Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 28 017
  • 736
  •   2
Отговори
# 375
На мен са ми правили във ВМА, но бях приходящо болна.
Това намерих за ИСУЛ
https://isul.bg/blogd?id=14/%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D1%81%D0%B8%D0%B … %B0-%D0%BD%D0%B0-

# 376
Здравейте,правих излседвания на бебе на 4 месеца и половина ,но ме притесняват ,педиатърката не си вдига теленофона..бихте ли казали дали има повод за притенснение?

# 377
Искам да попитам, ако човек се разболее от мононуклеоза, добива ли имунитет. Защото четох това:  Хората, които са имали мононуклеоза веднъж, развиват антитела срещу болестта.

# 378
Мононулеозата се причинява от вируса на Ебщайн бар. Не мисля, че има траен имунитет.

# 379
Тя не беше ли нещо като хронична? Ако ведъж се разболееш, може да се разполяваш отново и отново. Също ако си боледувал веднъж трябва да казваш винаги, когато ходиш на лекар/зъболекар.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 14:15 от Pastelka

# 380
Ох, Pastelka, ако е така много лошо Disappointed

# 381
  • Бургас
Повечето хора са се срещали в един или длуг момент с този вирус и имат малко или много антитела. В някои вирусът си остава в латентна форма, не могат да се изчистят, и при срив в имунитета вируса се акнивира. Знаете, на някои хора им излизат стресници при силен стрес. Това означава, че са носители. Тези хора може да не проявяват симптоми но си остават заразоносители и могат по всяко време за заразят някой. Само при първата среща се развива мононуклеоза.
Според една книга, която четох на американски лекар, при някои хора вируса макар и да не причинява мононуклеоза, си остава в тялото и може да причини други бели като автоимунни заболявания, артрити, проблеми с щитовидната жлеза и др. Но това твърдение разбира се не е доказано, защото такъв рисърч никой не се е нагърбил да направи.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 14:42 от Irene Adler

# 382
Здравейте!
В понеделник бях леко облечена и на течение, и във вторник вече ме болеше кръста в ляво. Реших, че са шипове или ДХ. Във вторник и корема ми не беше добре, но за това реших, че са дивертикулите, които имам и започнах Дуспаталин и Нексиум. В сряда, вчера,  свързах двете болки, в кръста  в ляво и корема в ляво и се усъмних в бъбреците. Започнах Уринал акут, Спазмалгон, Нурофен, Аулин- не едновремменно, а през целия ден го редувсх. Нощта се сетих за комбинацията Спазмалгон, Бусколизин и Но-шпа, но и това не ми помогна. Както и чай мечо грозде. Тази сутрин ходих на нефролог, прави ехография, може би имало песъчинки, които са тръгнали по уретъра. Направи ми система Спазмслгон и Но- шпа и мускулно Дексофен, и отново нямах никакво подобрение. Урея и креатинин в норма, антибиотик ми изписа. Кръвното ми е повишено, въпреки терапията ми, температура нямам, но и никакво подобрение нямам. Започвам да се съмнявам, че е нещо бъбречно, защото до сега не ми се е случвало от нищо да не се повлияе болката в кръста. Кожата ми там и в ляво на корема е като нечувствителна, странно е. Чудя се утре дали да търся друг нефролог или някакъв друг лекар. Може би не са бъбреци...Моля за коментар.

# 383
И защо пък антибиотик?
ЦРП и СУЕ повишени ли са?
По-добре на уролог.

# 384
И гинеколог. Според статистика болката в ляво рядко идва от дебело черво и по-голяма е вероятността да е бъбрек, или яйчник. Странното за мен е, че не се повлиява от обезболяващи, спазмолитици и НСПВ. Толкова много лекарства и нищо! 🤔 Остава ехография на коремни органи и гинеколог.

# 385
ЛЛ ми пусна ПКК, урея и креатинин, които са в норма.На ехограф ме гледа нефролога
Сега болката е само в кръста в ляво до гръбначния стълб и започвам да си мисля, че е някаква дископатия. Даже изпих един Нурофен да видим дали ще има подобрение. Ако и това не помогне се чудя къде да отида утре, на какъв лекар, или на скенер директно?

# 386
Щом си стояла на течение е много вероятно да е междуребрена невралгия. Няма да ти помогне спазмалгон и бусколизин, те са за гладката мускулатура. Темпалгин и В комплекс пробвай. АБ го намирам за излишен.

# 387
Креатинин и урея бавно реагират, а за да се направи заключение за проблем с бъбрек, трябвало е ЦРП да ти назначи ЛЛ, за да се отхвърли възпаление, също и изследване на урина - ОХИ и седимент, както и урокултура. Но пък е бил бърз с антибиотика нефрологът, неясно защо.

# 388
Аулин е пила, щеше да тушира каквато и да е болка, в това число и неврологична, а той не е.

# 389
  • Mediterraneo
Повечето хора са се срещали в един или длуг момент с този вирус и имат малко или много антитела. В някои вирусът си остава в латентна форма, не могат да се изчистят, и при срив в имунитета вируса се акнивира. Знаете, на някои хора им излизат стресници при силен стрес. Това означава, че са носители. Тези хора може да не проявяват симптоми но си остават заразоносители и могат по всяко време за заразят някой. Само при първата среща се развива мононуклеоза.
Според една книга, която четох на американски лекар, при някои хора вируса макар и да не причинява мононуклеоза, си остава в тялото и може да причини други бели като автоимунни заболявания, артрити, проблеми с щитовидната жлеза и др. Но това твърдение разбира се не е доказано, защото такъв рисърч никой не се е нагърбил да направи.
Вирусите, причиняващи мононуклеоза и херпес симплекс са различни!

Общи условия

Активация на акаунт