Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 28 649
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
Какви капки използваш? Сутрин с тази задна хрема и суха уста е нещо страшно…

С ксилометазолин.
Спрете капките с тази съставка. Води до привикване и създава доста.проблеми на носната лигавица.

# 286
Тези капки отдавна не ги използваме вкъщи.
Не само привикване, а увреждане на лигавицата.

# 287
Ти познаваш някого дето не се бил повредил, аз пък познавам такива които са се. Трайно. Освен че и си вървят с предупреждение да не се ползват дълго.
Всеки си решава.

# 288
  • Mediterraneo
Аз винаги имам спрей с ксилометазолин, но се ползват само в остра фаза на хремата и до 3-5 дни.

# 289
  • Бургас
Знам, че не трябва да се ползват дългосрочно и вредят на лигавицата. Но каже те ми как да спя като се задушавам и не мога да дишам. Буквално се будя и стряскам. За хъркането да не казвам.
Направила съм информиран избор.
Ако някой има по-добра идея за капки да казва. Единствения изход е операция, на която все още не мога да се реша.

# 290
Не знам дали ти помагат етерични масла, инхалации с нещо, промивки или знам ли какво си и какво не си пробвала. Някакво леко противоалергично евентуално също ако не си пробвала пък с такова.
Аз съм обратното - за мен капки като продукт не съществуват, та си търся всякакви други опции. То при мен хрема ако не се оправи сама за броени дни, значи проблемът е вече в синусите, а за синузит не е ксилометазолин нещото...
Безброй пъти съм си лягала с етерични масла на нощното шкафче че да ги вдишвам и докато спя, намазани разни миризливи неща около ноздрите (Викс, ментолов вазелин и подобни) - при мен помагат да се отпуши носът. Че иначе си права - няма спане просто.
Ако е да съм болна, може вечер да взема някакво прахче от тези разтворимите при настинки, но и те не са за постоянно че пък там парацетамол има.

# 291
Здравейте, какъв  чревен вирус върлува в момента, трети ден съм вече, със силни болки в корема, пориви за повръщане, без да мога да повърна и от преди малко ме почна зелено разстройство, като вода, имах и темп вчера, днес нямам/даже сутринта се мерих и се изненадах, че съм свалила 2.5кг за 2 дена, които нито съм повръщала, нито разстройство съм имала, просто нищо не съм сложила в устата си, никакъв глад не усещам, само болка/-даже днес се събудих без нищо да ме боли/и реших да хапна половин филийки с крема сирена и 2 пар. луканка и само няколко часа по-късно пак започнаха болките и разстройството.Дъщерята е с температура над 38 г, трети ден на авирон,болки в гърлото и кашлица.Утре баща и ще я води на лекар-на 15 г е.И възможно ли е това да е същия вирус, като моят и да се проявява по различен начин?/аз пия ентерол, натриев цитрат и биогая, за темп.нищо не взех, защото моята е ниска/.Изключително се притеснявам вече, защото последните години сме все болни двете, нищо не ни подминава и не ги караме леко вирусите/особено при мен имам чувството, че ще умирам/-не бях така, в младите си години, всичко карах леко.И в тази връзка още един въпрос малко страничен, имаме 2 кученца-възможно ли е нещо заради тях, да ни пада имунитета,,защото откакто ги имаме  много боледуваме-спят при нас в леглата, и  има много косми навсякъде, без значение колко и да се чисти/не искат да си спят в легълцата, дори не искат да ходят по пода, много глезени/./съжалявам, ако на някой не му хареса този въпрос, просто се чудя, какво се случва  с нас-то 5 вида Ковиди,то грип А, грип Б-то чревни вируси, ангина, едно след друго😭😭😭😭😭/Вече ме е страх, да си помисля, какво ще е следващото, което ще ни лепне.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 22:27 от Kaira12344

# 292
  • Пловдив
Разбирам притеснението ви, но не е възможно кученцата да ви докарат ковид. Те самите няма от къде и как да го хванат.
Бързо оздравяване!

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 22:29 от marzeliva

# 293
Знам, че не трябва да се ползват дългосрочно и вредят на лигавицата. Но каже те ми как да спя като се задушавам и не мога да дишам. Буквално се будя и стряскам. За хъркането да не казвам.
Направила съм информиран избор.
Ако някой има по-добра идея за капки да казва. Единствения изход е операция, на която все още не мога да се реша.

Опитвала ли си с антихистаминови? Те отбъбват лигавицата. Примерно алергодил спрей за нос.
Но и те не са за прекалено дългосрочно непрекъснато ползване, примерно 2 месеца може, после при нужда.

# 294
Разбирам притеснението ви, но не е възможно кученцата да ви докарат ковид. Те самите няма от къде и как да го хванат, а и няма случаи домашен любимец да е карал ковид.
Аз имах обратното притеснение, да не заразя аз домашната котанка, въпреки че знам, че не е възможно.
Бързо оздравяване!

Не, че кученцата ни докарват определена болест..а по някакъв начин от космите, като алергени, да ни е отслабил имунитета.и затова лепим всичко, това се чудя?!В момента пак са легнали до мен, те не ме оставят, едното от едната страна, другото от другата

# 295
За запушен нос с хрема ментоловия вазелин наистина е чудесен, отгледах си децата с него. Струва 3 лева и е много много икономичен. Едно леко мазване под носа и в края на ноздрите и веднага се отпушва.
Ако разбира се хремата не е алергична.
Масло от евкалипт, специално за хрема, също. Купувала съм, но не помня марка - само вдишваш дълбоко над отворено шишенце и готово.

# 296
На мен ми идва малко слаб когато се запуша много. Има и по-миризливи неща когато той не стига. Но няколко капки мента и евкалипт на тампон върху нощното шкафче са все едно да изядеш лукче. Минус бонбона и без да е само за малко.

# 297
  • София
Irene, не знам колко ти е изкривена, сигурно има замервания и е повече, щом не можеш без капки да легнеш, но на мен пък лекарите ми препоръчват да не правя операция, че може и по- зле да стане. Също имам такава + алергичен ринит.
От тази година правя няколко курса с Кларитин (антихистамин) и сякаш има ефект. Бяха ми предписали и едно мазилче, което е с масла за втечняване на секрета, ако искаш, ще го потърся и ще ти кажа име.
То смазва, не изсушава. Не лекува, а е само симптоматично, но по- добре от Ксилометазолин, те да адски силни за всекидневно ползване.

# 298
Той и ксилометазолинът е симптоматично, не е излекувал нещо на някого. Въпросът е да се намери и нещо друго което да действа че все с него не е работа.

# 299
  • Бургас
Нито етерични масла, нито антихистамин ми помагат. Аз секрет нямам. Явно ми пречи не само като спя. Сина ми постоянно ми прави забележка, че носа ми хърка и свири като стоя до него. Аз явно не го усещам, но и други хора са ми го казвали. На предната ми работа колежка ми беше обърнала внимание. Чудя се ако отслабна дали няма да има някакво подобрение.

Общи условия

Активация на акаунт