Рисуване за начинаещи и не само - 13

• 4 948
  • 231
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Обещаващо начало. Продължавай.

# 196
Ооо, не знам, май няма да седна скоро пак. Ветоятността да си остане така е голяма 😁😁.
Иначе щях да рисувам гора. Е, почнах гората, обаче платното подгизна и нямаше как да продължа.

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 18:42 от brumm

# 197
Морето изглежда добре Simple Smile

Слагай добавка за по-бързо съхнене на боите - примерно Liquin. Пак няма да съхнат прекалено бързо, като акрилните, но и няма да отнеме седмици.

# 198
Ооо, то не отнема седмици. След ден-два може да се рисува.

# 199
Не знам защо, но ако не сложа нещо в моите бои, за да ги забавя, дори след 5-6 дни си е мокра.

# 200
Може би напластяваш повече на първо нанасяне?
По принцип не ме бърка да чакам и няколко дни, винаги имам какво старо да побутвам, а и да рисувам паралелно две пак ме устройва. Разреждам с боров терпентин.

# 201
Възможно е и да е така.
В последно време използвам ликуина винаги, когато рисувам с маслени бои, така че за един ден е изсъхнало.

Между другото, нещо различно от темата за маслените бои - преди време си взех бурканче с разтворена гума арабика (подобни продукти се предлагат от различни производители), но не го използвам, защото когато го пробвах не забелязах да има какъвто и да е ефект... Ако някой знае как се ползва това и какво трябва да прави - пишете Simple Smile
Може и да се е развалило до сега - стои от месеци...

# 202
За гума арабиката знам, че може да се ползва с акварелни и темперни бои. Има доста ефекти с нея, бях гледала видеа в ютуб. Като цяло забавя изсъхването, а след това цвета е леко лъскав. И аз имам, но съм я ползвала всичко на всичко два пъти.

# 203
  • София
Не мога да помогна за гума арабика. Никога не съм ползвала.

# 204
Едни листа, не съм сигурна, че са съвсем готови:

От моя снимка; първо мислех да следвам точно снимката, но беше голяма бъркотия и се отказах.
Сложих от гума арабика във водата за боята - наистина стана лъскава, но бурканчето мирише лошо и сигурно е развалена. Не знам дали това ще повлияе по някакъв начин.

# 205
  • София
Малко ми липсват сенки, особено в долния десен ъгъл.
Аз да се похваля - за именния ден се сдобих с трите нови сетчета гранулиращи цветове на Невская палитра.
/И това ако не ме накара да хвана четките, значи положението е за поп и жито./

# 206
Да, промених я малко - сега е по-контрастна.
П.п. ето - чудя се как да я наклоня, защото боите сега отразяват лампата:

Честито за боите! Simple Smile
Аз имам едната тяхна гранулираща палитра отдавна (тъмни синьо-зелено-лилави цветове - почти не си личи кое кое е в палитрата), а от другите съм купувала някои на бройка. Като цяло ги харесвам.

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 22:53 от pppqqq

# 207
  • София
Да, сега изглежда повече 3D. Хубаво е.
Боите сигурно в понеделник ще ги тествам. Поне ще направя пробите.

# 208
Рая, Честито за боите и за имения ден! Да си здрава!

pppqqq, много хубави есенни листа!

Аз най-сетне се добрах до четките последната седмица.  Не знам при вас как е. При мен през деня често ми излизат прекрасни рисунки и клипове в социалните мрежи, защото най-вече следя такива страници. Получавам невероятно вдъхновение, но съм на работа. Вечер докато оправя из къщи, наготвя, раздигна и когато най-сетне  ми остане малко време, вече нямам много енергия и трябва скоро да си лягам... В такъв случай чакам събота и неделя, но и тогава се получава същото - в хубавото време сме постоянно навън, а в лошото и вкъщи не липсват задачи. Вчера сутринта станах с намерението след като приготвя закуската и да порисувам, но уви - почна се приготвяне на баница, зареждане на миялна, пералня, простиране, прахосмукиране, готвене на обяд, пазаруване, ходене да нахраня котката на майка ми. Еми следобед успях да седна за половин час и вече чак късно вечерта. Как да не побеснееш???

Миналата седмица на пресекулки се занимах с тези две рисунки. С акрилни бои върху акварелен картон. Една художничка ми каза този трик. Приятно се рисуваше.
Идеите са от интернет.

# 209
  • София
utro77, благодаря!
Днес пробвах боите.
Малко съм разочарована. Очаквах светли, искрящи цветове. Всъщност са доста тъмни и матови. Пробвах да покрия един цвят с друг - долният не прозира почти.

Общи условия

Активация на акаунт