Лишаване от наследство

• 3 527
  • 87
  •   1
Отговори
# 60
  • Melmak
Авторе, адвокат имаш ли?
Тук Магдена, Аида и Фивър ти писаха, те са юристи.

Била съм в подобна ситуация, на първо време трябва да приемеш случилото се. Намери си личен адвокат и обсъди точната ситуация с документи и факти.

# 61
Какви наследници да гледа по документи, нали е още жив човекът, а авторът, ако е около 40-те, той може да е на 60 и за човек с финансови възможности това обикновено значи още    двайсетина години живот чисто статистически?

Според мен, ако искаш да подобриш вероятността да получиш някакво наследство, най-добре да се опиташ да си подобриш отношенията с баща си. Методът "няма да те погледна, но те чакам да умреш, за да наследя нещо", обикновено не работи, ако наистина има нещо полезно за наследяване.

# 62
  • София
Те цял живот не са се погледнали не виждам как сега ще се помирят, освен ако авторът не отиде да му се извини за това, че онзи не го е гледал.

# 63
Казусът е малко каруцата пред коня.
При жив родител собственик, който дори не е на смъртен одър, не бих се занимавала с глупости.
Че той утре може да се зажени. Да умре и жена му да наследи или продаде имотите даже преди смъртта му.
Май имаме повече време за губене в хипотези и фантазми.

# 64
Как ще минават парите по банков път? По банков път минава само част от парите. Искат си хората на ръка и това си е практика, която не е изчезнала. За нов апартамент искат 50% на ръка.
Къде да  беше всичко легално по банков път, нещата с пазара на имоти ще се успокои.
Та за някакви си покупко-продажби от баща на син, някой ще тръгне да иска по банков път.
През 2017 купувах и подавах едновременно. С парите от продажбата + ипотечен кредит купих. Всичко мина през банка, но да, продадох на занижена цена официално, над данъчната оценка, но под пазарната цена по искане на купувача. Но си спомням, че в банката попълвах и за произход на парите (от продажба на жилище), а при нотариуса при продажбата декларирах, че съм получила цялата сума. Купувачът го познавах, доверих му се. Имаше нещо над определена сума искаха да се декларира. При това аз купувах за 41-42 000 €, не на сегашните цени.

# 65
  • София
Всеки може да иска на ръка, но по закон минава през банка. Има фиксирана сума, над която е незаконно и никой нотариус не би следвало да изповяда подобна сделка.
Друг е въпросът,че много хора плащат част от сумата по банков път и нотариусът изповядва сделката за тази сума,а после дават кеш. Това няма общо с конкретния случай. В случая бащата вероятно ще иска реална сделка и ще прекарат сумата през банка точно с цел доказване на сделката.

Чл.124, ал.5 от СК и пл. 139 се отнасят за издръжката на родител от дете.

На автора нито адвокат ще му свърши работа в момента, нито дебнене на бащата. Човекът е жив, здрав и дееспособен, затова може да се разпорежда със собствеността си всякак, включително да я продаде и да изяде и изпие парите.

# 66
  • София
Скрит текст:
Всеки може да иска на ръка, но по закон минава през банка. Има фиксирана сума, над която е незаконно и никой нотариус не би следвало да изповяда подобна сделка.
Друг е въпросът,че много хора плащат част от сумата по банков път и нотариусът изповядва сделката за тази сума,а после дават кеш. Това няма общо с конкретния случай. В случая бащата вероятно ще иска реална сделка и ще прекарат сумата през банка точно с цел доказване на сделката.

Чл.124, ал.5 от СК и пл. 139 се отнасят за издръжката на родител от дете.
Благодаря, погледнах ги Simple Smile
Общи приказки са. Реално едно голямо нищо.

# 67
  • София
Няма как законът да определи какво и колко. Следва да се докаже.

# 68
Обаче за реална сделка братът трябва да се сдобие с пари за 5 имота. Ако бащата му даде тези пари, как ще ги вкарат в банката, та говорим за суми от порядъка на половин-един милион лева, не за 10 000? Възможно ли е да е схема за пране на пари? Иначе ще има следи - бащата ще трябва да тегли и да внесе и да пише основание защо внася такава сума на сина си. А пък после синът ще трябва да му ги върне обратно парите и всичко ще лъсне. Дори и да има скрити пари бащата, например от незаконна дейност, то как синът ще ги обяви по сметките си? Тук кредит за такива суми никой няма да даде.

# 69
  • Пловдив
Не са по-общи, отколкото за всяка издръжка.

Имотите може срещу издръжка и гледане. А намират начини хората и за симулативни продажби.

# 70
  • София
Нищо няма да лъсне.
Бащата може да даде парите на сина си като подарък.
Може и да ги изтегли и да ги внася на малки суми.
До 4000 лв на ден (24 до 48 часа, според банката) може да внасяш безкасово кеш в банковата си сметка. И винаги можеш да кажеш, че са от дългосрочни спестявания.
Пък и по банков път да мине. Парите може да са подарък, с който синът да откупи имотите на баща си. Нищо незаконно няма в това родител, който не е под запрещение, да подари голяма сума на детето си.
Може и като потребителски кредит да ги вземе.
И защо да не ги продаде за 10 или 15 000 лв.? Не е забранено.

# 71
Нямаше ли изискване сделки под данъчна оценка да не се правят или при свързани лица да бъдат с независим оценител по пазарна оценка?
За такива имотни врътки не съм много в час но при сделки между свързани фирми и фирми с физически лица има доста строги изисквания понеже така се крият данъци и перат пари

# 72
И аз имам спомен, че не може да е под данъчна оценка. Те и данъчните са супер занижени. По времето, по което продават, данъчната оценка на имота беше 14 000 лева, а пазарната цена - 26-28 000 €, т.е около четири пъти по-висока. Не сме правили пазарна оценка, защото те имаха налични парите и го купиха без заем. На жилището, което купих данъчната беше около 30 000 лева, а го купих за 42 000 € пазарна цена. Банката го беше оценила на 65 000 лева, ако не греша.

# 73
  • София
Данъчните оценки често са буквално смешни.
Реален пример с апартамент за 78 000 евро с данъчна оценка 22 000 лв. Отпреди 2 месеца.

# 74
  • София
Ами нормално е да не искам да видя на снимка човек ,който не се е държал ,като баща никога ,а искам разбира се наследство (ако не ме надживее),защото смятам ,че първо така е редно и справедливо ,когато създаваш дете,второ защото в миналото е създавал грижи и тормоз на майка ми
Ами, не не е нормално. Хората, които са в отвратителни отношения с родителите си, не бива да очакват наследство.

Или друго често срещано - едното дете гледа родителите, другото си живее живота и после като умре родителят, веднага цъфва да търси наследство.

Доста нахалничко и аз съм с резерви към такива "ощетени деца".

Fever, какво дължат децата на родителите си по закон? Погребението ли визираш, когато търсят наследниците, или нещо друго?
П.П.
Видях, че си отговорила.

Общи условия

Активация на акаунт