Промениха ли се хората след пандемията?

• 13 485
  • 355
  •   1
Отговори
# 330
Вирусите непрекъснато се променят. Затова се правят ваксини с актуалните щамове, няма универсална.

# 331
  • Варна
Ок, приемам мнението ти!
Ами ако човекът е здрав, кара вирусите с лека хрема, колкото да се срещне организмът с него.
И не иска ваксината за ковид.
Ако има други проблеми, да се опази, разбирам.
Следващият ми въпрос явно ще бъде, дали има смисъл човек в здраве, борещ разни вируси само с хрема, да се ваксинира за ковид?
Или е препоръчително за болни хора?
Бихте ли споделили, ако се ваксинирате, дали имате други заболявания, като майка ми например

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 17:09 от Стейси Грей

# 332
Ами ако човекът е здрав, кара вирусите с лека хрема, колкото да се срещне организмът с него.
Познавам здраво, право момче на 25 години, което винаги е карало вирусите леко. Изкара поредния сезон грип, за който не беше ваксиниран, отново почти без да разбере. Да, обаче вирусът тежко увреди сърцето му, което се разшири и отпусна, разви сърдечна недостатъчност и в момента чака за трансплантация. Така че - гаранция Франция как ще ти повлияе даден вирус, дори да е силен и здрав организъм. Затова някои хора предпочитат да вземат мерки превантивно поне за вирусите, срещу които има ваксини. Други хора - не. Всеки си решава, поема си риска и си носи последствията.

# 333
Защото вирусите не създават имунитет. Нито грип, нито Ковид.
Затова са нужни ежегодни ваксини.
Нищо ново не казвам всъщност. Грипните ваксини поне са с дългогодишна история.

Пак невярна информация! Създават имунитет, но е краткотраен.

Назад спорихме дали антиваксърите и скептиците към ваксината за Ковид, са едни и същи лица. Наскоро видях новина, че искат да вкарат ваксина срещу варицела в задължителния имунизационен календар. Коментарите бяха отчайващи и изпълнени с обиди към лекарите. Антиваксърите доминират и няма значение срещу какво е ваксината, каже ли се нещо за имунизация, веднага скачат.
Добре, че едно време родителите им не са били толкова глупави и са ги ваксинирали, иначе сега нямаше да ги има.

Аз отхвърлям някои ваксини като ковидната, ДТ, но останалите не! Обаче някои привърженици на ваксините,  даже на ковидните отхвърлят грипните! Те какви са???  

Някога в у-ще ни ваксинираха без да уведомяват родителите. Случвало се е да ваксинират примерно 1/3 или 1/4 от класа, а останалите не! Това някакъв експеримент ли е било??? Мъгла......А друг път целия клас без изключение.....

# 334
Лично аз не желая дори хрема да карам. Ако на някой му харесва да е болен, моля, нека си боледува. От 30 години слагам задължително противогрипна ваксина.

# 335
  • София
Не са задължителни протовогрипните ваксини и за ковид не е, така че всеки може да преценява според състоянието си.
Аз, когато работех в болница се ваксинирах, първо заради себе си, после и заради болните.
Сега също се ваксинирам, защото съм на биологично лекарство и съм в рискова група.

# 336
  • София
Защото вирусите не създават имунитет. Нито грип, нито Ковид.
Затова са нужни ежегодни ваксини.
Нищо ново не казвам всъщност. Грипните ваксини поне са с дългогодишна история.

Пак невярна информация! Създават имунитет, но е краткотраен.

Назад спорихме дали антиваксърите и скептиците към ваксината за Ковид, са едни и същи лица. Наскоро видях новина, че искат да вкарат ваксина срещу варицела в задължителния имунизационен календар. Коментарите бяха отчайващи и изпълнени с обиди към лекарите. Антиваксърите доминират и няма значение срещу какво е ваксината, каже ли се нещо за имунизация, веднага скачат.
Добре, че едно време родителите им не са били толкова глупави и са ги ваксинирали, иначе сега нямаше да ги има.

Аз отхвърлям някои ваксини като ковидната, ДТ, но останалите не! Обаче някои привърженици на ваксините,  даже на ковидните отхвърлят грипните! Те какви са???  

Някога в у-ще ни ваксинираха без да уведомяват родителите. Случвало се е да ваксинират примерно 1/3 или 1/4 от класа, а останалите не! Това някакъв експеримент ли е било??? Мъгла......А друг път целия клас без изключение.....
Мен така една ме гонеше за ваксина в училище, без да види автоимунните ми заболявания в картона и голям червен надпис "да не се поставят ваксини", добре че знаех. Накрая като прочете, каза "лелеее, добре че не сложихме". Не помня за какво беше самата ваксина.
За наша голяма мъка, от Ковид погребахме любим човек с три ваксини сложени, беше в болница по друг повод към края на пандемията, и лекарите бяха ковидни и го заразиха, отслабен организъм и така. Много тежко изживяхме факта, че така и не видяхме милата ни баба, и не се сбогувахме.
Семейно изкарахме Ковид,  всички без мен като обикновен грип, доста леко, аз имах само главоболие, нищо друго.
Не разбирам драмата с варицелата,  карах на 30 плюс, заедно с децата, нямаше никакви драми, освен пъпките.
От цялата работа се озлобих, защото за мои познати не се намериха места по болниците, а познати големи клечки си ги лекуваха с приоритет, докато другите въртяха с линейките из цяла София да търсят място за хоспитализиция с усложнения.

# 337
Драмата с варицелата е, че при Вас - пъпка, при друг - менингоенцефалит и фатален изход. Смъртността при новородени може да достигне 30% според официални източници. Също така съществува доживотен риск от херпес зостер, което е изключително болезнено преживяване...

# 338
  • София
Да допълня и това, че остава в тялото и е предпоставка занхерпес зостер. Поне вече и за него има ваксина.

# 339
  • София
Така или иначе, не мога да се ваксинирам...Запозната съм с херпес зостер, и това изкара моята мила баба преди години, ужасно болезнено е, знам.
А имаме и случай семейно, варицела като дете, варицела като възрастен, изключително рядко, но доказано.Пак без усложнения.

# 340
  • Glasgow
Херпес зостер може ли да повтори? Това ми е едно от най травматичните преживявания, в два от пиковите дни мислех, че няма да оцелея.Че и посред лято, не мога да го скрия под дрехи. Но лекарят ме "успокои", че поне е на тялото, имало хора по лицето, затваря очите и т.н.

# 341
  • София
Да, може, макар и рядко.
Консултирай се с лекар.

# 342
Не разбирам драмата с варицелата,  карах на 30 плюс, заедно с децата, нямаше никакви драми, освен пъпките.

Като правило възрастните карат варицела по-тежко от децата. Ако не я бях изкарала като ученичка, вероятно щях да си сложа сега. Изкарали сте късмет, че е било леко при вас.

# 343
  • София
Ама то при определен процент хора може да няма драма, но при повечето има. За това са ваксините. Нужен е щит, за да се предпази обществото, особено тези в риск.
Коклюшът е много неприятен, но при пораснало дете и възрастен може да премине като просто по-продължителна кашлица, но е смъртоносен за бебета.

# 344
  • Пловдив
Познавам здраво, право момче на 25 години, което винаги е карало вирусите леко. Изкара поредния сезон грип, за който не беше ваксиниран, отново почти без да разбере. Да, обаче вирусът тежко увреди сърцето му, което се разшири и отпусна, разви сърдечна недостатъчност и в момента чака за трансплантация. Така че - гаранция Франция как ще ти повлияе даден вирус, дори да е силен и здрав организъм. Затова някои хора предпочитат да вземат мерки превантивно поне за вирусите, срещу които има ваксини. Други хора - не. Всеки си решава, поема си риска и си носи последствията.
Да. Нещо подобно, в по-лек вариант има и един от моите синове. Той по принцип има вроден проблем със сърцето, но след интервенция като дете беше съвсем добре. След прекаран грип на крак и като цяло нищо особено, по-миналата година - хоп, нов проблем със сърцето. Прекарал е инфекциозен миокардит, което е довело до ... нещо наречено обърната Т вълна.

Общи условия

Активация на акаунт