Провинциализъм - От Бай Ганьо през Санчо Панса и още...

• 3 614
  • 65
  •   1
Отговори
# 30
  • Melmak
То градът се е напълнил с простаци и после е започнал и да ги ражда. Защото ако този има деца, най-вероятно те това са видели.

# 31
В града винаги си е имало простаци, айде стига с тия обобщения за граждани и селяни.

# 32
Маниери, привички, вкусове, начин на мислене, присъщи на провинциалист.
Ограниченост, консерватизъм, липса на добри маниери и подходящо възпитание и поведение, характерни обикн. за хора, израснали и живяли или живеещи в селата или в малките градчета.
Дранело ме е това ,че на село или малък град всеки се познава с всеки и ако решиш да се доказваш като отделна личност не става ,докато в голям град е по-лесно да не си в сянката на родителя.
Постоянната вражда за имоти ,стават и убийства по селата заради това.
Как очкваме някой да се държи аристократично,при положение ,че няма такъв предмет в училище?
В уроците по български се учи как да се говори и пише правилно и книжовно.
Примера от авторката накланя повече към аритоскратичния спектър,отколкото към провинциалния,все едно поданици се молят на краля за храна

# 33
Абе, какъв аристократизъм (срещу простолюдие, провинциализъм) в България! Разбирам да говорим за такъв в Англия, Германия, където има истински фон еди какъв си, с титли, потекло, синя кръв, но в нашата родинка това е смешно. Joy Същата работа да се твърди, че имаме "звезди" в БГ!

# 34
  • Пловдив
Нищо нямаме в България, нищо, ей. Grinning

# 35
ПрипадВам!
Много не сте гледали “Криворазбраната цивилизация”.
Единият ми дядо, роден 1916 год., учил до 4 клас, цял живот живял бедно и пасал овце. Когато го повикали на военна служба го записали гвардеец. Върнал се обратно на село и продължил да пасе овце и да работи в стопанството. Изключително фин и деликатен човек, който никога не се е карал с никого за имоти и дори не съм чувала да ругае и псува.
Малко е смешно да си мислите, че селяните са невъзпитани и нямат обноски и отношение.
За разлика от близка семейна приятелка, гражданка по рождение, както и прародителите ѝ, която ходеше на есперанто, пееше в хора, членуваше в туристически клуб и щом дойдеха гости постилаше найлон на пода и слагаше една “албена” върху дивана, а пепелника изсипваше през прозореца.
Ма наистина е тюрлюгювеч. Не може така да се говори.

# 36
Ми не, смешно ми стана просто това с аристократичните маниери и привички за нашите географски ширини. Smiley Даже за кореняци емнайсто поколение софиянци не може да се употреби понятието "аристокрация". Сега, не ме бийте, но ние и висша класа нямаме в България Joy в истинския смисъл на думата, така че наистина не знам защо е това разделение на буржоа и простолюдие, граждани vs. селяни.

Di Soleil, съгласна съм, не може да се говори така ангро, но предполагам, че някои хора имат superiority complex, който намира своето проявление в подобни теми. За протокола, от Сф съм родом.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 17:48 от Анонимен

# 37
  • Пловдив
Нищо, нищо нямаме ние. Само в чужбина има.

# 38
  • София
Скрит текст:
Ми не, смешно ми стана просто това с аристократичните маниери и привички за нашите географски ширини.
Smiley Даже за кореняци емнайсто поколение софиянци не може да се употреби понятието "аристокрация".
Скрит текст:
Сега, не ме бийте, но ние и висша класа нямаме в България Joy в истинския смисъл на думата, така че наистина не знам защо е това разделение на буржоа и простолюдие, граждани vs. селяни.
Какво общо има между аристокрацията и географския произход?

Иначе в България сме имали аристокрация, разбира се. И сега имаме.

# 39
Ох, големият аристократизъм в София Grinning Обичам си я по жребий на съдбата, но нямам никакви илюзии за превъзходството ѝ.

Скрит текст:
Повечето кореняци намсикое поклонение произхождат от бившите шопски села, днес квартали — Подуяне, Малашевци, Орландовци, етсетера. В 1878 г. градът е бил едва 3 кв. км. и 11к население, от които само 6560 българи, но и те не са имали слава на нещо кой знае какво. Цивилизованите, заможни, светски българи по онова време са били в крайдунавските градове, Подбалкана, Пловдив, Цариград.

Иначе, възпитани и съобразителни и съответно прости хора има навсякъде. Вторите са мнозинство, но и първите понякога имат просташки прояви.

Древните хора са решавали този проблем с церемониал, протокол и строги порядки, които са набивани на децата от малки и даже най-тъпите могат да ги запомнят. Кога да се поклониш, кой минава първи, на кого да целунеш ръка, какво кога се готви, поднася, подарява, облича, пее, казва. Включително по селата.

Някои модерни култури все още са доста церемониални — японската и персийската например, но на запад съвсем сме го дали през просото.

Проблемът е, че като няма строг церемониал, нямаш готов модел за поведение във всяка ситуация и трябва да мислиш, да съобразяваш, всяка интеракция става ад хок и шансът за грешка, за гафове, за неволно обидени расте главоломно.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 18:23 от Clare

# 40
  • Най-красивата страна
Провинциализмът е консерватизъм,ограниченост,липса на добро възпитание и добри маниери.
,,Провинциализъм е комплекс от качества и черти, характерни за провинцията, противопоставени на тези на града или столицата.,,

В България може да е нямало аристокрация,но е имало стари градски родове ,чиито къщи все още може да се видят из центъра на големите градове...

На село обаче също е имало интелигентни и заможни хора,които са успявали да изпратят потомците си да учат в западни университети ..
Провинциализмът се вижда - поведението,начинът на изразяване,облеклото,маниерите....
Има го дори при второ  поколение родени в града...
Незачитане на личното пространство на хората  .
Обсъждане на външния вид на познати и непознати
Показност

Между другото в западните държави също има и селяни и простотия...

# 41
  • Out of the Mix
katie, по-широко тълкувам думата.
Мъжете сме с по-пространствено мислене, широкообхватно, на макро ниво, the big picture. Wink

Не разбирай синя кръв, принц, крал, цар, лорд, или каквото, а достойно, уважително, човешко, благородно отношение и поведение, с адекватен морал и ценностна система. Wink

Де факто в родословното ми дърво от едната страна сме точно такива, но наполовина, без да изпадам в подробности.

Тюрлюгювечът иначе е ясен и е навсякъде, особено в този подфорум.

# 42

И на тях не им е лесно. Smiley Питаш ли ги, горките, какво е да събират и да пълнят градовете си с чужденци, не селяни, както при нас, чужденци, които им мелят на различни езици, джанжара-джунджара, изглеждат много по-различно от тях, имат коренно други традиции. Joy

Milenaka, ми то че няма връзка между георгафия и аристокрация няма, но често тази група (емнайсто поколение кореняк софианци) се изживяват като аристокрация, а всъщност понятието предполага благороднически произход, титла - барон, граф, княз, т.нар, "синя кръв", при нас колко такива има? Освен това, висша класа като определено съсловие също не съществува, защото поради очевидни причини липсва корелация или между икономически просперитет и образование (погледни юристите и лекарите колко зле заплатени са у нас, в сравнение с чужбина), или между пари и произход (тук приемера с новобогаташи от ниски прослойки, нечестно или даже криминално действащи). А за да се говори за висша класа, трябва и трите да са налични - пари, произход, образование, което в България е валидно за много ограничен брой хора, та да става въпрос за класа. Така че ква аристокрация, ква висша класа! Joy

Revoker, ти можеш да си я тълкуваш както искаш, но аристокрация има определено значение, и то не е "достойно, уважително, човешко, благородно отношение и поведение, с адекватен морал и ценностна система", а друго Wink

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 19:32 от Анонимен

# 43
  • София
Скрит текст:

И на тях не им е лесно. Smiley Питаш ли ги, горките, какво е да събират и да пълнят градовете си с чужденци, не селяни, както при нас, чужденци, които им мелят на различни езици, джанжара-джунджара, изглеждат много по-различно от тях, имат коренно други традиции. Joy

Milenaka, ми то че няма връзка медж георгафия и аристокрация няма, но често тази група (емнайсто поколение кореняк софианци) се изживяват като аристокрация, а всъщност понятието предполага благороднически произход, титла - барон, граф, княз, т.нар, "синя кръв", при нас колко такива има?
Скрит текст:
Освен това, висша класа като определено съсловие също не съществува, защото поради очевидни причини липсва корелация или между икономически просперитет и образование (погледни юристите и лекарите колко зле заплатени са у нас, в сравнение с чужбина), или между пари и произход (тук приемера с новобогаташи от ниски прослойки, нечестно или даже криминално действащи). А за да се говорим за висша класа, трябва и трите да са налични - пари, произход, образование, което в България е валидно за много ограничен брой хора, та да става въпрос за класа. Така че ква аристокрация, ква висша класа! Joy

Revoker, ти можеш да си я тълкуваш както искаш, но аристокрация има определено значение, и то не е "достойно, уважително, човешко, благородно отношение и поведение, с адекватен морал и ценностна система", а друго Wink
Това, че някой се изживява като някакъв, е негова работа и не прави твърдението му автоматично вярно. Но и не означава, че нямаме българска аристокрация, без значение от бройката.
Но темата не е нито за аристокрацията, нито за висшата класа, а за манталитета и възпитанието.

Според мен авторката дава много погрешен пример за провинциален манаталитет. Примерът показва по-скоро разлика между поколенията, а не разлика между софийски/провинциален манталитет.

Отделен въпрос е, че темата е "въдица", но с не добре изяснена "стръв".

# 44
  • По света и у нас
Оооо не хора, България далеч не е провинцията на света.
Спрете се тези квалификации защото не сте виждали какво е милионна провинция с добре развити електронни комуникации.

Това, че в София има хора които шляпат с джапанките и анцуга на Адидас е простимо и може дори да се игнорира на фона на разни други прояви от световен мащаб.

Знаеш ли кое е голям провинциализъм - постоянно да се самонеглижираш. Да нямаш самочувствие, че си нещо качествено и видиш ли в Европа и Америка било еди как си.
Ей това за мен е най-големия български провинциализъм.

Бе най-големия дивак от Копа Кабана е горд въпреки немотията която цари в Рио ДеЖанейро, а нашите хора дори с висше образование,  все се изказват като недостатъчни.

Бази доста добре е вдянала за какво говоря, и да, диалектите не влизат в проявите за провинциализъм. Може високия тон на говорене и начина, по които някой се опитва да ти държи сметка да издават провинциализъм, или както си подбират думите.
Провинциализма за мен е простащина, липса на възпитание и усет как да се държиш с хората понеже не си бил изложен сред хората достатъчно, ами си лимитиран самораслек който си мисли, От Искъру по- длибоку НЕМА! Я не сакам на мен да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 19:44 от PriMadonna

Общи условия

Активация на акаунт