За или против религията в училище

• 37 898
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 900
Доколкото видях учебниците,  ще наизустяват направо постулати без никаква условност и  в императивно няклонение

Значи, сяда родителят с детето и както учи с него по други предмети, предполагам, повечето учат,  и  започва да наизустява текстове като:  Бог е създател на всичко видимо и невидимо,  Светците са наши покровители и застъпници пред бога,  Ангелите са невидими сили, които служат на бога и пазят хората от лоши неща... Съвсем напосоки взех от учебника за първи клас.

Няма академична стойност, да е ясно, че това е така само според някои вярвания , не почива на нещо реално, а е човешки конструкт, при това съвсем не общоприет.  

После като стане на възраст за критично мислене и се усети, че съвсем не е ясно дали наоколо пърхат невидими пазители, и ето ти криза на вярата, която юношите често изживяват в силно религиозните общества и хич не е приятна.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 16:27 от Iris04

# 901
Единственото хубаво нещо е, че се сменят властите ,министрите, влиянието. И учебните програми. Но щетите ще са нанесени.

Скрит текст:
gdbuditel.bg
Скъпи приятели на ГД “Будител”, започваме една значима и вдъхновяваща кампания – за набиране на средства, необходими за завършването на Духовен център "Света Троица" към храм "Свети Архангел Михаил" в Асеновград. 🙏

Центърът ще се превърне в духовен и социален дом – с Неделно училище за децата, което ще ги запознае с християнските добродетели, история и традиции, както и с социална кухня, където всеки ден ще се приготвя храна за нуждаещи се и бедни хора.

Грубият строеж на центъра вече е завършен, но за да бъде продължено строителството, са необходими още 250 000 лева.
Как можете да помогнете?

🔹 С дарение:
IBAN: BG48FINV91501217667034
Получател: Гражданско Движение "Будител"
Основание: Духовен център "Св. Троица"

🔹 Като споделите тази публикация и разкажете за инициативата на свои познати, които биха се включили!

Нека заедно изградим бъдеще, изпълнено с любов и грижа! Благодарим ви от сърце!
Активност до дупка във всички посоки.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 15:51 от Бор_яна

# 902
Просто се чудех какво ще преподават по ПРАВОСЛАВИЕ.
Не, мерси, не искам детето ми да остане с впечатление, че ние тук сме непременно и обречени да сме "православни"
Искам, ако ще е християнче, да знае че е част от целия християнски свят.

Абсолютно против съм нахалството да се натрапва една гледна точка и то най-схоластичната

# 903
  • София
Мисля по-рано някъде в темата бях споменала, че в дг на сина ми имаха вероучение. Не го записах, но знам от други родители какво са учили. Голяма част от темите по вероучение тогава, сега ги виждам заложени в уж нерелигиозния "избор" за началните класове.

Аз също съм много против натрапването на една гл. т. Щом и третият вариант е за религиите, нека да учат И за вредата от религиите.

# 904
Доколкото видях учебниците,  ще наизустяват направо постулати без никаква условност и  в императивно няклонение

Значи, сяда родителят с детето и както учи с него по други предмети, предполагам, повечето учат,  и  започва да наизустява текстове като:  Бог е създател на всичко видимо и невидимо,  Светците са наши покровители и застъпници пред бога,  Ангелите са невидими сили, които служат на бога и пазят хората от лоши неща... Съвсем напосоки взех от учебника за първи клас.

Няма академична стойност, да е ясно, че това е така само според някои вярвания , не почива на нещо реално, а е човешки конструкт, при това съвсем не общоприет.  

После като стане на възраст за критично мислене и се усети, че съвсем не е ясно дали наоколо пърхат невидими пазители, и ето ти криза на вярата, която юношите често изживяват в силно религиозните общества и хич не е приятна.
Ако трябва да седна да уча с детето тези глупости, познайте на какво ще го уча аз? Учителката или попът ще са принудени да го отстранят от час, защото ще репликира и противоречи, ще задава провокативни въпроси... На първото, на което ще го науча е "Религията е опиум за народа"

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 17:46 от Mama Ru

# 905
Двойка ли искаш да има?  Или да се конфронтира с попа, даскала и РУО...

Хайде в първи клас не пишат, ама нататък, където става и по-усложнено... Дано поне не слагат оценки и да не пишат отсъствия, но не знам как ще се регламентира, ако е в задължителната програма.

# 906
Е точно - ако детето каже, че не вярва в бог двойка ли ще му пишат, като това е негово конституционно право?

# 907
  • Пловдив
А, и аз така ще направя. Те го учат за бога и греховете, аз съответно вечер набивам да не ги слуша, това са глупости. Айде да видим.
Двойки и за невярване ли ще пишат, не само за незнание? Все ще запомни нещо за тройка.
Мен може и реално да ме засегне, защото тази година ще имам първокласник и точно това мисля да правя, ако решат (пардон - ако вече са решили) да въведат религията и за тях от втори клас.

# 908
Да, ама като питат как е създаден света и то отговори големия взрив, теория на еволюцията и тн то тези неща ще са грешен отговор - нали верният е че бог е създал всичко.

# 909
  • София
А учителите по физика, биология и по астрономия за еретици ли ще бъдат обявени?

# 910
Е нали нямаше да има оценки, какви двойки.
Никакъв шанс да седна с детето да учим религия или да настоявам да я учи. Точно обратното ще е - отказ да учи.

# 911
  • София
Е, то трябваше да има избор и за атеистите, но излъгаха. Напр.:
Цитат
В 1. клас например то ще е ориентирано около
въпросите за добро и зло, доверието и вярата, щедростта, важността на семейството и
приятелството, учтивостта, почитта към родители и учители, грижата, личните емоции,
чувствата и желанията, семейните, националните, религиозните празници.

# 912
Ма то и сега ги имаше бе... Лазаровден, Гергьовден, Великден...от детската градина си го правеха децата, фолклор, народни вярвания и ритуали, етнографски мотиви...  Попът прави водосвет на всеки първи учебен ден да благослови децата...

Какво повече  искат тия хора, кому е нужно да им разбъркват така главите.

# 913
Дъщеря ми в първи клас беше водена без мое знание на "театър" - сцена за Рождество, каквито правят по американските филми в църквите и бяха получили подаръци кутии за бедни от самаритяните в Германия - суичер, шапка, някаква дребна канцелария и онази книжка от снимката с бутилката. Приятелка й подари дървена играчка-марионетка. Излизаме, преди това сме спорили нещо дали има бог, защото така са им казали в училище пък аз обяснявам, че това са глупости, в което някои хора вярват, когато крачето на играчката пада и не можем да го намерим. Много се разстрои, а аз я накарах да се моли на господ да й върне крачето на играчката. Казах, "щом вярваш на този в училище, който ти говори тези глупости, а не на мен , моли се на господ нека той ти намери крачето на играчката. Ако не ти помогне значи няма или е лош и не му пука за теб". Естествено, не намери крачето. Беше ми мъчно, но аз не можех да помогна - не бяхме разбрали кога точно и къде е паднало. Порева си и забрави. Но определено, когато й говорят такива неща я объркват, не знае на кого и в какво да вярва.

# 914
Църквата защо не открие начални или основни училища? Могат да са напълно безплатни, ресурс имат за учители, отделно имат и сграден фонд, нали? А ако нямат, има закрити училища, може да наемат сградата. Католическата църква така прави. Работи по програмата на МОН, но има и часове за вероучение, децата си започват деня с молитва и каквото там е предвидено. Родителите, които избират католическо начално училище дори плащат такса за обучението на децата си. БПЦ защо не го прави?

Общи условия

Активация на акаунт