите са свикнали да не си нося работа у дома.
 Ако авторката е в София, то е възможно децата да не са приети на градина, а две деца и частни градини не знам колко семейства могат да си позволят.
Колкото до времето - малко са дните, в които едно дете не може да бъде изведено навън с подходящо облекло и обувки - буря, силен вятър, силен дъжд, много ниски температури. За търчането и дивеенето до 23 часа вариантите са два - не изразходват енергия или часът им за лягане минава и те се превъзбуждат, за да останат будни по-дълго. Относно часовете за тишина, по лятото време е от 23:00 до 7:00, по зимното от 22:00 до 6:00.

# 8
  • Sofia
Разбира се, не е невъзможно да изведеш дете в дъжд. Втората жена на баща ми извеждаше брат ми и сестра ми и в дъжд и вятър, тя просто не можеше да стои дълго време затворена вкъщи (а живееха в къща). Има такива хора, аз обаче не бих - изобщо не ми е приятно. В лошо време рязко ни се ограничават възможностите. Тези дни например тук не спря да вали, съответно и площадките около нас са пусти. Разходка в парка в дъжд и вятър също не е за всеки.
Виж обаче, когато е топло и сухо - площадките и паркът се превръщат в кошери. Така че явно не съм единствената, която не обича да си извежда децата в лошо време.

И да, в София всяка година хиляди деца не могат да се класират за детска градина, бабите и дядовците още работят или живеят в друг град... и става много сложно с гледането на децата. Този проблем не се е решил от 20г, и не виждам изгледи да се реши скоро.
Но дори и детето да се класира за детска градина, започват безкрайните болести. Една седмица на градина - две/три вкъщи болно. Ама като са болни, това не означава, че са на легло и тихи. Кашлят, кихат, вдигат температура и пак беснеят, особено ако са две на сходна възраст.

# 9
Ако не е много силен дъжд съм слагала дъждобран и гумени ботуши на детето/ децата и съм ги водила с мен до магазина, например. Естествено, с джапане в локвите - голям кеф. В почивен ден - на куклен театър. Извеждала съм едното дете и на сняг, вечер да изразходи енергия навън, когато е превъзбудено. Съвсем сами сме били вечер в 20:00 на площадката зад блока, но търчи, крещи, люлее се и се успокоява.

# 10
Ако ви кажа, че те не излизат дори и на хубаво време, няма да повярвате. Нито събота и неделя, когато се предполага, че родителите почиват.
Страшно неприятно е да се прибереш от работа след 20:00 и да ти тропат на главата, а пък за мен дето съм хоум офис това е целодневно. Тук според мен опира до възпитание на родителите

# 11
По-скоро прилича на неглижиране така описано.

# 12
  • София
Няма как да бъдат задължени да излизат.
Това им е проблемът на хоум офисите. Намират се в жилищни сгради, в които живеят и деца, и няма как да се очакват порядки като в офис сграда. И аз работя от нас, но това е положението.

# 13
За съжаление, според мен, нямате полезен ход. Явно това е модела на отглеждане, който следват родителите и вероятно намират за правилен. Каквото и да говорите с тях, ефектът ще е краткотраен към нулев - за много хора изречението "Деца са" оправдава и извинява всичко.

Живяла съм под подобно семейство, беше ми писнало - хем не съм работила хоум, но като се прибере човек иска да си почине. И проявата на разбиране и емпатия е до време и е редно да е двупосочна.

Детето ми също има много енергия, ами и на мен не ми се излиза поне два пъти дневно всеки ден, но го правя независимо от времето - само при буря пропускаме. Не ми е приятна цялата лудница по обличане, събличане, колички и т.н, обаче това е положението.

# 14
Вината не е в децата, а в родителите, които дори не ги извеждат. Наясно сме, че тези деца не могат да бъдат вързани, нека играят, но за мен всичко си има граници и все пак трябва да се съобразяваме с живущите в блока. Това тичане може да бъде на детската площадка.

Много наивно мислиш, че ако децата търчат през деня достатъчно навън, няма да тичат и вечер вкъщи. Simple Smile За съжаление малките деца са с неизтощаеми батерии и нямат умора. А и да се изморят, след 10 минути са пак в пълна готовност, за разлика от възрастните.
Хубавата новина е, че ще търчат още няколко години, после ще се кротнат.
Лошата новина е, че след като спрат да тичат, ще започнат да пускат силно музика, да тряскат врати, да правят купони до зори... С две думи, един вид шум ще се смени с друг вид шум.
А ако не са децата, ще е някоя глуха бабичка с надут телевизор или майстор на вечните ремонти, или друг генератор на дразнещ шум. За съжаление, това е цената, която плащаме, за да живеем сред други хора.

Общи условия

Активация на акаунт