Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 28 617
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте,
според вас от какво може да се появяват тези неща по ръката? Всичко започна с 1 на мястото на многото сега. Там си стоя 1 година и постепенно растеше. След препоръка от дерматолог за мазане на мехлем за кокоши трън, се появиха още няколко.
Скрит текст:

# 256
Здравейте, днес си пуснах кръвни изследвания, част от които са с направление от ЛЛ, другите си ги доплатих, тъй като си ги следя периодично (вит. Д и Б12), в търсене на причината за скоростно напълняване (8 кг за 4-5 месеца без да има промяна в хранителните ми навици). И излезе това. Никога не съм имала проблеми с щитовидната жлеза и се чудя дали този резултат на ФТ-3 трябва да ме притеснява?

# 257
Инсулин на гладно е добре да е под 6. Може би там е причината за напълняване. Може един ОГТТ да си направиш, с трикратен инсулин.

# 258
  • Бургас
Обикновено човек напълнява при хипофункция на щитовидната, т.е. когато TSH е високо, а вашето е ниско. Хома индекса ви е ОК. Инсулина някои казват, че до 10 е ОК. Но дори и да се счита завишен според мен не е причина за такова рязко напълняване.
Да не е заради полови хормони?
Да сте пили преди това кортикостероиди по някаква причина?

# 259
За хома индекса не съм съгласна. Той се изчислява само от инсулин и КЗ на гладно. А проблемите лъсват след обременяване с глюкоза.
За КС съм съгласна.

# 260
Полови хормони скоро не съм изследвала. Според ЛЛ напълняването и проблемите със съня се дължат на стрес, който той отдава на факта, че майка ми почина преди 5 месеца

# 261
Системно недоспиване може да причини напълняване. Кортизол може да пуснеш. И той, с висок инсулин, води до напълняване.

# 262
Полови хормони скоро не съм изследвала. Според ЛЛ напълняването и проблемите със съня се дължат на стрес, който той отдава на факта, че майка ми почина преди 5 месеца
Пусни едни Трак антитела (TSH- рецепторни антитела). Ако кръвта е дадена вчера, днес, може да поискаш да ти ги изследват от нея.
Тоя стрес може да отключи много неща. Разбирам мъката ти, но е важно да се поуспокоиш. Някакви успокоителни, ако не можеш да спиш добре. Нещо по-леко за начало. Да не се хващаш в омагьосан кръг.

# 263
Това с кръворазреждащите обичайна практика ли е? Аз пък за първи път чувам...Раждах секцио преди 12 години и не са ми давали/слагали такова нещо 🙄 или поне не знам... Система имах само първия ден, какво е имало в нея не знам, но след това не са ми слагали нищо, нито в къщи съм пила нещо... Ужас...😒
Как може до сега да не знам за това 🤔
След секциото със сина ми през 2008г. не са ми слагали и не са ми изписвали за вкъщи. Със секциото с дъщеря ми през 2024г. ми слагаха в болницата 4 дни и ми изписаха за още 2 или 3 седмици, защото ми е 2ро секцио

# 264
  • Бургас
Аз имам чувството, че след Ковид масово започнаха да се дават кръворазреждащи след операция под път и над път.
И на мен не са ми давали през 2009.
Мъжа ми тази година претърпя операция в Турция. Не са му давали.
То това е нож с две остриета. Ако се прекали може да не зарастне раната дълго време.

# 265
Зависи. Моята аблация е преди 11 години, много преди КОВИД, даваха тогава аспирин протект.
Преди 20 години имам 2 операции от апандисит, втората много тежка, не са ми давали нищо.

# 266
  • София
Ако не се използва направление (и изтече), ЛЛ ще има ли пасиви (предполагам ще го установи)?

# 267
Аз имам чувството, че след Ковид масово започнаха да се дават кръворазреждащи след операция под път и над път.
И на мен не са ми давали през 2009.
Мъжа ми тази година претърпя операция в Турция. Не са му давали.
То това е нож с две остриета. Ако се прекали може да не зарастне раната дълго време.
Подчертаното категорично не е вярно. Дори се е случвало да ми слагат едновременно през два часа кръворазреждащо и кръвосъсирващо още през далечната 2000 г. Не става въпрос за секцио.

Ако не се използва направление (и изтече), ЛЛ ще има ли пасиви (предполагам ще го установи)?
Няма. Аз съм се обаждала, че не мога да отида през съответния период и тя ми каза, че през системата се вижда това и че няма проблем.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 23:32 от Rosita

# 268
Разбира се че не е откакто има ковид, просто дотогава много неща си се случваха и без да ги обсъжда всеки втори по медиите. Не ми се коментира и въпросните обсъждащи каква част изобщо бяха лекари и колко неща хората точно от такива "научиха" тогава и още ги повтарят.

# 269
Здравейте,има ми в момента вирус или грип с болки е гърлото? От 1 седмица съм с болки в гърлото ,(нямам други симптоми)имам бебче на 4 месеца и много се притеснявам да не я заразя.Баба също беше с болки в гърлото и  вече е с кашлица без температура

Общи условия

Активация на акаунт