Неизпълнен финансов ангажимент от партньор - бъдеще на такава връзка?

• 6 569
  • 182
  •   1
Отговори
Ситуацията е следната. В процес на инвитро процедури сме. До момента аз плащах всичко, като ми изникнаха допълнителни разходи, свързани със здравето ми. Същевременно компанията, в която работя, е в тежко финансово положение и бави заплатите, както и не плаща целите. Партньорът ми е наясно с финансовата ситуация, в която се намирам. Бяхме говорили с него, че за инвитрото ще делим разходите, но до момента не ми е дал и лев. Преди една от процедурите повдигнах темата, защото той не се сещаше за този разход. Пое ангажимент и даде срок да ми преведе половината сума преди процедурата. Мина месец и още не го е направил, макар и да коментираме темата.
След като мина процедурата, разбрах, че не мога да разчитам на него. След нея водихме разговор и ме попита дали имам нужда от пари и аз му казах, че ще се оправя сама. Видно този мъж не може да носи отговорност нито за партньор, нито за дете.
Какво мислите вие?
Бихте ли разчитали на такъв мъж и бихте ли искали дете от него?

# 1
Чакай, инвитро не е евтина процедура, защо ти сама си се нагърбила да я плащаш изобщо? За да не идат парите на онзи, който уж ти се пише мъж, зян? Парите не би ли трябвало да са от двамата?
Щом е така, защо го намесваш изобщо, може да забременееш и с донорски материал, от Скандинавието, да родиш син с гени на викинг, примерно, а не син на Мунчо, дето пет лева не е дал!
Този отсега се стиска, а ти разчиташ на него.
Искай му поне 2/3 от сумата на първо време с ултиматум раздяла.

# 2
  • Пловдив
Искаш партньор,  получаваш партньор.....какво не ти харесва резултата?

Договорихте ли коя част на детето на кой е?

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 07:14 от Sun2000

# 3
Аз със стиснат мъж по принцип никога не бих се хванала, камо ли да оставам с него, че през инвитро да минавам. Индикации със сигурност е имало, просто ти си затваряла очите вероятно заради голямото ти желание да имаш партньор.
Какво бъдеще да има тази връзка? Ако можеш да стоиш с човек на когото за нищо не можеш да разчиташ, който директно те лъже и те оставя сама да се оправяш, тогава бъдеще има. Той ще е безкрайно доволен, а ти гледай да си намериш стабилна работа, че иначе лошо.

# 4
Помисли си добре дали искаш дете от този мъж.Сега е стиснат ми после като станете трима не ми се мисли . Задай си няколко въпроса. В бъдеще ще можеш ли да разчиташ финансово на него и с майчинството в България ще можеш ли да се оправяш сама?

# 5
  • Далечният изток
А той въобще има ли толкова пари? Да не се окаже, че няма?
И защо като те пита той, ти му казваш, че не му искаш парите?! Ама на мъжете им се казва точно и ясно какво искаш от тях. И сега като му се направи на интересна, че можеш и сама да се справяш, ще видиш пари на куково лято.

# 6
Не ми е приятно да ти го кажа, но и ти имаш вина за създалата се ситуация.
Казала си, че ще поемеш всичко по инвитро. Това не е чанта или обувки. Това е общото Ви дете и са ужасно скъпи процедури. Когато стартират в началото нещата така, е по-трудно да се пренастроят, но не и невъзможно. С женски фактор ли сте?
Вие  на колко години сте? Женени ли сте изобщо? От колко години сте заедно? С другите финанси по общия бюджет как процедирате? Делите ли всичко до стотинката? Каква е разликата в доходите ви? Има ли сериозна разлика или вземате сходни заплати?
По принцип, мечтата за дете трябва да е ОБЩ проект. Възможно ли е на него да не му е много важно? Изобщо има прекалено много липсващи детайли, за да се отговори адекватно (поне до някъде ) на въпроса.[

# 7
Той дете иска ли от теб? Заедно живеете ли и как Ви е разпределен бюджетът/ разходите?
Аз нормални семейства, които си делят парите на мои и твои, цепят стотинката кой колко платил в магазина или за тока, не познавам. На това дете предварително написахте ли в две графи кой ще купува памперси, дрехи, обувки, лекарства и как ще делите? Несериозна е тази работа, така нормално семейство не се създава !

# 8
  • София
И на двата въпроса "не".
Поведението му не е на партньор, а на дете.

# 9
Щом сте стигнали до инвитро би трябвало да сте ги изяснили тези неща или бюджета да е общ. Не сте се сметнали случайно в леглото и да си забременяла. Това са изследвания, процедури, сега ли видя че е стиснат?
Не е нормално, както и да си делите 50/50,просто трябва да сте семейство.

# 10
ПО-горните 4-5 мнения казват всичко, няма какво да добавя. Освен това, че детето е съвместен проект, особено с инвитро. И ако единият не участва съвместността я няма, а от там няма и връзка/семейство. Хубаво си помисли дали да продъжаваш и с процедурите (не разбрах успешно ли е било) и с връзката.
Но и ти имаш вина, както много хубава са ти казали - поемаш всичко, заявяваш, че ще се справиш сама и очакваш той да се разчувства. Ми няма, мъжете наистина обичат ясните условия. Да не говорим, че може и той да няма пари. Което пак ни връща до съвместния проект - не сте го обсъдили както трябва.

# 11
  • Велико Търново
Кой крив кой прав вие си знаете най-добре. Така с два абзаца да се разкаже и да може да се търси съвет не се получава.
Според мен се опитай, максимално обективно, да премислиш случващото се и да вземеш решение как да продължите. В моменти на афект, еуфория или яд, съм вземала такива безумни решения, че се срамувам сама от себе си. А когато нещата се успокоят, си давам равносметка, че  в живота със съпруга ми е пъстро от сутрин до вечер - ту ме дразни, ту не мога без него, ту не го понасям... но истината е че си го обичам дори и когато нямам търпение да се махне от главата ми.
По отношение на парите - където има пари има караници, но където няма пари има много караници, така съм запомнила аз. Нормално е в периоди на по-ниски доходи да имате по-чести и по-голям брой търкания. Просто се разберете като големи хора как да се случват нещата. Щом сте партньори би следвало да имате обща цел - бебе, дом, семейство и двамата да работите за нея. С изказвания като " ще се оправя" , " аз..." няма да се диалогират важните теми, а само ще ги отлагате във времето.

# 12
  • София
Как стоят нещата с общия ви бюджет за останалите ви разходи?
Само за ин витрото ли е проблемът? Кой плаща за жилище, режийни, битовите разходи, почивките, колата, за всичко? И той има ли толкова пари?
Но... горното би трябвало отдавна да е ясно, щом сте стигнали до планове за общо дете. Разходите за създаването на това дете са аналогични на тези по отглеждането му и следва да са задължение и на двамата.
За изследванията и за подготовката за процедурата той изобщо ли не е участвал? Поне за неговата част - не си ли плати за спермограмата, микробиологията, оплождането?

# 13
  • София
Това, че сама си плащаш инвитрото при наличие на половинка, т.е. бъдещ баща, ме остави безмълвна.

# 14
Асистираната репродукция е съществен разход, който трябва да е добре обмислен и планиран. Ако разчитате на приходи от заплата до заплата, и едно забавяне и неизплащане ви създава финансови затруднения, може би моментът не е добре преценен. Може би е трябвало да си направите общ фонд със събрана сума за всички твърди и евентуални разноски по един цикъл, и да не го мислите в движение. Така ще сте спокойни и свободни да се съсредоточите върху процеса, без излишни нерви и стрес.

От така написаното, човекът или не е достатъчно мотивиран да става родител, или е финансово затруднен. А може и комбинация от двете. При всички случаи комуникацията не е на ниво и от двете страни.
Авторката проявява ненужна гордост в случая:
водихме разговор и ме попита дали имам нужда от пари и аз му казах, че ще се оправя сама.
Защо? След като има уговорка, тя трябва да се спази. Разговорът тук трябва да е  много по-ясен и категоричен - "Ти искаш ли изобщо да имаме дете и ще спазиш ли твоята част от финансовата уговорка? Даваш ли си сметка, че едно дете е сериозен разход, и ще участваш ли в отглеждането, или ще трябва и с това да се справям сама?".

Непрекъснати разговори с преливане от пусто в празно, недомлъвки, натяквания, притеснения да се говори открито - това не е продуктивно за никоя връзка. Свалете всички карти на масата и се изяснете, ние тука няма как да знаем какъв е случаят. Ако мъжът е преценил, че не желае да минава през процедурата (което е негово право, разбира се) - трябва да има достойнство да го заяви, и да освободи жената да осъществи мечтата си да стане майка и без неговото участие (или по-скоро безучастие).

Общи условия

Активация на акаунт