Промениха ли се хората след пандемията?

• 13 474
  • 355
  •   1
Отговори
# 45
Българите са саможиви и невъзпитани от доста години, пандемията не ни е виновна. Работата ми включва пътувания до разни места по света, например Малайзия, Сингапур, Китай бяха в пъти по-ограничени по време на ковид, хората са си възпитани и спазват правилата. Народът ни е смачкан и опростял от поне 30 години, така че двете години пандемия е само странична причина.

Именно тези "правила" невротизираха милиони хора. Има и други фактори, но това ни дойде в повече.

Нашият народ не е смачкан само от последните 30г. Ами онези 45г.?

Не съм толкова древна, за да имам впечатления от предните 45 години...ами за малък народ като нашия простотията е доста голям процент, както и психично болните...

# 46
Тя простотията може да се окаже голям % и за големи народи.

# 47
  • Melmak
С пандемията се спазваха някакви правила за разстояние. В България истински мерки нямаше, но имаше все пак някакви правила да не се ръгаме като риби в консерва в аптеката, а да чакаме отвън. Сега всички пак са юруш на доматите..

На опашката в супермаркета пак.. вре ти се във врата ако може ще се лепне за тебе. И все някакви чички и бабки, младите -не.

# 48
Не знам дали се промениха, или просто стана ясно кой какъв е. Кой е склонен да вярва в конспирации и да се поставя в риск. И кой търси и получава правилната информация, в своя полза.
За дистанцирането - който е бил неосъзнат интроверт просто оцени плюсовете. Осъзнатите интроверти бяха себе си, без да се чувстват като темерути. Simple Smile

# 49
Интроверт съм до мозъка на костите си, откакто се помня. При това напълно осъзнат.
Въпреки това никога не съм се чувствала като темерут.
Не мисля и, че това да си интроверт и темерут се припокриват, и са задължително едно и също, защото не са.
Но на много хора такива са им представите.
И пак ми се е излизало, въпреки интровертността.
А има и друго, което много хора сякаш не съзнават-не всеки интроверт е домошар и не всеки екстроверт - постоянно скитащ.
Не е задължително.

# 50
Около себе си не забелязвам негативни промени. Само положителни неща виждам. Специално в България нито мерките бяха мерки, нито изолацията - изолация, така че не виждам защо четири години след това темата все още се използва като извинение за едно или друго.

Тревожните хора и тези с дефицити на социални умения винаги ще си намерят за какво да се тревожат или да не им изнася. Но не мисля, че това има нещо общо с пандемията.

# 51
Не, по-скоро и се живее повече. Юрнаха се по кръчми, спа и почивки.

# 52
Много хора около мен се промениха - дистанцирани, стресирани и обсебени само от себе си. Донякъде и аз се промених заради пораженията на здравето, който ковид ми остави.
И при мен и покрай мен е същото.

# 53
Аз покрай пандемията разбрах колко много антиваксъри има в близкото ми обкръжение.

# 54
Аз покрай пандемията разбрах колко много антиваксъри има в близкото ми обкръжение.
Всъщност един от най-големите негативи на пандемията е точно това - намали се още повече доверието в медицината и във ваксините (всички, не само тази за Ковид).

# 55
С и без ковид тенденцията е ясна, виртуален живот, мрежи и подобни.
Ще дойде ден, в който няма да има кръчми и кафенета.

# 56

През Пандемията си пролича много как конспиративни теории, алтернативна медицина, сляпа вяра в астрологията, прераждания и какво ли не намират благоприятна почва не само у нас, а в целия бивш соц. блок, като тези убеждения са разпостранени даже и сред високо образованите съсловия, до ранг професор. Expressionless

# 57
Това казвам ...не е ковида причината за мен. Не е изцяло пандемията виновна, каквато роля се  домогвате да й придадате някои списващи тук - на единствена причина за всички злощастия.

O, не. Никой не казва, че Ковид е причината за всичко. Но нали знаеш приказката за малкото камъче, което обърнало колата? Или за последната сламка, която пречупила гръбнака на камилата? Та нещата са си назрявали, но Ковид просто е натиснал спусъка, отприщил е бента, който е сдържал нещата до тогава.

# 58
През Пандемията си пролича много как конспиративни теории, алтернативна медицина, сляпа вяра в астрологията, прераждания и какво ли не намират благоприятна почва не само у нас, а в целия бивш соц. блок, като тези убеждения са разпостранени даже и сред високо образованите съсловия, до ранг професор. Expressionless
Не е съвсем точно да се каже "намират почва". Това не са спонтанни процеси. От години руски тролски ферми, добре финансирани и организирани, бълват ежедневно и почти са заличили нормалната интонационна среда. Това особено се засили по време на ковида, първи път, и втори път с началото на войната в Украйна.  

Иначе за мен промените:
- работя само хоум офис, вече 5 години. Преди това не съм имала тази възможност.
- мъжът ми, здрав човек на 40+, едва не умря от ковид. Последици за цял живот.
- туристическият сектор се разрасна неимоверно, куцо и сакато се юрна да пътува. Като това далеч не се отнася само за българите.

# 59

Това фатално ли е за вашите отношения?

През последните години стана ясно, че те са фанатизирани, но и крайните ваксъри не са по-различни от тях. Две противоположности, които си приличат......Не можем да превъзпитаме нито едните, нито другите.

Общи условия

Активация на акаунт