Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 27 979
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Барбалена Първата урина трябва да се изхвърли. Големия съд, който се затваря много добре, е препоръчително да се държи в хладилника и последната урина да е точно 24 часа по-късно.
А за изследванията - достатъчни са

# 481
Благодаря, Бела! Първата урина ще ми трябва за други изследвания 😵‍💫

# 482
Не се изхвърля нищо. Тук се следи обема за 24 часа, не качеството на урината.

# 483
Еми да - следи се количеството, което означава, че първата урина е събрана преди 24-часовия период и логично трябва да я изхвърлим

# 484
Благодаря, Бела! Първата урина ще ми трябва за други изследвания 😵‍💫
На мен ми казаха ВСИЧКО да се слага, затова е 24 часов проофил. За изследвание иначе се взима "средна струя".
За да се измери общо количество изхвърлен белтък за 24ч (например), трябва от определен час в единия ден до същия час в следващия ден.
Единия ден давам за изследване на обикновена урина и микробиология първата сутрешна, трупам в общото шише целия ден (препоръчаха ми бутилка минерална вода 3 литра, ще стигне) до първа сутрешна включително на следващия ден и нося.

# 485
Еми да - следи се количеството, което означава, че първата урина е събрана преди 24-часовия период и логично трябва да я изхвърлим
Не знам дали се разбираме. Почваш да пикаеш и да събираш количеството в 8 сутринта и до на другия ден в 8 сутринта, събираш всичко. Този обем е важен, не колко си стискала преди да се изпикаеш в 8. Оптималното количество е до 1,5 литра.

# 486
Ами тогава не става ли 24 часа плюс например 10 часа, в които се е събрала тази сутрешната в 8:00? Аз така го разбирам.

# 487
Ако са 24 часа, нещо ми се губи смисълът от това изхвърляне на първата сутринта. За 24 часа ще влезе сутрешнота ако не от едната сутрин, то от следващата. Нали това е смисълът - да се обхванат всички периоди от денонощието без изключение.

# 488
Това е от сайта на Синево:
https://www.synevo.bg/podgotovka-24-chasova-urina/

"Изследването може да започне в който и да е час от денонощието, но за удобство е препоръчително това да стане сутринта. Урината при първото сутрешно уриниране не се събира. Уринирайте и пуснете водата в тоалетната, както обикновено. След това запишете точния час, в който сте го направили. Това е началният час на изследването."

# 489
  • In the land of Never Never
Посетих доц Михайлова от Военна б ца, взеха ми кръв и чакам резултати. Каза, че зачервяването не винаги е инфекция от лаймската болест. Даде ми за три дни антибиотик докато станат резултатите. ще видим какво следва…А с проф Попов са били един екип , после се е отделил и лекува в Софиямед.
Привет, аз се лекувах наскоро от ухапване от кърлеж. Забелязах червен кръг отзад на крака, около седмица след вероятното заразяване, вероятно около 1 май. Кърлеж нямаше, вероятно е паднал сам.
Започнах доксициклин,  през 12 часа, веднага. Имах симптомите, но мислех че е от друго. След консултация с проф. Попов, той предложи да продължим  с венозно вливане на доксициклин за десет дни.
За сега нямам вече симптоми, трябва да се изследвам 40 дни след приключването на антибиотика.
По принцип, заразяването не се вижда веднага, антителата се изработват на по-късен етап. За това не може да се каже след заразяване, даже и да се направи изследване, дали има зараза или не.
Излезязоха ли резултатите при вас? Имате ли някакви симптоми?

# 490
Посетих доц Михайлова от Военна б ца, взеха ми кръв и чакам резултати. Каза, че зачервяването не винаги е инфекция от лаймската болест. Даде ми за три дни антибиотик докато станат резултатите. ще видим какво следва…А с проф Попов са били един екип , после се е отделил и лекува в Софиямед.
Привет, аз се лекувах наскоро от ухапване от кърлеж. Забелязах червен кръг отзад на крака, около седмица след вероятното заразяване, вероятно около 1 май. Кърлеж нямаше, вероятно е паднал сам.
Започнах доксициклин,  през 12 часа, веднага. Имах симптомите, но мислех че е от друго. След консултация с проф. Попов, той предложи да продължим  с венозно вливане на доксициклин за десет дни.
За сега нямам вече симптоми, трябва да се изследвам 40 дни след приключването на антибиотика.
По принцип, заразяването не се вижда веднага, антителата се изработват на по-късен етап. За това не може да се каже след заразяване, даже и да се направи изследване, дали има зараза или не.
Излезязоха ли резултатите при вас? Имате ли някакви симптоми?
Здравейте! А как преценихте че зачервяването е от ухапване от кърлеж?

# 491
Glikoza, благодаря, че сподели. Много полезен коментар!
Именно затова казах, че предпочитам да слушам тези лекари, които препоръчват изследване на кърлежа и незабавно пиене на доксициклин. По-добре безсмислено малко АБ, отколкото да чакам развитие на заразата и тогава лечение. Защото това е тежка зараза и трудно лечима на по-късен етап.
Ето как при Glikoza се е наложило и венозен АБ, въпреки, че е започнала с доксиклин седмица след ухапването, но е бил недостатъчен вече.
Пожелавам да си се справила с лаймската болест напълно!

м.м, на теб също желая много късмет!
На твое място бих пила поне 15 дни АБ, дори и резултатите да са негативни. На мен така ми го предписаха, когато се разбра, че кърлежа е заразен. А започнах да го пия на още втория ден след ухапването. После само го удължиха до 15 дни.  
Имай предвид какво написа Glikoza , антителата се образуват на по-късен етап.

ПС Спомняте ли си Гого от Тоника? Отиде си от лаймска болест, като дълги години не са можели да установят какво е.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 11:00 от Diorela

# 492
Здравейте, знаете ли за колко време излиза цитонамазка течна в Геника?

# 493
Благодаря за отговорите, момичета! Ще дам проби в две лаборатории за всеки случай. В сайтовете и на двете пише първата урина да се изхвърли. Не помня лекарят дали го уточни това, но мисля да не я включвам.

# 494
  • Бургас
ПС Спомняте ли си Гого от Тоника? Отиде си от лаймска болест, като дълги години не са можели да установят какво е.

Точно за него се сетих, тъй като съм от Бургас.
То в днешно време да се чудиш от кое повече да те е страх - от това да знаеш, че имаш тежка болест или от това да не знаеш какво ти има и да не могат да те диагностицират и да те лекуват от какво ли не напосоки.

Преди години сина ми е хващал на два пъти кърлежи от парка до нас. И двата пъти са му ги вадили в спешното вечерта. И двата пъти никой не ни каза, че е можело да се изследват. Чак в последствие разбрах, че има такава възможност. Само ми казаха да следя за зачервявания.

Общи условия

Активация на акаунт