Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 28 540
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
Започнах да пиша вчера сходно, че може появата на това на брадичката да има общо и с полови хормони и все още с нестабилният цикъл на тази възраст, тъй като едно от местата, на които избиват като цяло петна, обриви и подобни при хормонални колебания е именно брадичката, но все пак не можем да сме сигурни.
Няма значение за щитовидните менструалният цикъл. Все пак пуснете ги в чист ден. При нея може да има колебания именно заради хормоналните промени в тази възраст. Няма да е лошо ако нещо ви притесни в изследванията да коментирате с детски ендокринолог, вместо тук. По-обобщено да погледне нещата и ако се наложи да пусне и друго.

# 136
  • Варна
Предстои ми операция от неспешен характер, гр.Варна, Окръжна болница

Прием на 05.05означава прием в болница и извършване на операция или прием в болница, оформяне на документи и назначаване на дата за операция ?

По време на прегледа уведомих хирурга, че на 06.05 имам поет ангажимент.

Според личната лекарка е първото
Според регистратурата на сградата, където е кабинет 103 е второто

Скрит текст:

# 137
В деня на приема обикновено ви правят някакъв преглед, попълване на анкета при анестезиолог. И операцията е на другия ден.
Изписването е на третия ден или до 7 дни, според сложността на операцията.

# 138
  • София
При мен откриха нисък витамин Д,61.6.Изписаха хидроферол по 1 таблетка седмично.Каза ми лекаря,че вигантола бил слаб,детски...Някой приемал ли е хидроферол?

# 139
Някой има ли впечатления от д-р Шабанова, детски педиатър и ендокринолог?

# 140
При мен откриха нисък витамин Д,61.6.Изписаха хидроферол по 1 таблетка седмично.Каза ми лекаря,че вигантола бил слаб,детски...Някой приемал ли е хидроферол?

В каква мерна единица е това и какви са референтните?

Снощи се отчетох в темата за вит. Д, колко съм качила именно с вигантол - от 14 nmol/l стигнах 80 nmol/l за 3 месеца по 6 капки вигантол дневно.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1714171.msg49638169#msg49638169

# 141
  • София
80-250 референтите

# 142
Предполагам, че е в nmol/l .

Хидроферол е калцифедиол, а вигантол е холекалциферол, има разлика. Виж в темата за вит. Д по-назад. Имаше обяснение, мисля от LionKing, кое в какви случаи се приема.

# 143
  • София
Здравейте пак, може ли да ми препоръчате ДКЦ или болница, където извършват ехограф на млечнит жлези по НЗОК и има часове скоро. Оказа се, че на повечето места, които препоръчаха, с профилактично направление от личен лекар не извършват ехограф, само гинекологична част, а направлението ми изтича след няколко дни. 
За София става дума

# 144
Аз правих мамография по ЗК в Здравето, виждам че правят и ехография на МЖ, звънни и ги питай
https://zdraveto.com/%d0%b5%d1%85%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84% … 1%8f%d0%bb%d0%be/

За прегледа си записах час за същия ден, което беше феноменално Grinning работят дори събота и неделя. Резултатите свалих от сайта им, там ми правят досие... Културна работа, препоръчвам ги.

# 145
Здравейте пак, може ли да ми препоръчате ДКЦ или болница, където извършват ехограф на млечнит жлези по НЗОК и има часове скоро. Оказа се, че на повечето места, които препоръчаха, с профилактично направление от личен лекар не извършват ехограф, само гинекологична част, а направлението ми изтича след няколко дни. 
За София става дума
Медкрос, улица Стара Планина, доктор Кръстева, чудесен лекар, но не знам дали минава по НЗОК.

# 146
  • Пловдив
Днес заведох момата при личната й и тя беше категорична, че са добре нещата , основно на база изследванията от минала седмица, но я огледа и не видя повод за притеснение, даже пита дали е стискала пъпки там, било вероятно да е получи такъв, цитирам, хеморагичен обрив. Аз не се бях сетила, но и не знам дали е възможно, там кожата е тъничка доста, особено като е ми е клечаво девойчето. Всеки случай не поиска никакви допълнителни изследвания, беше съвсем сигурна че нещата са ок и се чудя дали да задълбавам или да го оставя в момента така.
Разбира се, уговорката е, че при поява на това чудо отново я водя веднага. Дано е права жената, тя е и педиатър и ОПЛ с много голям опит, над 30 г.
Прилагам ПКК от миналия четвъртък, за мнение.
За такива, от нищо излизащи синини, обикновено се проследяват тромбоцити, но тя има една синина на едно и също място, та не бих задълбавала, ама ей така за ваше успокоение.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 15:27 от Mainatowngirl

# 147
  • София
...Между другото да питам тези за щитовидна жлеза влияят ли се от цикъл, че тя още регулира нейния и този месец пропусна, и да трябва да чакам следващ месец. Витамини пие чат пат, но мисля скоро не е, въпреки че има в стаята, та няма да има някакво изкуствено натрупване.
Щитовидните е хубаво да се пуснат в "чист ден". А иначе пропускането е още един сигнал да ги проверите. Към витамините Д и В12, аз бих добавила и Фолиева киселина (В9).

И аз съм с един въпрос - При обременяване с глюкоза за какво говори спад на кръвната захар на 60та мин сравнено с резултата в 0 мин - малко е с 0,28 mmol/l, но все пак спад ? А логичното е тогава да има покачване...

# 148
А инсулинът колко е? Ако е много висок, това е причината за спад, бързо се сваля.

# 149
А инсулина как е на първия час от натоварването?
Едната причина за по-ниска КЗ е твърде висок инсулин, другата е неспазване на изискванията за изследване (физическа активност и "изгаряне" на тези захари за движение).

Общи условия

Активация на акаунт