За или против религията в училище

• 37 674
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 1 140
  • Пловдив
Мисля, че "битовата" вяра не е характерна специално за нашата страна. Някак с известно пренебрежение се казва винаги. Всички хора и народи примесват и приспособяват суеверия и стари традиции, освен най-старателно практикуващите вярата си индивиди. Както и обратно - религията се отразява на светските традиции.

# 1 141
Аз съм кръстена, влизам от време на време в църква(обикновено по празници), децата ми не са кръстени и са резултат от смесено съжителство. Разрешено ли ми е на мен да не желая обучението на моите деца в религия. В къщи се определяме като агностици.
В коя категория са моите деца?

# 1 142
  • София
Много пъти писах/ме какъв е проблемът с нашите православни и с религията/вярата като цяло, вкл. и линка точно над поста ти.
Благодаря, че ми заостри вниманието на линка, там са си го казали ачик: "Разгледахме и въпроса за влиянието на руската пропаганда и идеология, която използва православието като знаме за агресивната война на Русия срещу Украйна." Знаех си, че там е заровено кучето.
Значи заради Русия и техния патриарх отричаме православието? Гърция така ли прави? А Румъния, нали постоянно се сравняваме с тях?

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 12:56 от Cuckoo

# 1 143
Никой нищо не отрича. Не искаме задължително обучение по религия. Има такъв свободноизбираем час и всички деца, които имат желание могат да го посещават. Това е.
В другите държави има избор между Религия и Етика, в България не се предлага такова нещо, а избор межу религия и религия. За това хората недоволстват.

# 1 144
  • София
Това си е моето мнение от 30 години насам, просто размишлявам за подбудите и изброяваните доводи.
Като този:
Все пак го има и факторът, че хората, които са "против", са свободни хора, водени от своята съвест и гражданско чувство. Докато тези от шествията "за", са дълго и надлежно подковавани, обработвани и организирани - освен през социалните мрежи, и чрез емисари на живо. Много по-лесно е да се работи с емоциите и страховете на хората, отколкото с аргументи и факти.
Ние ПРОТИВ сме интелигенти и сме само по убеждение, пък ония ЗА са простаци и ги подковават...
А последното изречение веднага бих го отнесла към развихрилата се истерия за инфлуенсърката, проповядвала така модерната "мизогиния". Чак се учудвам, че тук няма тема с призиви за отнемане на достъпа й до интернет и въдворяване в психиатрия.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 13:17 от Cuckoo

# 1 145
  • София
Cuckoo, наистина прочети темата, защото задаваш въпроси, на които е отговаряно.

# 1 146
А защо всъщност сте за, то не става ясно - освен за да е на контра на тези, които смятат, че така се прокарват руската пропаганда.

Примерно, сега обучавате ли децата си в една от достъпните в момента форми за религиозно обучение, които не са малко.

# 1 147
Темата и мнението против са основно от хора, които не сме вярващи и искаме да се запази нашето конституционно право сами да решаваме каква да е религията ни.
В училище има свободно-избираем предмет религия както има и неделни училища - тоест всеки, който иска може да запише детето си.
В новата програма изчакахме да видим за предмета Етика, който ще е уж без религия, но прочетохме в излязлата на 8-ми май програма, че пак се говори за религия и за добродетели в християнството, без да се споменават други религии - тоест предметът пак е православно християнство и се налага като единствената добродетелна религия.

# 1 148
Изясни ли се как практически ще протичат тези часове, ако в класа има само едно или две "различни" деца, а останалите искат  да изучават исляма или православието?

# 1 149
  • София
В руските училища няма предмет религия.
Логично - под носа на Путин са. Там диктатурата му е достатъчна.

# 1 150
Това е риска в райони, където е концентрирано приоритетно население само от единия “вид”,  независимо кой точно.. че за 1-2 деца няма да има опция.

# 1 151
  • София
Още по-инетресно ще е ако има повече деца от различни религии.

# 1 152
Изясни ли се как практически ще протичат тези часове, ако в класа има само едно или две "различни" деца, а останалите искат  да изучават исляма или православието?
Практическо решение засега няма, т.е. мнозинството ще определя какво ще се учи от всички, ако случайно не се намерят двама или трима преподаватели (за всяка отделна група).

# 1 153
  • София /Абсурдистан
И аз съм кръстена когато съм била само на 45 дни. Детето ми също е кръстено. Църковен брак нямам. Вярваща съм, но не съм религиозна. Има разлика. Възпитанието в религиозен аспект зависи от семейството, а не от училището.
Вчера дали са се разбрали нещо?

# 1 154
Целта е да не се разберат. Стачката много помага, кеф да се придвижваш, по-добре да пропуснеш.

Общи условия

Активация на акаунт