Има друг на хоризонта

• 19 158
  • 663
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Да, 50% са от разходите по децата. Но това е крайно недостатъчно, ако жената поема цялата грижа.
Това на теория. На практика се плаща минимална издръжка, която в момента е 270 лв, т.е. всички разходи по едно дете са 540 лв? Да не говорим, че ако някой се е развел преди 10 години издръжката му ще е 150 лв, защото тя не се индексира, трябва да се води дело. Та нека някой в София, например, да издържа едно дете с 500 лв на месец и да дойде да каже как. То тетрадки, дрехи, спорт, уроци, отделно храна, ток и тн, защото това дете и някъде живее, дори без да слагаме наем.
Милион пъти по-добре е и двамата родители да гледат детето през половината време, така нула издръжка си дължат, но пък наистина ще дават по равно от всичко.

# 301
Когато бях "ергенка" работих много. Изплатих дългове на майка ми, правих ремонт, купих си кола, даже спестих пари. Когато станах майка времето за работа рязко намаля, нямаше как трябва да се грижа за детето. Ако сега се върна към ергенството и детето остане при бащата, хващам още една почасова работа и плащам преспокойно 50% от издръжката на детето, не разбирам защо плашите с това. Разбирам защо мъж би искал да е така МНОГО ПО ЛЕСНО Е просто да хвърляш едни пари, вместо реално да влагаш време и усилия. Разбира се аз искам да познавам детето си и детето ми да познава мен и ще искам да прекарвам време с него, а не 4 дни в месеца. Считам, че всеки нормален родител би го искал.
Аз не очаквам детето ми да ме гледа на старини, най малкото може да замине някъде другаде и просто физически да не е тук. Затова е хубаво в следващите години да наблегна на работата, ако може да си вдигна осигуровките, да заделя пак пари и т.н.
Да, най доброто неизменно е и двамата родители да са заедно, но при раздяла едно 50/50 споделено родителство е най добрия вариант за ВСИЧКИ. При него и положителните неща и негативите се разпределят по добре.
Вече жените почват по добре да виждат нещата. Често остават с едно дете или дори не се обвързват, за което получават обиди, че ще останат сами, че никой няма да ги иска, че ще живеят с 100 котки и т.н. Може би наистина трябва да се работи жените да получават по добри "компенсации" в случай, че останат сами.

# 302
  • София
Веси, и твоята история е като моята.

По мое скромно мнение, което считам за абсолютна истина, голямо дете - 14+ и родител, може да прекъснат отношения помежду си, единствено заради конфликт помежду си. Отговорност и израз на любов е да поддържаш отношения с децата си. Другото е ... оправдания.

# 303
  • София
Веси, и твоята история е като моята.

По мое скромно мнение, което считам за абсолютна истина, голямо дете - 14+ и родител, може да прекъснат отношения помежду си, единствено заради конфликт помежду си. Отговорност и израз на любов е да поддържаш отношения с децата си. Другото е ... оправдания.
Същото важи и за малко дете. Тук през известен период чета как на някого не му давали детето и после като се задълбае се вижда, че просто не може да понесе, че детето реве, вместо да стои усмихнато и дръзновено в часа по режим. Или нещо подобно. И не само мъжете си вярват, но и близките им, че и близките им жени. Вместо поне един човек с акъла си да се сети, че децата са деца и това дете сигурно реве и при майка си, сигурно мрази и нея през половината време.

# 304
  • София
Много вероятно е така. Просто нямам опит в това отношение. Знам за един баща, който уж "много се бори за детето си", получи официално съдебно решение да го вижда и като го питам дали са се видели някоя седмица, чувам "амииии тоооо аз имах работа".

# 305
  • София
Много вероятно е така. Просто нямам опит в това отношение. Знам за един баща, който уж "много се бори за детето си", получи официално съдебно решение да го вижда и като го питам дали са се видели някоя седмица, чувам "амииии тоооо аз имах работа".
А аз точно, защото познавам един баща, на когото наистина опитваха да не му го дават и сега детето си е при него изцяло. Други двама, които до друг град пътуват и си взимат децата. Всичко останало са оправдания и легенди за ужасната бивша. Не им стига, че не си гледат децата, но трябва и да са жертви на това. Те, не децата.

# 306
Започнат ли отношенията между баща и деца да зависят от това дали е успял да навреди с нещо на майката, дали е била достатъчно послушна след развода и т.н... свирен е тоя мач, няма шанс за положително развитие в бъдещето. Лично мнение.

# 307
  • София
Според "някои """мъже""", новият е длъжен веднага и немедлено да вземе жената у тях и да се грижи за децата!
БМ също беше нарисувал сценарий как аз ще си хвана любовник, той непременно ще дойде у нас веднага, ще му "вземе" жената, децата и жилището. Филми, филми....

# 308
Споделеното родителство се появи отскоро като идея и е естествено да му трябва време, за да навлезе по-трайно, да се променят законите и тн.
...
Едно от хубавите неща на това е, че нямате никакви разговори на тема пари. Не плащате издръжки, не се разправяте на тази тема и никой не се чувства прецакан.
А позитивите за децата са, че имат баща, с когото отношенията не са накърнени, защото баща им и майка им не искат да живеят заедно.
Не съм никак съгласен. Ако приемем, че "нормалните" традиционни отношения дете-родител е да живеят заедно в една къща, да прекарват всяка вечер заедно и всеки уикенд заедно, то при раздяла ще прекарват 50% само с баща си и 50% с майка си, вместо 100% и с двамата. Не бих казал, че не са накърнени отношенията - намаляват с 50%.
Ако и двамата родители така са решили - ОК, така са преценили. Но ако само единият е искал да зареже другия (дали заради нов/а на хоризонта, или защото просто стария му е омръзнал) - а другият не е искал да се развежда, но му вменяват чуждо решение, което му накърнява връзката с децата, а и отгоре на туй му искат компенсации за нещо си?
Да не говорим ако родителите имат нов партньор и той/тя също имат деца, както често се случва, понеже хората с деца не са много желани от ергени/моми. Тогава как се организира логистиката - тая седмица сме с 4 деца в къщи, другата само с моите, третата с твоите, четвъртата пък сме без деца въобще, та да си починем малко от лудницата, че следващия месец я почваме отново?

За мен този вариант не е приемлив. Разбира се, ако и двамата родители го искат то кой съм аз, та да им се меся - но не приемам и на мен да се месят и да ми сипят обиди защото в хипотетичен случай на развод не бих предпочел споделеното родителстване.

А относно издръжката и компенсациите - нормално зарязан мъж да не иска да дава нищо на бившата, защото е с наранена чест най-малкото. Това не значи, че на децата си няма да дава. Ще ги вземе когато пожелаят да дойдат при него, ще отидат да им купи дрехи и маратонки, ще ги заведе на почивка уикенда и ваканцията, ще им плати за училището такси, лагер и т.н... Така поне знае при кого отиват ресурсите му. Нормално разведените бащи така правят - и аз така бих правил, ако ми дойде до главата някой ден.
И без това повечето от свободното ми време, пари за харчене и енергия давам за децата, отколкото за себе си - не виждам защо това би се променило ако съм разведен. Да няма да взема да ям и пия повече я, и да си купувам по-скъпи дрехи.

# 309
  • София

Ако и двамата родители така са решили - ОК, така са преценили. Но ако само единият е искал да зареже другия (дали заради нов/а на хоризонта, или защото просто стария му е омръзнал) - а другият не е искал да се развежда, но му вменяват чуждо решение, което му накърнява връзката с децата, а и отгоре на туй му искат компенсации за нещо си?
Да не говорим ако родителите имат нов партньор и той/тя също имат деца, както често се случва, понеже хората с деца не са много желани от ергени/моми. Тогава как се организира логистиката - тая седмица сме с 4 деца в къщи, другата само с моите, третата с твоите, четвъртата пък сме без деца въобще, та да си починем малко от лудницата, че следващия месец я почваме отново?

За мен този вариант не е приемлив. Разбира се, ако и двамата родители го искат то кой съм аз, та да им се меся - но не приемам и на мен да се месят и да ми сипят обиди защото в хипотетичен случай на развод не бих предпочел споделеното родителстване.

Ти продължаваш да не разбираш, че кой е зарязан няма отношение към децата. Теб като те зарежат и ще избереш да си с децата си 4 дни месечно, вместо 15, защото си зарязан ли?

# 310
Ти продължаваш да не разбираш, че кой е зарязан няма отношение към децата. Теб като те зарежат и ще избереш да си с децата си 4 дни месечно, вместо 15, защото си зарязан ли?
Ми сега съм с тях 30 дена. И ако ми кажат утре "избирай 4 или 15, защото срещнах Жоро от офиса" кое трябва да избера? Предполагам ще питам първо самите деца, и не вярвам да искат да се местят от една къща в друга постоянно. Те оня ден като ги заведох у баба си да идат да боядисват яйца не щяха даже да спят там, а да ги взема вечерта. Та ще искат всяка седмица да се местят и да спят на различно място ли...
Аз и по-назад ви питах: някоя от вас иска ли да спи на различно място всяка седмица вместо да си има постоянен дом? Аз не искам. А защо за децата си трябва да искам нещо, което не бих искал за себе си?

# 311
  • София
Крис току що пренаписа Семейния кодекс!
Евалата!
Ама група юристи са измислили друго.

# 312
  • София
Ми сега съм с тях 30 дена. И ако ми кажат утре "избирай 4 или 15, защото срещнах Жоро от офиса" кое трябва да избера? Предполагам ще питам първо самите деца, и не вярвам да искат да се местят от една къща в друга постоянно. Те оня ден едвам събота ги накарах до баба си да идат да боядисват яйца, не щяха даже да спят там, а да ги взема вечерта. Та ще искат всяка седмица да се местят и да спят на различно място ли...
Аз и по-назад ви питах: някоя от вас иска ли да спи на различно място всяка седмица и да си има един дом? Аз не искам. А защо за децата си трябва да искам нещо, което не бих искал за себе си?
Те може да не искат на теория, но ако на практика бъдат лишени от теб през повечето време и ще стоят поне половината при теб. Ще ги гониш ли? Около сина ми има поне 10 актуално такива, които живеят наполовина при всеки родител и са си супер. Не е разграфено тоя ден и час, разбират се тая седмица къде са и толкова. Максимума проблем, който се е видял е забравен учебник при единия родител, но и това малко като извинение върви.
Та ти можеш да се присъединиш към масата мъже, които веят знамето "Жена ми е виновна, сега тя да си гледа децата" или да си ги гледаш и ти.

# 313
Ха-ха, затуй значи са станали толкова скъпи жилищата в София - защото преди всяко семейство имаше по едно, а сега трябва да имат вече по две, защото майката и бащата живеят отделно ама в големи жилища с детски стаи, та да може децата да идват днес при тоя, утре при другия.
Иначе ако стане така, при мене май повече ще искат да идват, защото майка им повече им мърмори 'прибирайте си дрехите', 'мийте си чиниите', 'написахте ли си домашните' пък аз съм малко по-ларж, аз само чета лекции, ама рядко наказвам, пък майка им и наказания раздава Simple Smile

# 314
  • София
Ха-ха, затуй значи са станали толкова скъпи жилищата в София - защото преди всяко семейство имаше по едно, а сега трябва да имат вече по две, защото майката и бащата живеят отделно ама в големи жилища с детски стаи, та да може децата да идват днес при тоя, утре при другия.
Иначе ако стане така, при мене май повече ще искат да идват, защото майка им повече им мърмори 'прибирайте си дрехите', 'мийте си чиниите', 'написахте ли си домашните' пък аз съм малко по-ларж, аз само чета лекции, ама рядко наказвам, пък майка им и наказания раздава Simple Smile
Разводите са лошо нещо, но се случват. Сам виждаш, че ако си го представиш ще си гледаш децата повече от 4 дни месечно. Дано не се налага, разбира се. Всички знаем, че най-доброто решение е да не се разведе човек, но за танго са нужни двама.

Общи условия

Активация на акаунт