Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 27 963
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
Последната ще е първата за следващия ден... та само ще е по-прясна. В линка на Синево, който беше даден края е "Последното събиране на урина за 24-те часа е редно да бъде в часа, в който е започнало изследването предходната сутрин. Ако не можете да уринирате точно в този час, това няма да представлява проблем.", т.е. ако можете го сложете в този час, ако не можете, не е драма...

# 496
Това се чудех и аз - щом е за 24ч значи ще влезе първата за деня - ако не когато започва събирането, то тогава на следващата сутрин защото влиза в този период.

# 497
Здравейте! Още не съм оправила Зостера и капака на една дървена ракла на терасата падна докато прибирах възглавниците от дъжда и ми удари носа. Сложих лед веднага, ама ме е страх да не посинее. Сега е червено и подуто. Дали да го намажа с Хепароид? Или с Бочко?

# 498
Хепароида би трябвало да помогне

# 499
  • София
Дали някой знае в колко най рано може да се влезе в имунологията на Иван Рилски (коридорите) понеже нямат ценоразпис в сайта на изследванията...и видовете изследвания.

# 500
maq-mi, зостер ли се оказа? Кога излезе обрив, много ли е, изобщо как го караш?

# 501
  • In the land of Never Never
Посетих доц Михайлова от Военна б ца, взеха ми кръв и чакам резултати. Каза, че зачервяването не винаги е инфекция от лаймската болест. Даде ми за три дни антибиотик докато станат резултатите. ще видим какво следва…А с проф Попов са били един екип , после се е отделил и лекува в Софиямед.
Привет, аз се лекувах наскоро от ухапване от кърлеж. Забелязах червен кръг отзад на крака, около седмица след вероятното заразяване, вероятно около 1 май. Кърлеж нямаше, вероятно е паднал сам.
Започнах доксициклин,  през 12 часа, веднага. Имах симптомите, но мислех че е от друго. След консултация с проф. Попов, той предложи да продължим  с венозно вливане на доксициклин за десет дни.
За сега нямам вече симптоми, трябва да се изследвам 40 дни след приключването на антибиотика.
По принцип, заразяването не се вижда веднага, антителата се изработват на по-късен етап. За това не може да се каже след заразяване, даже и да се направи изследване, дали има зараза или не.
Излезязоха ли резултатите при вас? Имате ли някакви симптоми?
Здравейте! А как преценихте че зачервяването е от ухапване от кърлеж?
Не можеш да имаш никакви съмнения, като видиш това. Виждала съм, на брат ми му се случи също, преди време. И на мен ми се е случвало, но на други места, на безимения пръст, нежната кожа от страната на кутрето, и там беше просто зачервяване. Откъснала съм го без да видя, явно нещо ме е засърбяло. Случайно си обърнах ръката и видях малко червено петно, вътре имаше нещо черно като трънче, хоботчето е било останало. отидох на лекар, почистиха го и също направих курс доксициклин.
Сега го забелязах също случайно, няколко дни след ухапването е било, и вече кърлежа го нямаше. Отидох при личната най-напред, тя изчисти мястото, прегледа дали няма нещо останало от кърлежа, и го дезинфекцира. Това е след като бях при нея.
Професорът каза, че няма съмнение, щом мястото изглежда така, че кърлежът е бил заразен. Вижда се и втори кръг, по-голям.
В момента още имам лилаво петно. Вече не е кръг, просто петно. Питах в болницата, кога ще изчезне, казаха, може цял живот да остане. Представяте ли си, тази буболечка хапе по-страшно от лъв, оставя ти белези до живот!

# 502
maq-mi, зостер ли се оказа? Кога излезе обрив, много ли е, изобщо как го караш?
Да, оказа се зостер, започнаха боцкания в болезнената област, писах на д-р Мангъров- младши, дерматолог, който ми назначи лечение. Започнах го веднага и на втория ден в Будапеща се събудих с обрив. Чувствах се добре, щом сме правили по 25000 крачки с ММ. Мехури и рани нямах, нощем понякога пиех нурофен, ако ме заболеше повече. Докато се прибрахме обривът завехна и се появи странно чувство, сякаш гърбът ми е изгорен и лека невралгична болка. Но общо взето съм добре, сравнително леко го изкарах.

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 07:11 от maq-mi

# 503
Добре че е било поносимо. Пожелавам да се възстановиш и да забравиш! 🍀

# 504
Скрит текст:
Посетих доц Михайлова от Военна б ца, взеха ми кръв и чакам резултати. Каза, че зачервяването не винаги е инфекция от лаймската болест. Даде ми за три дни антибиотик докато станат резултатите. ще видим какво следва…А с проф Попов са били един екип , после се е отделил и лекува в Софиямед.
Привет, аз се лекувах наскоро от ухапване от кърлеж. Забелязах червен кръг отзад на крака, около седмица след вероятното заразяване, вероятно около 1 май. Кърлеж нямаше, вероятно е паднал сам.
Започнах доксициклин,  през 12 часа, веднага. Имах симптомите, но мислех че е от друго. След консултация с проф. Попов, той предложи да продължим  с венозно вливане на доксициклин за десет дни.
За сега нямам вече симптоми, трябва да се изследвам 40 дни след приключването на антибиотика.
По принцип, заразяването не се вижда веднага, антителата се изработват на по-късен етап. За това не може да се каже след заразяване, даже и да се направи изследване, дали има зараза или не.
Излезязоха ли резултатите при вас? Имате ли някакви симптоми?
Здравейте! А как преценихте че зачервяването е от ухапване от кърлеж?
Не можеш да имаш никакви съмнения, като видиш това. Виждала съм, на брат ми му се случи също, преди време. И на мен ми се е случвало, но на други места, на безимения пръст, нежната кожа от страната на кутрето, и там беше просто зачервяване. Откъснала съм го без да видя, явно нещо ме е засърбяло. Случайно си обърнах ръката и видях малко червено петно, вътре имаше нещо черно като трънче, хоботчето е било останало. отидох на лекар, почистиха го и също направих курс доксициклин.
Сега го забелязах също случайно, няколко дни след ухапването е било, и вече кърлежа го нямаше. Отидох при личната най-напред, тя изчисти мястото, прегледа дали няма нещо останало от кърлежа, и го дезинфекцира. Това е след като бях при нея.
Професорът каза, че няма съмнение, щом мястото изглежда така, че кърлежът е бил заразен. Вижда се и втори кръг, по-голям.
В момента още имам лилаво петно. Вече не е кръг, просто петно. Питах в болницата, кога ще изчезне, казаха, може цял живот да остане. Представяте ли си, тази буболечка хапе по-страшно от лъв, оставя ти белези до живот!

[/quote]
Благодаря за снимката. Понеже се е случвало да си забелязваме разни зачервявания по тялото от ухапвания от насекоми, та затова се замислих как изглежда ухапано от кърлеж зачервяване и как да се разпознае. Дано всичко е наред ви пожелавам.

# 505
  • София
Относно кърлежа ми, след доц Михайлова посетих и проф Попов и ще пускам изследване в края на месеца защото нали пих антибиотик три дни и трябва да мине време. Във Военна б ца излязоха негативни, но доц Михайлова каза -“то малко рано е  за тях на 25 ден “…ми като е рано защо ми ги правихте…Попов каза да следя за обриви по тялото, неволни потрепвания ,за сега  нямам такива, но петното си седи макар и малко по светло.Четох ,че с един антибиотик не се лекува, а с няколко и то по продължително време. Ако не умреш  от кърлежа, от антибиотиците тогава… все лошо И при Попов в края на месеца ново изследване, мисля и в бодимед да пусна и ще видя еднакви ли ще са резултатите защото излизали фалшиво негативни.. поне на такава инфо попадам

# 506
м.м, пусни изследвания в НЦЗПБ на паметника Левски. Работят до 12 ч. Няма смисъл в Бодимед.
Аз ти казах, че на твое място щях да пия АБ поне 15 дни, ако е лаймска, да я парирам в началото.  Но ти си знаеш.

Това за няколко АБ се отнася за по-старо заразяване. В началото обикновено е с доксициклин лечението.

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 21:54 от Diorela

# 507
  • пустинята Гоби
Не се притеснявай от продължително приемане на антибиотик, няма да ти стане нищо.

Аз да питам за читав дерматолог, ако някой може да помогне с име. За София става въпрос, за дете.

# 508
  • In the land of Never Never
Относно кърлежа ми, след доц Михайлова посетих и проф Попов и ще пускам изследване в края на месеца защото нали пих антибиотик три дни и трябва да мине време. Във Военна б ца излязоха негативни, но доц Михайлова каза -“то малко рано е  за тях на 25 ден “…ми като е рано защо ми ги правихте…Попов каза да следя за обриви по тялото, неволни потрепвания ,за сега  нямам такива, но петното си седи макар и малко по светло.Четох ,че с един антибиотик не се лекува, а с няколко и то по продължително време. Ако не умреш  от кърлежа, от антибиотиците тогава… все лошо И при Попов в края на месеца ново изследване, мисля и в бодимед да пусна и ще видя еднакви ли ще са резултатите защото излизали фалшиво негативни.. поне на такава инфо попадам
Ето това ми дадоха да изследвам, на 40 ден от спирането на антибиотика, можеш и ти да го пуснеш подобно:

А това са добавки, които помагат за унищожаване на заразата, пак от болницата ми го дадоха:

P.S. Чай от мащерка също.

# 509
Аз да питам за читав дерматолог, ако някой може да помогне с име. За София става въпрос, за дете.
д-р Тияна Стоянова Болница Лозенец

Общи условия

Активация на акаунт