Предстои ми ИНВИТРО / ИКСИ - Да поговорим - Тема 91

• 27 155
  • 610
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
RouinaОбсъждали ли сте с док. Стимулация по дълъг протокол? Знам, че при жени с неравномерно нарастващи фоликули този подход е предпочитан. От друга страна, моят док. И в моя случай не искаше да правим дълъг протокол т.к не се препоръчва при намален резерв. Аз съм вече на втора стимулация, първата тръгна зле, увеличаваха ми дозите и със зор изкараха 3 Я, 1 оплодена и върната на 4ти ден. При мен обаче има една особеност - андрогени малко над горна граница и за да ги оправи, за втората стимулация док. Изписа кортикостероид и стимулацията си тръгна много добре, хормоните бяха повече от добри - 4 яйцеклетки, 3 оплодени, 2 бластоциста замразени на 5ден, грейд 5ВВ и 4ВВ
Поговорете какви може да са причините да не реагираш на стимулацията.
Относно незадоволителното представяне на половинките, мога да дам един съвет. Моят ММ няма отклонения в спермограмата, въпреки затлъстяването и консумацията на сладко и газирано - не мога да го откажа, колкото и да мърморя. Но със всеки душ, накрая се облива с ледено студена вода - целия, но най-вече атрибутите и краката, че има разширени вени на единия. Това доста тонизира кръвоносните съдове и ги свива, което означава, че отдават по-малко топлина. Студеното е полезно за сперматогенезата, ако тестиса е топъл, се увреждат плувците. Отделно, редуването на студено и топло подобрява кръвообръщението и трофиката на тъканите. Предложете го на половинките, пробвайте, може да даде резултат …
Ами понеже след пункцията искаше да ми направи преглед да види дали всичко с яйчниците е наред, та влезнах в кабинета и я разпитах, защо според нея се е случило това. Отговорът й беше, че мисли, че ми е дала по-ниски дози за стимулация... Не знам обикновено какво дават, но едно на ръка, че ме почна с Елонва която уж действала 7 дена и стимулирала, но на 4 ден от стимулацията почна да добавя и други стимулиращи медикаменти като Пурегон в дози от 300 и Мериоферт дози между 300 и 375 единици, а съм едва 45 кг. Не знам колко по-високи като и самата стимулация не беше повече от 6-7 дена на 8 ден от стимулацията и 9 ден от цикъла вече бях сложила таймиращата. Днес е 11 ден от цикъла и вече бяха готови за вадене. Не знам ако даде по-високи дози дали няма да е по-зле, но това беше отговорът й. Иначе още на първичния преглед обсъдихме, че сега пробваме по къс, но ако не стане мисли, че няма да е зле да се види как ще е по дълъг. При всички случаи сме взели решение, ако сега не се получи да опитаме при друг лекар.
Иначе моят не яде толкова сладко, но си пийва биричка, количка и не мога да го откажа. Сега последната седмица някак айдиса да пие безалкохолна бира...Ще взема да му подметна на моя за предложението със студеното обливане.

ПС: Да не пускам нов пост после. Идеята е, ако има оплодили се и с живот до 5 ден да правим свеж трансфер. Докторката ми изписа естрофем и циклогест, като каза да започна от днес. Утре чакаме обаждане, но с толкова малко във всеки един момент могат да ни кажат, че нищо не е останало. Как се процедира - спирате си ги директно или звъните в болницата да кажете и да питате?

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 16:42 от Rouina91

# 466
Здравейте, нова съм тук и доста невежа  Simple Smile може и да е коментирано, но не видях. Ще подаваме документи към ЦАР (женски фактор - 1 изцяло и 1 частично запушена тръба) Д-ра каза, че спрямо  фоликулите, които види ще прецени дали да е на естествен цикъл или ще има стимулация и каква да е (други д-ри са следили овулацията, но не и той) Разбрахме се след одобрение да отида на 2-4 ден от м.ц. и аз останах с впечатлението, че същия месец започваме с инвитро. Но като се замислих може и да иска да проследи 1 овулация да види какво се случва. Пак съм недоразбрала 🥲 ако е така, докато чакаме решението ще мине 1 м.ц и мога да отида да я свършим тази работа. Знам, най-добре да питам него, специално отидох със списък с въпроси и пак най-важното не съм попитала  🥲 Как е било при вас, следили ли сте овулацията и кога сте започнали със стимулацията, ако е имало такава?

# 467
Rouina91, първо виж какво ще стане сега и после ще мислиш за други опити и дурги лекари. Иначе от моят горчив опит мога да твърдя, че е много важно първите дози да са високи . При втората ми стимулация докторката на 3-4 ден увеличи дозите, но беше късно. Според мен рано като тръгнат доминантни и вече е предначертан пътя. Иначе Ти имаш 3Я от 3фоликула ли? И по принцип първата стимулация повече щадят жените, защото просто не знаят как ще реагират. По-добре 3Я , отколкото хиперстимулация.

# 468
  • Sofia
Здравейте, нова съм тук и доста невежа  Simple Smile може и да е коментирано, но не видях. Ще подаваме документи към ЦАР (женски фактор - 1 изцяло и 1 частично запушена тръба) Д-ра каза, че спрямо  фоликулите, които види ще прецени дали да е на естествен цикъл или ще има стимулация и каква да е (други д-ри са следили овулацията, но не и той) Разбрахме се след одобрение да отида на 2-4 ден от м.ц. и аз останах с впечатлението, че същия месец започваме с инвитро. Но като се замислих може и да иска да проследи 1 овулация да види какво се случва. Пак съм недоразбрала 🥲 ако е така, докато чакаме решението ще мине 1 м.ц и мога да отида да я свършим тази работа. Знам, най-добре да питам него, специално отидох със списък с въпроси и пак най-важното не съм попитала  🥲 Как е било при вас, следили ли сте овулацията и кога сте започнали със стимулацията, ако е имало такава?
Здравей. В този случай не мога да ти кажа точно какво е искал да направи докторът, но реално стимулация за инвитро се почва около 2-3 ден от МЦ. Ако на прегледа нещата изглеждат задоволителни по преценка на лекаря може спокойно да започнете цикъл.
Мойта лекарка е запозната със овулацията ми и горе долу на колко дена е понеже сме правили 4 инсеминации с нея, та не се наложи да правим прегледи преди започването на цикъла. Все си мисля, че ако искат да следя овулация ще те викнат по-късно все пак в общият случай е около 12-16 ден от МЦ, ако всичко е наред и нямаш проблеми като поликистози. Според мен просто си подай документите и си отиди с идеята, че може да започнете цикъл. Те ще ти следят фоликулите и хормоните и ще преценят кога да ги изкарат.

Stefaniya. Да 3те яйцеклетки са от 3 фоликула. Колко са зрели и аз не знам. Като цяло на ехографа на последният преглед се видяха общо 5 или 6 бяха но имаше 2-3 които бяха 10-12мм. Аз тотално ги отписах и разчитах на тези 3 17-18мм фоликула. Не знам как са нарастнали спрямо последният ми преглед, който беше в понеделник, но и в 3те имаше нещо. Колко е читаво утре ще кажат.

# 469
PurpleCurls, имай предвид, че фонда не финансира вече започнала процедура. В този ред на мисли, вероятно иска направо на ден 2-3 да започнете стимулация, след като сте получили заповедта.
Заповедите идват много бързо. Ако подадете в началото на месеца, то към 20-22ро число на следващия вече ще сте я получили ( около 15сто число са заседанията и после 1-2 дни се губят по куриери, ако няма да я взимате лично).
Иначе не пречи да се види още този месец по колко АФ имате и дали всичко е наред.
Моята първа стимулация беше май месец, за съжаление неуспешна. Оттогава имах вече два цикъла и на двата ходих на ден 2 да видим какво е състоянието с АФ, тъй като аз правя по много малко и ми беше любопитно какво се случва след стимулацията.
Най-добре си ги изговорете нещата с лекаря и преценете дали ще правите "предварителен" преглед.
Аз лично нямах такъв, но като отидох април месец уж за старт, се оказа, че имам задържан фоликул и се отложи старта. 🤷

# 470
  • София
И аз имам въпрос, който пропуснах да задам. Simple Smile Ако правите инвитро по фонда и при първата стимулация няма успешни ембриони или дори яйцеклетка, прави ли се нова стимулация следващия месец или тя трябва да се заплати от нас?

# 471
  • Sofia
И аз имам въпрос, който пропуснах да задам. Simple Smile Ако правите инвитро по фонда и при първата стимулация няма успешни ембриони или дори яйцеклетка, прави ли се нова стимулация следващия месец или тя трябва да се заплати от нас?
Аз си мисля, че ако няма ембрион или яйцеклетки цикълът се брои за неуспешен и можеш да кандидатстваш на ново за втори такъв. Имаш право на 4 опита финансирани от тях.
Също така моето мнение е, че е по-добре да се изчака малко преди директното започване на следваща стимулация, но това си е лично мнение. Може да си изчакате този един месец докато си вземете нова заповед от фонда да речем.
Ние взехме решение да изчакаме до октомври ако този опит сега се окаже неуспешен поради няколко причини:
1. Да си регулирам хормоните и да подобря някои неща в живота, които биха допринесли положително.
2. Установихме, че жегите не се понасят добре на плувците, че и там не са идеални нещата.

# 472
Има два варианта.
Вариант 1 е да канселирате опита и да си заплатите стимулацията. Така не губите опита по фонда. Имате общо 4 опита.

Вариант 2 е да не заплащате нищо и да кандидатствате на ново по фонда.
Всеки вариант си има плюсове и минуси и е добре да се обсъди с лекар.

При нас имаше пункция и трансфер, който беше неуспешен. Имахме три ембриона - двата спряха развитие на ден 5, а третия ни върнаха на ден 3 и той не се хвана.
Кандидатствахме на ново по фонда, а времето, което имаме между първата и втората стимулация, използваме за допълнително ограмотяване по темата и нови изследвания, както и добавки.
Смятам, че това беше по-добрият за нас вариант и се надявам да имаме по-добри резултати следващия път. Освен това, имам два цикъла почивка, което също е добре за организма ми и виждам положителен ефект върху антралнитв фоликули.

# 473
Нашата ситуацията е същата. Правихме инвитро за първи път, нямахме оплодени яйцеклетки. Говорих с доктора и той каза отново да кандидатстване по фонда. Одобрението ще излезе след около месец, за това ще пропуснем един цикъл. Той препоръча да се пропусне един цикъл, за да се възстанови организма ми. През този месец ми се иска да направим допълнителни изследвания, но ми казаха само за ДНК фрагменрация. На мен нищо не ми казаха да правя.... Правили сме и кариотип. Ако някое по-запознато момиче ме посъветвате какви изследвания да си пусна - ще ми е от голяма полза, благодаря.

# 474
Еласт, ако кажеш какви изследвания сте правили вече и какъв точно е вашият случай може да дадем идеи какво още би могла да изследваш преди следващата процедура.

# 475
Пускала съм изследвания на хормоните по време на стимулация, кариотип и от партньора ми - спермограма. Нищо друго не сме правили.

Еласт, ако кажеш какви изследвания сте правили вече и какъв точно е вашият случай може да дадем идеи какво още би могла да изследваш преди следващата процедура.

# 476
Сега, не знам детайли за вашият конкретен случай, затова стрелям на сляпо:

За него - ДНК фрагментация, оксидативен стрес

За теб - със сигурност сте правили цветна снимка на тръбите, иначе не би трябвало да сте правили инвитро.

- тромбофилия (вродени)
- полово предавани болести (PCR и кръвни, в случай на прекарано заболяване, за което не сте знаели ще трябва и двамата да минете един курс антибиотици)
- фемофлор бих пуснала на твое място да видя дали няма някакви други бактерии, на които не им е там мястото и не излизат на микробиологията (такава със сигурност също сте правили преди инвитрото, както и актуална цитонамазка)
- пролактин, ако не е изследван
- АМХ, инхибин и полови - по принцип е хубаво да следиш, но след стимулация няма смисъл докато организма не си е починал
-щитовидни хормони пълен панел, но не знам дали след стимулация ще са обективни резултатите, вероятно не
- витамин Д, витамин Б12

Можеш да пиеш и добавки за подобряване качеството на яйцеклетките - фолиева киселина, омега 3, витамин Д, убиквинол, мио-инозитол…

# 477
Здравейте, бях писала преди няколко дена, стигнахме до пункция и извадиха две яйцеклетки, но за жалост няма ембрион. съкрушена съм

# 478
Съжалявам Надежда! Пожелавам повече късмет следващия път, с друга стимулация може да имате по-добър резултат.

# 479
  • Sofia
Здравейте, бях писала преди няколко дена, стигнахме до пункция и извадиха две яйцеклетки, но за жалост няма ембрион. съкрушена съм
Съжалявам за случилото се. При нас горе долу се развиха по същия начин нещата. От 10 фоликула накрая имаше 5 или 6 измерени, като само 3 бяха с размери 17-18мм. Изкараха 3 яйцеклетки и вчера се обадиха да кажат, че 2 от тях не са годни, та от 3 имаме за сега само 1 оплодена. Чакаме утре да кажат как се развива, но нямам големи надежди.
Желая много успех за следващия опит.

Общи условия

Активация на акаунт