Как да научим дете да си прави сметката

• 10 329
  • 349
  •   1
Отговори
# 180
Ама това е въпрос на общо възпитание. Всичко се приучва най-късно в малките класове. С годините се променя само мащабът. С всякакви битови истории е така, от финанси до чистене.
Отделно и лично аз смятам, че мисленето да се научели откъде идват парите, издава една злоба, чувство за прецаканост и егоизъм. Нищо общо с естественото развитие на човека, за каквото се мъчи да се представи. Особено и както се изказваш 'поне ваканциите'. Смисъл, как 'поне' ваканциите, реално таиш надежди да работи на пълен работен ден в 10ти клас... понеже?

# 181
Нарциса, ти изобщо явно нищо не схващаш Simple Smile Според теб естественото развитие на човека е да не работи ли Simple Smile
'
Ваканциите на студентите са идеални да работят, ако не могат през семестрите. Така и ученето им няма да пострада, да.

# 182
Напротив, за мен е много естествено човек да се развива, само че натиск от мама и тате на 17-18 непременно да не им се мотаеш вкъщи и да не им искаш пари - това не е развитие.

# 183
Не всички плащат наем.

# 184
Парите пак идват от родителите. Това, което децата си изкарват, е само джобни или за някоя дрешка. Мисля, че всеки го схваща това.

Но ако до 25 не младият човек не е работил съвсем нищо, той как ще заима веднага доходи за всичките си разходи? Как един ден се събужда с 3000 доход и почва да го управлява? Обикновено се почва пускане на СВ, ходене по интервюта - това отнема и месеци. Няма подходяща работа, защото детето е завършило, а му предлагат извън специалността или пък с малка заплата. Ужас! И така родителят го отглежда още известно време, през което детето пак не е изобщо самостоятелно. Няма нищо лошо. Просто не искам моите деца да почнат да мислят чак тогава за самостоятелност, а по-рано да правят малки стъпки в тази насока.

Познавам млада жена, от години не работи  - достойна работа за нея не се намира... това не ми се гледа на живо.

bubolina73, не всички, но много млади хора плащат наем. Дори и да осигури родителя жилището, пак всички други разходи си ги има. И т.н.

# 185
  • София
Напротив, за мен е много естествено човек да се развива, само че натиск от мама и тате на 17-18 непременно да не им се мотаеш вкъщи и да не им искаш пари - това не е развитие.
За повечето западен свят това е стандарт. И аз мисля, че е прекалено, но зависи човек какви възможности има.
При всички случаи е по-добре детето да се изучи, отколкото веднага да започне работа в Лидл, но и това не важи за всяко семейство. В другите страни медицина, право, архитектура учат само деца от състоятелни семейства. И имам предвид това право, което иска няколко години неплатен адвокатски стаж, и медицина със специалност, което обикновено е между 10 и 14 години. И другото следване не е за всеки, защото изобщо не им хрумва, че ако бащата е шофьор, детето ще бъде лекар. Тук още си го караме по инерцията от социализма, но виждам как постепенно това ще приключи. И не го казвам с възторг.

# 186
Чакайте някой, дето не е пипвал никаква работа до 23-25 изведнъж да се разработи на истинска работа с 8 часов работен ден, началници и всички екстри към нея, при това на доста минимално заплащане както е в повечето случаи за начало. Същото като очакването за самостоятелност като го натириш на 18-19, а до преди тва е дундуркано и водено за ръчичка за всяко нещо. Не стават така нещата, и трудови навици, и самостоятелност се възпитават от доста по-рано.

# 187
Младежът няма как да заима голяма заплата и ако опитът му е с нискоквалифициран труд след часовете/лекциите нито тук,  нито в Германия или САЩ.
Западът не е много удачен пример, защото там доста неща не са така наредени, както тук.
Пак да не ме разберете грешно, не е лошо да се работи, но е важно какво точно се работи и какви са мотивите.

# 188
  • София
Ранното започване на работа има и още едно предимство. Имаш време да станеш професионалист и да натрупаш активи, с които да си позволиш на по-ранна възраст да намалиш темпото и да имаш време за себе си, за семейството си и т.н. И работата да не е по принуда с цел осигуряване на насъщния, а за надграждане и по-добър живот.
Иначе може и наопаки. Да си от живееш с парите на родителите ти до 30, ама после да се блъскаш до 80, когато вече и физически си уморен.

# 189
  • София

Пак да не ме разберете грешно, не е лошо да се работи, но е важно какво точно се работи и какви са мотивите.
Точно така е. Всяко занимание има съвсем различна работна етика. На сърфа, на който работи сина ми дойде момче, което предишната година е работило като сервитьор. Такива навици и манталитет беше развил, че опитът му да работи на място, на което психиката в стил да не се минеш и да се скатаваш не просто не върви, но е нелепа, и беше тотален провал. По-добре е човек като работи да развива качества, които ще са му нужни, да трупа култура на поведение, да завързва контакти. Но това зависи от социалния статус на семейството. При по-скромни доходи не може да се избира. А тук дори не става въпрос за това, а за умението да ти стигат парите за месеца и да не искаш постоянно още. Родителите не го карат да работи, но и не се кеефят постоянно да изпращат още и още пари, защото студентът решил да ходи на фитнес за 150 лв. Човек като се разполага според чергата си няма да ходи на толкова скъп фитнес, или изобщо на фитнес щом не може да си го позволи.

# 190
Ранното започване има много предимства, особено осигуряване на старини и имотно обезпечаване. Истина е обаче, че българската образователна система дава възможност на неограничен брой младежи да се лутат безцелно по университетите и пак безцелно после да се подмятат на трудовия пазар. Отделно фирмите нямат никакви практики и не търсят млади хора, които да вземат, да обучат и да задържат после дълго време на работа. Мисълта, че един ден ще имаш социална/минимална пенсия и ще живееш в наследствен имот също не е сред най-мотивиращите.  И не на последно място манталитета - учи мама, да не работиш.

# 191
На сърфа, на който работи сина ми дойде момче, което предишната година е работило като сервитьор. Такива навици и манталитет беше развил, че опитът му да работи на място, на което психиката в стил да не се минеш и да се скатаваш не просто не върви, но е нелепа, и беше тотален провал.
Дотук с митовете на какво те научава работата.

# 192
Нарциса, а безработието години наред като пълнолетен на какво те учи, освен да чакаш наготово Simple Smile

# 193
  • София
Истината е, че върлите защитници на детския труд на всяка цена не могат да си позволят друго, защото имат повече деца.
Освен може би Фивър, която ни е казала сто пъти за финансовите им възможности. Ама пак - ако трябваше всичките си деца да дундурка, сигурно щеше да им дойде нанагорно.
И обличат работата в МакДоналдс в клишета като трудови навици, самостоятелност, амбиция.

# 194
И едно дете да имах, не бих го учила да чака наготово.

Какъв детски труд на 18+? Това са пълнолетни хора.

Аз виждам, че хората, които в момента не гледат деца, са склонни да подкрепят безработието до 30-тата година. Може би защото те се изживяват като деца и за тях би било по-удобно така. Но аз съм била дете, сега съм родител и  мнението ми е друго.

Общи условия

Активация на акаунт