За или против религията в училище

• 37 769
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 1 005
Нали на всички ни е ясно, че това разделяне няма да се случи. И сега има много училища, в които би трябвало да има избор между два или три чужди езика, но има учител само по единия от тях. И искаш-не искаш, учиш каквото има.

И искаш, не искаш учиш руски, както се оказа, дори в София. И религията ще е така - доктрината на Дугин и георгиевски лентички за всички. Дори са ни го онагледили със снимка и текст. Чудно.

В моята гимназия се учеше немски. Аз твърдо казах не и че искам английски.
И ходех на частни уроци. Освен някакви частни уроци да се измислят.
И това още по-безумно, ама...

# 1 006
  • Пловдив
Ние в първи клас подавахме заявления за хандбал или лека атлетика, но не ги делят на групи по физическо. Пет паралелки от набора по 24 деца са.

# 1 007
По физическо не, но по СД (допълнителният час) могат да разделят, ако осигурят двама треньори.

# 1 008
Освен религия искат и въвеждане на военно обучение. И връщане на казармата. Мернах заглавие по Нова. Те тия неща очевидно си вървят ръка за ръка.

# 1 009
  • София
Да върнат и "История на БКП" като са почнали. Все в този дух е. Е, "малко" е конкуренция с религията, но...

# 1 010
А аз четох, че отново ще връщат осми клас в прогимназията, защото завършването на основно образование след седми клас показало негативни резултати.

# 1 011
Да, всеки ден ново избухване. Но на фона на президентското, това с образованието е направо за залъгалка.

# 1 012
  • Пловдив
Казармата (или военното обучение) според мен е необходимо зло - не, разбира се, защото правела мъжете мъже, а защото най-добре да няма нужда от армия, ама в реалния свят има.
При всички уговорки, че нема ора, че сме една шепа народ, застарели и немотивирани, голяма част мразещи държавата си, които трудно ще формират боеспособна армия - принципно говоря за армията. Не съм убедена, че само в професионалната такава е бъдещето.
Знам също и че мъжете от нашето поколение в казармата по разкази на този и онзи са ги командвали простовати старшини с шкембаци. Всичко това може да е така, но като довод ми се вижда, като Даниил (който несъмнено прави впечатление на фанатичен откачалник, проруски настроен при това) да ни е главен довод срещу вероучението.

# 1 013
А аз четох, че отново ще връщат осми клас в прогимназията, защото завършването на основно образование след седми клас показало негативни резултати.

Специално за това съм ЗА. В 7 клас са прекалени дечковци, а и наистина им се сбутва много материал за да вземат всичко нужно за средно образование. Това със 7 клас беше лош експеримент.

# 1 014
  • Пловдив
На мен ми е напълно все тая (дори не разбирам защо си играят да го местят), така или иначе никой не остава с основно (средно е онова в гимназията, до четвърти се казва начално), желаните гимназии си бяха и преди след седми клас, а образованието е задължително до 16-годишна възраст, без оглед класа.
Но нека да е след осми, така има симетрия - по 4 години за степен.

# 1 015
Ако има нужда, да подобрят условията за платена армия. От казарма, в нашите условия няма никакъв смисъл, пак ще е проформа и загуби време.

Имам усещането, че подопечните на министъра на образованието се надпреварват да му предлагат тъпотии, а той без да прочете и да помисли ги изплакване, където му падне.

В детска градина в Шумен облекли децата във военни униформи и ги заснели да пеят определени песнички. След като ги публикуваха във фейсбук, свалили клипчето от сайта на градината, но за зла беда някакъв руски канал взел че ги публикувал.

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 13:28 от alex_jp

# 1 016
На мен ми е напълно все тая (дори не разбирам защо си играят да го местят), така или иначе никой не остава в основно, желаните гимназии си бяха и преди след седми клас, а образованието е задължително до 16-годишна възраст, без оглед класа.
Но нека да е след осми, така има симетрия - по 4 години за степен.
София и областните градове може и да е така, но в малките населени места ситуацията е друга - след седми клас всички желаещи да продължат, трябва да се местят в близкия град или да пътуват всеки ден. Ако семейството няма такава възможност, детето си остава с основно образование.

# 1 017
Ако има нужда, да подобрят условията за платена армия. От казарма, в нашите условия няма никакъв смисъл, пак ще е проформа и загуби време.
Идеята на задължителното военно обучение е да има резерв. Да не се налага мобилизация.
Относно образованието не съм против да се върне системата, при която след седми клас се кандидатстваше с изпити, основно в МГ, ЕГ и по някоя паралелка в професионалните гимназии и СУ, останалите по свидетелство за основно образование след 8 клас. Обаче тогава няма да има и НВО в 7 клас. Помните ли, че идеята на НВО беше да се намали нуждата от частни уроци за изпитите, защото ще е върху материала от училище? Така беше заявено. Естествено не сработи, напротив увеличи нуждата от уроци, защото за всяко дете почти има значение какъв ще е резултатът, след като той определя до голяма степен до кое училища ще има достъп детето. Електронната система може да се запази и при кандидатстване без изпити след 8 клас, но тогава максималният бал ще е да речем 30

# 1 018
  • Пловдив
Аниш, ти колко души под 50, незавършили средно поради невъзможност да пътуват до общинския център, познаваш?
Гимназии има не само в областните градове.

# 1 019
Какъв резерв, те стрелба имаха 2 пъти за година. Нещо като 9 патрона на човек ми се върти. През другото време набиваха крак и правеха простотии в казармата. Изобщо много се чудя, явно в паралелни реалности сме живяли. И не знам, защо очаквате, че ще бъде различно.

Общи условия

Активация на акаунт