Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 27 383
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Здравейте!
Нисък феритин , 10.5, какво значи?
Дъщеря ми е на 20 и минава през проблеми със стомаха, подуване след ядене. Гастрото назначи ПКК и разни други.
Хемоглобин и желязо са в норма.

# 646
За жалост, няма как с подобен тип изследвания да разберете защо стомахът ѝ се подува. Причините може да са десетки. Гастро-то трябва да препоръча по-специализирани тестове.

Иначе, по въпроса - ами, не приема достатъчно и/или не усвоява желязото добре.

# 647
  • София
Благодаря!
Това са  само част от изследванията. Хеликобактер е отрицателен, чакаме Калтопротектин. . Понеже проблемът почна преди да замине за месец в чужбина,гастрото и изписа лечение и Фодмап диета. И сега като се прибра ще ходи за по обстойни изследвания.
Мислехме за непоносимост към глутен, тя го изключи съвсем, но понякога се подува от съвсем приемливи за диетата храни като пиле с картофи .
Спря и лактозата, добре беше, включи я пак и няма проблем.
Фодмап диетата и подейства чудесно и веднага и мина всичко.
Но сега е прибра и пак се случва подуване и то без глутен. Не след всяко ядене. Забелязала е, че като не се движи се подува повече .

# 648
Валенцето С тази ФОДМАП диета, да не би лекарят да се е съмнявал за Синдром на раздразненото черво?

# 649
  • София
Валенцето С тази ФОДМАП диета, да не би лекарят да се е съмнявал за Синдром на раздразненото черво?
Да. И според мен има доста прилики с това.
Не знам, днес е на гастро, ще видим.

# 650
Ако са в една и съща клиника се вижда. Аз така съм ходила при двама АГ, същите коментари имаше.

А ако не са в една клиника?

# 651
  • Бургас
Да. И според мен има доста прилики с това.
Не знам, днес е на гастро, ще видим.

И мен уж ме диагностизираха със такъв синдром, докато не се оказа, че е дисбактериоза. Пих доста пробиотици, но най-добре ми повлияха тези, които не са лактобацили. На пазара изобилства със всякакви комбинации лактобацили, но истината е, че те са само част от чревната флора и има и много други бактерии, които не са така масови за продажба. За жалост и във фармацията вече всичко е маркетинг.

# 652
Здравейте. Освен инсулинова резистентност, диабет, какво може да увеличава производството на инсулин? Мисля с глюкомер да се тествам как се качва кръвната захар след хранене, но възможно ли е при ниска до нормална кръвна захар, да има много производство на инсулин?

# 653
  • Бургас
Здравейте. Освен инсулинова резистентност, диабет, какво може да увеличава производството на инсулин? Мисля с глюкомер да се тествам как се качва кръвната захар след хранене, но възможно ли е при ниска до нормална кръвна захар, да има много производство на инсулин?
Това е дефиницията на инсулинова резистентност всъщност.
А какво може да го качва - най-вече храната.
Е, има и други по-редки фактори като увредени панкреас или черен дроб.
[/quote]

# 654
Добре, благодаря.

# 655
След завършен курс с Авирон се изринах брутално и ходих да ми бият инжекция. Пия и противоалергични хапчета. Чух, че някаква съставка била сменена. Някой ако знае коя с коя е сменена, ще съм благодарна да сподели.

# 656
Ябълково сладко, колко е инсулина? И правен ли е ОГТТ? Така само от нормална КЗ не може нищо да се каже.
Иначе има и стомашни хормони - инкретиновите, които вдигат инсулина при прием на храна, всякаква. Но не толкова, колкото при прием на въглехидрати.

Този Авирон за какво го пиете изобщо? Пари на вятъра.

Ирене, кои са тези пробиотици, от които си имала полза?

# 657
  • Бургас
Ето част от тях.
Bacillus Indicus
Bacillus Clausii
Bacillus Subtilis
Bacillus Licheniformis
Bacillus Coagulans

В България съм ги открила САМО в един продукт.

Освен това и Lactobacillus reuteri, която също почти я няма в повечето от широко продаваните.

# 658
Ябълково сладко, колко е инсулина? И правен ли е ОГТТ? Така само от нормална КЗ не може нищо да се каже.
Иначе има и стомашни хормони - инкретиновите, които вдигат инсулина при прием на храна, всякаква. Но не толкова, колкото при прием на въглехидрати.

Този Авирон за какво го пиете изобщо? Пари на вятъра.

Ирене, кои са тези пробиотици, от които си имала полза?

Инсулин на гладно 20, КЗ 4.85
Декември беше 16.1, захар 4.9
Лекувам се от висок инсулин още от мин година, като премахвам въглехидратни храни. Но дори и с лечение (медикаменти) и отслабване, инсулинът трудно се повлиява.  Преди ми падаше мн КЗ. Скоро не е, защото след прекаран ковид имах периоди, в които и след глюкофаж нямам усещане за силно спадане на кз след хранене. Само понякога. Преди беше повече. Имам анемия, която ще лекувам, ама още не съм отишла на хематолог. Фт4 е 15.70, но предполагам не е мн високо заради тази анемия. Феритин 8, желязото е между 4 и 8  в зависимост от менструацията. Предполагам сега след нея ще падне доста. Тсх се повиши на 4, но изкарах мн тежък и продължителен вирус май месец. Целият май бях в болничен, пих и антибиотици 9 дни, от които бях като бетон после. Искам да елиминирам причините. Чудя се обаче как така се върна инсулин на 20, след като от декември го лекувам и пих продължително глюкофаж, тренирах. Sad Sad Sad внимавах с въглехидратни храни, то дори не ми се ядеше и по цял ден, но гледах да ям. То сякаш нещо с органа е увредено вече. Преди 2г. пих антидепресанти, от които май се влоших толкова много. И сега ще си проверявам захарта с глюкомер.

# 659
ИР се лекува много дълго време, както и е много дълъг периода на "скритото" му появяване.
Виж се с хематолог за оправяне на анемията и пак провери ТСХ и ФТ4 (и ФТ3 е важно), но не толкова скоро след боледуване. И с високо ТСХ и ниско ФТ4 не е добре за ИР...

Общи условия

Активация на акаунт