За или против религията в училище

• 37 853
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 915
"Ония" 45 години са нанесли невероятни вреди...!

От самото раждане на човека,държавата и религията са били в един кюп,въпреки природно необходимият антагонизъм между тях. И в най-дивите племена освен вожд има и шаман. Те двамата са равнопоставени. Във Византийската империя понякога патриархът е имал по-голямо влияние и власт от императора. Но вие продължавате да натискате религията до стената,въпреки че дори най-властния тиранин в историята Сталин не успя да унищожи Църквата и религията...
От какво ви е страх? Че Църквата ще учи децата,че абортът е убийство,за разлика от светската държава,за която той е "избор"?

# 916
Че то си е за страх, ако църквата се намеси в медицината и семейното планиране.
Не, мерси.

# 917
Да, не искам някой да промива мозъците на децата ми, като им говори небивалици и ги кара да вярват в това. Защото се появява разнобой с това, на което ги учим у дома и се объркват. Религията е избор на семейството, не на държавата. Вкарването й в училище е груба външна намеса в семействата. Не искам някой да ги учи, че трябва да обръщат и другата си буза, когато им посягат = да търпят насилие и обиди, вместо да се защитят. Не искам момичето ми да го учат на покорство, а момчето - че е повече от жената.Не искам да ги учат да прощават на враговете си. Не искам да вярват, че ако сега търпят и живеят скромно, ще отидат в рая и да гледат в същото време как други изобщо не се страхуват и си правят каквото си искат сега, тук.
Казвате, че църквата ни е съхранила като народ през петвековното турско робство. Аз пък твърдя, че заради нея сме били пет века под робство - твърде дълго сме се свивали, търпяла, мълчали, прощавали.

# 918
  • София
Номенклатурата на "ония" 45 години натиска за вероучение и станаха най-религиозните (по телевизора и социалните мрежи) фанатици, защото това им е новата пропаганда - подчинение чрез православие с отново главен архитект някъде на изток.
https://www.youtube.com/watch?v=bPD4HOR-ig4
Препоръчвам тази лекция на проф. Янакиев за т.нар. "православна цивилизация" и как тя нашумя през последните години или чуйте цитата от руския депутат Сергей Гаврилов от 1:00 до 1:30.

Другото, което е, ще може ли най-сетне да четем доводи ЗА обучението по религия без те да са свързани със средновековния свят? И то поне цитирайте някакви източници, защото във Византия патриархът никога не е имал власт като на императора. Всъщност има, но в самия край на византийската империя, препоръчвам книгата на Георгий Острогорски - "История на Византия", където ще прочетете, че патриархът напада византийския император, който търси сближение с католиците. За патриарха му е по-добре да приемат исляма и да предадат града на турците. Simple Smile Разбира се за него е по-добре така, защото ще стане патриарх на православните в обширната османска държава без да се интересува от съдбата на собствената си държава.

Една честитка от министъра:

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 20:04 от Lunna Sonata

# 919
Ето едно от стихотворенията на Ботев, което някога учехме, дано още е в програмата. Ботев е ходил на училище във времената когато вероучението е била част от програмата.
https://www.litclub.com/library/bg/botev/poezia/molitva.htm
Родителите ми са от поколение, което преди 1945 година не само е било кръщавано, но и е имало вероучение. Не са станали религиозни, защото и семействата им не са били такива, освен на някой по-голям празник да ги заведат на църква. Баща ми разказваше как на две-тригодишна възраст, за някакъв празник го изтупали в моряшко костюмче и го завели на църква. Раздавали им по няколко зърна грозде. Той поискал още "Тука толкоз много, мене толкоз малко", естествено нямало кой да му даде и легнал в праха пред църквата в истерия. Баба ми го вдигнала и отупала праха от него за възстановяване на авторите си. Май повече не го завела на църква, нямаше други спомени.

# 920
  • София
Назад към Средновековието. С помощта на религията. И с министъра на образованието.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 21:50 от milenaka

# 921
Всъщност никой досега не е обяснил защо аджеба Църквата да няма право да има свой час (вероучение) в училищата? Църквата и държавата били разделени. Да ама не. Светската държава задължава всички български деца да учат нейният вариант на образование,като великодушно разрешава на Църквата да учи децата,но само доброволно.
Църквата да започне са си плаща данъците, пък тогава да реве какво е длъжна държавата.

# 922
  • Пловдив
На мен пък Янакиев барабар с г-жа Янакиева, особено тя, са ми същите фрийкове като Даниил, извинявам се. Flushed Не същите по убеждения, а по степен на фрийкщина. Заяждам се, разбира се, ама да кажа, че няма да прочета писаното от него, а ако го прочета, има опасност мнението ми да се измести към обратното. Така или иначе не се интересувам твърде от философия на православието, така че няма да чета. (Обаждам се да ви кажа, че няма да купя мотоциклета, дето го продавате.)

# 923
То  и  друго има - идвам да ти кажа ,че няма да се оженя за теб, по една обява ,че търси мъж.
 Разсмя ме.
 Не  е читаво нещо ,дето се налага със сила.

# 924
"Ония" 45 години са нанесли невероятни вреди...!

От самото раждане на човека,държавата и религията са били в един кюп,въпреки природно необходимият антагонизъм между тях. И в най-дивите племена освен вожд има и шаман. Те двамата са равнопоставени. Във Византийската империя понякога патриархът е имал по-голямо влияние и власт от императора. Но вие продължавате да натискате религията до стената,въпреки че дори най-властния тиранин в историята Сталин не успя да унищожи Църквата и религията...
От какво ви е страх? Че Църквата ще учи децата,че абортът е убийство,за разлика от светската държава,за която той е "избор"?

Може ли да посочите къде по-точно Библията адресира абортите? Joy

Много обичам, когато християни си подбират избираемо кои заповеди да следват и кои да игнорират. 99,9% не живеят според правилата отпреди 2 хиляди години.

# 925
Шкварек излезе с този бисер:

Цитат
Ще ограмоти хората за може би най-важното нещо, което е във фундамента на цялата цивилизация, в която живеем, а именно християнската метафизична рамка", посочи председателят на фондация "Консервативно общество

# 926
  • Пловдив
Шкварек мен ме кефи в някои отношения, не с религиозщината си, разбира се, а с възгледите си за националното достойнство и в същото време - проевропейски все пак, а не проруски и про-източни. Също ми изглежда достатъчно интелигентен и начетен. С религиозщината като да предобря, не напразно му подмятаха, че живее в грях, преди да се ожени. Не знам защо изказва такива леко крайни възгледи за религията, с тях няма да спечели повече електорат в Бг в бъдеще, когато реши да стане активен политик (сега явно само подгрява, не знам дали се координира с някого, не дай боже, с ГЕРБ), а едва ли е и съвсем искрен или поне не е последователен - иначе нямаше да живее в грях доскоро, едва ли е бил девец до сватбата и не вярвам да е гей. Wink

Та нека си стои тука, ама надали има много кой да го слуша за религията. Най-върлите дебели православни глави се дразнят, че е католик, на по-умерените им идва в повече консервативна религиозщина, и така.

П.П. Това го знам от коментарите под публичния му ФБ-профил, а той(!) самият беше поканил мъжа ми за фейсбук-френд покрай някакъв общ познат, мисля. ММ вика, че един ден тоя като стане важен и известен политик (по памет преразказвам), ще може да се фука, че той го е поканил пръв.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 09:37 от Магдена

# 927
Шкварек ми е персона нон-грата с глупостите около Походите за семейство и други, които аз лично смятам баш за проруски, тъй като човека е първо политик, а оттам цялата му религиозност е спорна.
Мои гей познати са доста огорчени от него, тъй като за тях е неоспорим гей ("сутрин по телевизиите, вечер с нас" - казват) и съм склонна да им вярвам.

# 928
  • Пловдив
Може, не знам. Хората на всякакви театри са способни и политиката е едно от полетата за изява на артисти, обаче ако наистина е гей, много рискува да му спретнат компромат. Достоверен при това, не скалъпен.

# 929
Да не излизам много от темата, но за мен Шкварек е типичен американски образ. Нямам съмнение, че оттам му идва парата. На пръв поглед наистина дава усещане за интелигентен мъж, но колкото повече го слушаш, толкова повече осъзнаваш, че е едно кречетало, което много говори, но не излиза от оформената рамка, която явно му е зададена от тоя, който се погрижи той да се превърне в центъра на вселената в българското медийно пространство.

И да, не го казвам като провокация, за мен е хомосексуален. Никой нормален човек не е обсебен до такава степен от тая тема, освен ако не е лична. Той дори не е топ политик, че да кажеш да го говори, заради популизъм и привличане на гласоподаватели.

Явно е, че религията му е помогнала по някакъв начин да репресира и овладее хомосексуалните си желания. Няма лошо, ако се чувства по-добре по този начин, но това не е универсален лек за всички. Не е нужно всеки да вее флага на дъгата в подкрепа на гейовете, но и неговите опити да "лекува" всеки гей по начина по който той се е справил с желанията си към мъже не е универсалната истина. Днес лекува гейовете с религия и си затваряме очите за това, защото не сме гейове, но другата година ще лекува някакъв друг по-общ "грях" и ние ще паднем под ножа. Аз така виждам нещата. Мълчиш ли за едно нещо, после не очаквай подкрепа, когато ти попаднеш под обстрел.

Общи условия

Активация на акаунт