Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 38 924
  • 777
  •   1
Отговори
# 480
  • Mostly in my mind
В случая е за Локоротондо с автобус. Миналата седмица гледах часовете на тръгване и си отбелязах в колко трябва да го хванем. Да, обаче днес в този същия час автобус няма. Обяснението ми е,че явно са изкупени билетите. Направих си реорганизация на деня и си купих билети. Да ми е мирна главата. Simple Smile

За Фазано гледам,че влаковете са на много често и аз също няма да взимам предварително.

# 481
Здравейте! Две семейства организираме през септември пътуване до Бари с три нощувки. Чудим се дали да наемем 2 коли или бус? Децата ни са на 5 и половина, 7, 8 и 9 години. За всички ли ще трябват столчета за кола?

# 482
Здравейте,
взех импулсивно билети за Бари 01.10-03.10, като идеята ми беше да заведем дъщеря ни (на 4г.) на сафари във Fasanolandia. След това обаче видях, че точно от началото на Октомри затваря половината част, но все пак доколкото разбрах, ще успеем да посетим сафари частта.
Кола ще наемем пред парка, а до там - с влак.
Въпросът ми е колко време отнема разходката до Алберобело? Дали ще успеем да скокнем и до там, предвид, че полетите и на отиване и на връщане са следобедни? Тоест имаме само един пълен ден.

# 483
  • Mostly in my mind
аз съм заложила 2 часа за Алберобело. ако желаете да хапнете там - 3 часа.

# 484
  • Бургас
И по още един час отиване и връщане с автобус.

# 485
А може ли информация за влака до Алберобело? Гледах клипчета на опашките за автобуса и взех да се притеснявам....

# 486
  • София
А може ли информация за влака до Алберобело? Гледах клипчета на опашките за автобуса и взех да се притеснявам....
Каква информация ти трябва?
Разписание и цени на сайта на Трениталия.

# 487
  • Mostly in my mind
Аз купих билети от Омио Бари-Алберобело за 2 септ. Надявам се да не чакам на опашка, ама знам ли....

# 488
  • Вестерос
За автобуса, ако сте 15-20 минути преди това, ще се качите. Ние бяхме 30 и бяхме първи

# 489
Благодаря на всички. Ние сме група от 8 човека, затова се притеснявам.

# 490
Благодаря на всички. Ние сме група от 8 човека, затова се притеснявам.
Наистина за автобуса се събира голяма тълпа, по-добре вижте разписанието на влаковете и си пътувайте спокойно щом сте и повече хора. Автобусите спират на самата ж.п.гара.

# 491
  • Mostly in my mind
За автобуса, ако сте 15-20 минути преди това, ще се качите. Ние бяхме 30 и бяхме първи
На място или предварително си взехте билетите?
При положение,че съм ги купила предварително,има ли опасност да са заети местата ни?

# 492
Здравейте! И ние се върнахме преди няколко дена от Бари, като бяхме само уикенда там.

Единия ден ходихме до Алберобело и Локоротондо. Хванахме си в 13 ч. автобус от Бари до Алберобело. Отидохме около 15 мин по-рано и си взехме билети от кафе Деа. Опашката беше огромна и не успяхме да се качим в първия автобус, но веднага дойде втори и се качихме в него. Пътувахме около час и 15-20 минути някъде. После около 16 ч. си хванахме автобус от Алберобело до Локоротондо. Там честно казано не бяхме много впечатлени и накрая пък обикаляхме около 40 минути, докато разберем откъде точно да си хванем последния автобус за Бари (беше обявен, че е в 19:30-40 ч.), защото другия вариант, който местни ни казаха е влак до Фазано и оттам влак до Бари, но вече беше доста късно и не ни се рискуваше.

Редактирам се да допълня - в Алберобело на спирката ни упътиха да си вземем билети за Локоротондо от една бензиностанция (момичетата, които качват по автобусите хората са доста любезни и отговарят на всички въпроси). В Локоротондо си взехме билет за Бари от един тотопункт, те са обозначени с едни табели във формата на Т, няма как да ги объркате. Ние чакахме за наобратно на единствената оживена спирка с пейки, която намерихме и срещу нея по-надолу имаше такъв тотопункт (успях да я намеря в гугъл като локация - https://maps.app.goo.gl/DwJwZkywPFhbKScC6 ). Другите спирки в Лоротондо бяха просто с табели тип пътни знаци и ни беше страх, че автобуса може и да не спре, а и до тях нямаше откъде да си вземем билети.

Втория ден искахме да направим сутринта Матера и после Полиняно а Маре, обаче изпуснахме сутрешния автобус до Матера и следващия беше чак в 16 ч. следобед и Матера отпадна. Хванахме си влак до Полиняно а Маре, като не сме си купували предварително билети, взехме си от машините на гарата. После от Полиняно а Маре си взехме до Монополи влак и късния следобед влак от Монополи до Полиняно а Маре.

За предвижването от летището до Бари и обратно. На нас лично гугъл ни даваше единствена опция автобус № 16, обаче като кацнахме той вече беше препълнен с хора и следващия беше чак след час. Спирката му е като се излезе от летището вдясно (може и да бъркам посоката, но летището е малко и няма как да не я видите). Точно зад нея е входът към жп линиите и като влязохме там имаше влак точно след около 15 минути до централната гара в Бари. Билета беше около 5.30 евро, та и навръщане бяхме с влака. Хваща се в гарата на Бари от първите перони. За него обаче не сме си взимали билети от машините на гарите, а от информация, като може да се плаща и с карта.

Относно храната - не успяхме да пробваме така нашумелите бургери с октопод в самото Бари, но има такива бургери и в Монопили та ги пробвахме там.

Като храна в самото Бари:
За вечеря мога да ви препоръчам La Baresana. Ние останахме очаровани от храната, но ви препоръчвам да отидете, когато отваря самото заведение в 19:30 ч. Ние бяхме там около 19:40 ч. и имаше две свободни маси и малко след това стана огромна опашка от чакащи за маса. Цените са доста прилични, даже първия ден вечеряхме на не много хубаво място в Локоротондо и платихме доста повече там.

Успяхме да пробваме от известните сладоледи Gentile в Бари и аз останах очарована от тях. Наистина си заслужава хайпа, по вкусен сладолед не съм яла от доста отдавна.

Последния ден хапнахме по обяд от сандвичите на All’Antico Vinaio (на 2-3 мин от гарата са). Тях също ги препоръчвам. За първи път ги опитах във Флоренция в началото на годината и се влюбих в тях и като видяхме съвсем случайно, че ги има и в Бари - нямаше как да не ги опитаме.

Надявам се да съм била полезна на някой. Simple Smile

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 16:20 от peaches_m

# 493
  • София
Искам да ви благодаря на всички, които списвате темата - много сте ни полезни на нас, останалите, на които тепърва ни предстои това приключение - Южна Италия Simple Smile

# 494
Аз ще съм благодарна на "рекомендации" за Лече Simple Smile Пристигаме около обяд, имаме нощувка и ще останем до надвечер на следващия ден.

Общи условия

Активация на акаунт