Как да научим дете да си прави сметката

• 10 295
  • 349
  •   1
Отговори
# 285
Жилищата в София са недостъпни за нормален средностатистически работещ човек.

Освен, ако нямаш подкрепа от родителите си, които да продадат нещо, за да си вземеш нещо с доплащане и ипотека.

Освен, ако не си работил в чужбина преди това и имаш спестени.
Или си някакъв senior програмист или работиш в международна корпорация на много висок пост..че даже и тогава, ако абсолютно сам събираш самоучастие и плащаш всички разноски може да глътнеш вода на тези цени.

# 286
  • София
Жилищата в София са недостъпни за нормален средностатистически работещ човек.

Ето това вече е факт. Като се сложат лихвите, непосилните вноски, един апартамент и от 70 000 означава глад и да го изплащат и внуците.

# 287
Не знам дали са средни цени това, защото, като се натисне връзката, излизат по-различни цени:
https://m.imot.bg/stats/graph?rub=1&type_home=2&town=43&raioni=3 … 25&date=15.4.2025

То и в Яворов ми дава един едностаен за 47К, но не мисля, че там средната цена е такава.

# 288
  • София
Не знам дали са средни цени това, защото, като се натисне връзката, излизат по-различни цени:
https://m.imot.bg/stats/graph?rub=1&type_home=2&town=43&raioni=3 … 25&date=15.4.2025

То и в Яворов ми дава един едностаен за 47К, но не мисля, че там средната цена е такава.
Може. Цитирам каквото пише.

# 289
Имотната тема е на друго място.

# 290
Имайте предвид, че това са офертни цени, а 1. има имоти, които не стигат нито до агенции, още по-малко до сайтове, и 2. теоретично някой би могъл да постигне отстъпка.

Но аз не разбрах как стигнахме до имоти, при положение, че детето от темата звъни да му преведат 1 лв. за седящо място във влака, т.е. не може да си направи сметката за съвсем битови и дребни неща, какво остава за големи покупки.

# 291
Най добрите апартаменти изобщо не стигат до обяви, както и цели кооперации. По обявите обикновено са някои много големи или трудно продаваеми поради лошо разположение в сградата или самият апартамент ( спомням си един, който стоя месеци наред,понеже целият беше като коридор, докато в съседна кооперация изобщо не пуснаха обяви).
Ако искате реална представа, обаждай те се на обяви от информационни табели по строежите, ама още като са на дупка или макс етаж над кота 0. Тва за хубавите квартали, в крайните може и на завършени сгради да изпадне нещо хубаво поне като цена и разположение (вътрешно и в сградата)

# 292
Не са ли ти купили апартамент родителите - край Simple Smile Хич и не гледайте обяви Simple Smile

# 293
Не е точно по темата, но се чудя на тези, които работят за 1500-2000лв, защо изобщо стоят в София. Има и други градове в България, където с тези пари ще живееш малко по-спокойно, отколкото в София. И причината не е липса на работа, защото тази заплата навсякъде ще я изкараш.

# 294
Като живяла 30 години в София и 20 г. в по-малък град, виждам как в малкия много неща са наистина в пъти по-лесни. Особено относно отглеждането на деца. Например сега си паркирам пред входа спокойно, тоест нямаме никакъв проблем с паркиране. Нито пък с училища и детски градини. Където искаш да учи детето - там ще е. Всичко в града ми е на макс. 10 минути с кола. От краен квартал си возя детето до училище сутрин за 7 минути. Лесно се намират свестни и добри детегледачки за малки деца. Пълно е с школи по рисуване, спорт и какво ли не, които са наблизо и са достъпни като цени. И още много плюсове има, дори не мога да ги изброя. Спокойствие отвсякъде.

Обаче! В София наистина сигурно има най-много възможности за младите хора, които сега стартират и затова ще е вечно препълнена.

# 295
По линиите София-Варна и София-Бургас не се продават билети за правостоящи, а билети със задължително запазено място. Като няма свободни места не продават билети. Младежът от темата явно е пътувал с влак със задължително запазено място и като няма пари да си го плати не може да вземе билет и да пътува.

# 296
Или не е искал да пътува.

# 297
Младежът би трябвало 100 пъти да е пътувал за 1 година от Пловдив (там учи, не София) до родното си място, та няма как да не знае, колко струва билета и да си предвиди пари.

# 298
Еее, ама той в Пловдив ли е? Сега 100 страници умуване за работа, апартаменти и дискотеки отидоха на кино. Joy
Как са цените на имотите и баничките в Пловдив?

# 299
  • Пловдив
Баничките са около 2,30-2,50.
Ако съотношението със софийските баници е същото, ще пресметнем и имотите.

Общи условия

Активация на акаунт