За или против религията в училище

• 37 819
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 315
  • София
А според мен принципът, че жената трябва да се подчинява на мъжа, може да навреди много. По-рано в темата съм посочила и други вреди.
Знам, че не съм го писала, но...

# 316
Всеки народ има тъмни периоди в своята история. Много народи са владеели територии или са завладявани от други. Но това НЕ ТРЯБВА да бъде причина за разделение и омраза между хората. Евангелието казва, че ближен ни е всеки човек - притчата за милосърдния самарянин.

Изобщо не мисля, че знания за ценностите и принципите на основните религии ще навредят на децата. Напротив!

Друг е въпросът кой и как ще ги преподава тези знания. Това са важни детайли. Предстои да видим.

Знанията ЗА са ОК. Насаждането на вяра В не е ОК.

Скрит текст:
Нима "Обичай ближния си!" е изключително вреден съвет??? За исляма също зная, че проповядва мир, а не война.  Мои приятели турци са ми разказвали, че шиитите значително са се отклонили от правоверния ислям. Те са водещи във войните и тероризма.

Нали знаеш, че пътят към ада е застлан с добри намерения? Добави и това, че дяволът е в детайлите. И тогава ще разбереш, че този хубав съвет има един голям недостатък - дефиницията на това кой ти е ближен. По принцип религиите не третират друговерците като ближни.
Ако турците бяха толкова миролюбиви нямаше да стигнат до Виена и днес да са в Константинопол.
Ленински празни приказки.......По време на нар. власт беше така, а сега е същото.......За екуменизма нещо да знаеш?

Не мисля, че са празни, още по-малко ленински, но в спор по въпроса няма да стигнем до никъде. Нека всеки го разбира както си иска.
За екуменизъм не бях чувала, може би за икуменизъм става дума? Но не виждам какво трябва да ми говори това, че някой си имал някакви намерения. Нали в Библията се казва - по делата ще ги познаете? Е, какви са плодовете на този икуменизъм? Да не говорим за другите религии. А пък за атеистите съвсем - никоя религия не ги харесва и директно са насочени към ада.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 14:42 от Черна станция

# 317
  • София
Училището е място за наука, не за измишльотини.

# 318
Затова този предмет трябва да бъде свободно избираем.

# 319
  • София
Да. Защото в противен случай в училище ще обясняват едно, а аз ще обяснявам на сина ми, че това са пълни глупости. И въобще няма да бъда изключение, съдейки от масовата нагласа на родителите.

# 320
Това е цитат от едно конкретно апостолско послание, но и то като цяло, а и много други фрагменти в новозаветните текстове говорят за равното достойнство на жените и мъжете в християнството.

Конкретното послание казва на жените да се покоряват на мъжете си, но и мъжете да уважават жените си. Не го цитирайте половинчато.

Темата се измества. Не съм тук, за да споря. Който иска да спори - нека спори. Просто изразих мнение.

От образователното министерство казват, че няма да насаждат вяра, а ще запознават с нея. Предстои да видим.

# 321
Това е цитат от едно конкретно апостолско послание, но и то като цяло, а и много други фрагменти в новозаветния текстове говорят за равното достойнство на жените и мъжете в християнството.

Конкретното послание казва на жените да се покоряват на мъжете си, но и мъжете да уважават жените си. Не го цитирайте половинчато.

Темата се измества. Не съм тук, за да споря. Който иска да спори - нека спори. Просто изразих мнение.

Подчинение равносилно ли е на уважение??? Не знаех.

# 322
  • София
Тя да готви, да гледа децата, да бачка като вол, ти да я пошляпваш от време на време, ама да си я уважаваш. Grinning
Предметът е вкаран, за да подчини децата ни да се подчиняват на автократизъм. Уж в Библията убийството е грях, обичай ближния, не хвърляй камъка, ама в 9 клас учат как се наказва със смъртно наказание според Закона.

# 323
  • София
Скрит текст:
Това е цитат от едно конкретно апостолско послание, но и то като цяло, а и много други фрагменти в новозаветния текстове говорят за равното достойнство на жените и мъжете в християнството.

Конкретното послание казва на жените да се покоряват на мъжете си, но и мъжете да уважават жените си.
Скрит текст:
Не го цитирайте половинчато.

Да се самоцитирам:
...
Правото на аборт. Религиите са против това право. За мен това е огромен проблем. Това е пореден опит на религите да натикат жените в ъгъла образно казано. Това отношение не е добродетел, не е добро възпитание. Това е отношение в стил "Уважавай жената, стига да си знае мястото". Това не е уважение, а изключително обидно и лицемерно отношение. Това не е ценност и добродетел.

Когато религията каже "жените да се покоряват на мъжете си и мъжете да се покоряват на жените си" ще се съглася. Дотогава – огромно "не".

# 324

Философията наука ли е от днешна гледна точка? И защо трябва да се изучава задължително???

# 325
 Философията е наука на разсъжденията, не на подчиненията.

# 326

Философията наука ли е от днешна гледна точка? И защо трябва да се изучава задължително???
Бръщолевенията на клира философия ли са, или опит за контрол на масите?

# 327
  • София
Философията е многократно по-полезна от религията, защото изследва основите на гражданските права и свободи. Учението на мислители като Аристотел, Платон, Волтер и Джон Лок стои в основата на съвременното общество. Религията често е преследвала философите, защото те са се стремили да освободят хората от робските предразсъдъци, на които религията ги учи. 
Дискусията показва защо НЕтрябва да се изучава религията в контекста на образованието – защото тя не търпи критика и винаги се опитва да заглуши или принизи всяко оспорване на своите учения.

# 328
Философията е наука на разсъжденията, не на подчиненията.

Тя вече е изпразнена от съдържание, защото от нея са произлезли повечето или всички науки и сега те са изключително развити. В древността не е било така.

http://rechnik.info/%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Българистите също не знаят пълния смисъл на екуменизма. Освен единение на християните, той е и за диалог и разбирателство с всички останали религии. Някога в Рим и Асизи имаше екуменични конференции, на които бяха поканени всички. Дори и Далай Лама беше там. В католическата църква е имало екуменични литургии, на които са присъствали православни, евреи, мюсюлмани.....
Католическата църква винаги е говорела за екуменизъм, а не икуменизъм.

Религията не е наука, но марксизма и ленинизма науки ли бяха? Последиците от тях няма да изчезнат, докато сме живи. За съжаление имаше комунистическа религия и всички страдахме от нея.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 15:30 от vl

# 329
Религията е средство за легитимиране на властта на едни хора над други хора. Също така е начин да се обяснят природните закони на неграмотните хора от зората на човечеството.
Голям избор, ако в клас от 22-25 деца, 15 изберат едното. За да има група и да се правят програми ще трябва да делят класа на две или да остават в извън учебно време. Което пък означава, че родителите реално няма да имат избор, особено тези, които не искат децата им да учат религия а се окажат в някой клас малцинство, защото ако е обратното, религиозните ще могат да продължат да си водят децата на неделно училище и църква.

Общи условия

Активация на акаунт