Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 37 842
  • 778
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, в главата ми се върти идеята за море, комбинирано с лежерна екскурзийка в Южна Италия началото-средата на август (настроени сме психически за жегите). Времето, което можем да отделим е 10-12 дни. Полетите смятам да са София-Бари-София или София-Неапол + Бари-София - в зависимост кое ще ни е по-удобно като вътрешни връзки между отделните градчета (изключваме опцията рентакар - не сме шофьори). Идеята ми е за тези десетина дена да направим топване в трите морета - Адриатическо, Йонийско и Тиренско + наблюдаване на Персеидите някъде по трасето (обичаме да е на морето). Засега плана е 4-5 нощувки някъде на Тиренско море - нямам набелязано местенце, може би Сапри (тук ще сме основно за почивка и лежане на плажа); 1-2 нощувки в Таранто (разглеждане); 2 нощувки в Галиполи (плаж+разглеждане); 2 нощувки в Отранто (плаж+разглеждане); 1-2 нощувки в Лече (разглеждане) и на сутринта влак до Бари за следобеден полет. Та, въпроса ми е относно първото настаняване на Тиренско море - търся местенце с удобна връзка от Бари, или в краен случай Неапол, от което после и да ни е удобно придвижването до Таранто. Не търсим голям шумен курорт и нощен живот, по пенсионерските почивки сме. Също, ако прецените, че може/трябва да отрежем малко от другите местенца като нощувки (ако ще са достатъчни по една за градче), за сметка на първа и по-дълга почивка на Тиренско море (това ще ни е единственото моренце за тази година и се надявам да успеем малко да си отпочинем). Ако някой е правил нещо подобно - отворена съм за промени/насоки/критики по програмата.
* Бари / Матера / Алберобело / Локоротондо / Полиняно / Монополи - вече сме били и затова отпадат.

# 136
  • София
За населените места по брега на Тиренско море, удобните влакове са от Неапол. За такава програма полети София - Неапол и Бари - София.

# 137
  • София
Loffche21, тук може да видиш разписанието на влакчетата,  доколкото виждам, последното е в 23.26ч.
https://ferrotramviaria.it/en-GB/to-airport

# 138
Здравейте! Идвам с молба за сверяване на часовника. Grinning Местна фирма за рент а кар в Бари ми предлага автомобил за 3 дни за 300 евро. Колата е от средния размер, доколкото разбирам, понеже сме 5 човека (3 възрастни, 2 деца) и има включено 1 столче. Адекватна цена ли е това или много напомпана? Да ги преглътна ли тия пари или може да се намери нещо подходящо за по-малко? Съвети приемам всякакви. Пътуването е след 2 седмици и ще сме там 5 дни. Трите дни с кола мисля да са по средата на престоя. Благодаря!

# 139
През Chek24 за 3 дни 5 местна кола с едно столче, допълнителен шофьор и пълна застраховка ми дава 131.36 евро.

# 140
Благодаря, ще погледна и там за нашия период какво се предлага.
Планираме посещение на Сафарито, Алберобело, Матера, та ще ни трябва кола.
А някой посещавал ли е Кастел Дел Монте? То се пада в обратната посока от всичко останало, та се чудя дали ще си струва времето?

# 141
Ние ходихме март месец. Хубаво е, но мисля, че има доста по интересни места в района.

# 142
  • София
Здравейте! Идвам с молба за сверяване на часовника. Grinning Местна фирма за рент а кар в Бари ми предлага автомобил за 3 дни за 300 евро. Колата е от средния размер, доколкото разбирам, понеже сме 5 човека (3 възрастни, 2 деца) и има включено 1 столче. Адекватна цена ли е това или много напомпана? Да ги преглътна ли тия пари или може да се намери нещо подходящо за по-малко? Съвети приемам всякакви. Пътуването е след 2 седмици и ще сме там 5 дни. Трите дни с кола мисля да са по средата на престоя. Благодаря!
Ако хотелът/квартирата ви има безплатно паркиране, може 5 дни наем от летището да е по-евтин от 3 дни от града + билети от и до летището в първия и последния ден за толкова много хора.

# 143
Здравейте. Плануваме пътуване до Южна Италия с кола от Варна. Ще пътуваме през Гърция и ще ползваме ферибота Игуменица - Бари. Има ли някой скоро пътувал с кола по този маршрут?

# 144
Здравейте. Плануваме пътуване до Южна Италия с кола от Варна. Ще пътуваме през Гърция и ще ползваме ферибота Игуменица - Бари. Има ли някой скоро пътувал с кола по този маршрут?
Тръгнахме от София сутринта в 8.
Пристигнахме в Игуменица следобед.
Качвате се вечерта, около 22:00, така че имате няколко часа да посетите морски курорти като Парга или самата Игуменица.

Тези, които имат българско гражданство, плащат половината от билета за ферибота, поне през 2019 г.

Ако сте млади и адаптивни, можете да избегнете заемането на спалното място. Простото преминаване е повече от достатъчно и можете да спите в фотьойлите нелегално.

Ако тръгнете от Варна, пътуването до Игуменица трае 12 часа, но се опитайте да тръгнете по-рано и да изчислите 16 часа пътуване, и пътувайте бавно, защото е по-добре да пътувате бавно и спокойно, отколкото да рискувате инциденти.
Ако изпуснете ферибота, нищо не се случва, защото можете да вземете друг на следващия ден и да купите билетите на място. На нас ни се случи веднъж и спахме в колата, без дори да резервираме хотел, а на следващия ден видяхме малко парче от Гърция, която е много красива, и вечерта тръгнахме отново.

Пътят, който пресича Гърция, е платена магистрала. И на магистралата има само една бензиностанция, но за спешни случаи можете да слезете в селата, които граничат с магистралата.

Проверете зелената си застрахователна карта, за да видите дали тя ви покрива в Италия.
Вземете си комплект за ремонт на спукана гума в случай на спукана гума.
Преди да напуснете България, напълнете резервоара с дизел, защото ще платите по-малко, отколкото в Гърция и особено в Италия.
Вземете си бутилка ледена вода във фризера, защото в Гърция е горещо.
Не забравяйте да си купите кредит за чужбина, ако телефонната ви карта няма роуминг, защото ще ви трябват интернет и навигация както в Гърция, така и в Италия.

Когато купувате билети за кораба, е по-добре да слезете в Бриндизи, защото са по-евтини, или поне проверете разликата в цената между Бриндизи и Бари. След това, след като пристигнете в Бриндизи, можете да отидете до Остуни, сафари зоопарка, след това до Алберобело, Полиняно, Монополи и накрая до Бари, или можете да вземете безплатната 4-лентова магистрала от Бриндизи до Бари. Пътуването отнема около 1,5 минути. Така корабът пристига в 8 сутринта и в 10 ще бъдете в Бари.

# 145
Благодаря!

# 146
Забравих да ти кажа да носиш евро. А също и пари в монети. Защото, когато си в Гърция, трябва да платиш магистралата. Вероятно можеш да платиш с карта, но не помня точно. Аз платих в евро и ми трябваха пари в монети, защото често се плащат суми от 3-4 евро, общо 23 евро.

# 147
Можете да си вземете стикер за магистралите в Гърция. Зарежда се и минаваш без да чакаш по толовете.

# 148
  • София
Гръцката магистрала се плаща с карта. Не е нужно да се занимавате с дребни монети. А има и безплатна машинка, която доставят безплатно до адрес в България и се закача на огледалото на колата (за да не се лепи на стъклото). На гишетата се минава без да се спира. Зарежда се онлайн. Има и малка отстъпка в таксите.

Късно видях, че Ze-ze е писала за стикера/машинката.

# 149
Въпреки това, някои ликвидни евро винаги са полезни, защото плащанията с карта не винаги се приемат, както в Гърция, така и в Италия.

Общи условия

Активация на акаунт